Naší snahou je podporovat rozvoj kvalitního a poctivého řemesla. K tomu je v neposlední řadě potřeba kvalitního vybavení. Proto jsme se zřízením keramického portálu zbudovali i shop, kde společně s přáteli a především  Pepou Terflerem z Artiku, připravili nabídku základního keramického vybavení. Kromě toho jsme zveřejnili potřebné informace, které by měly pomoci s orientací na trhu řemesla, ale i vybavení. Díky reakcím se tak daří pomaličku sesbírávat i postřehy a zkušenosti mnohých sdílných uživatelů.

Díky spolupráci s předními evropskými výrobci pecí, se nám podařilo vytvořit maximální nabídku a tedy i šíři dostupného sortimentu. Ovšem, je třeba si uvědomit, že pec nejsou rohlíky. Naší snahou je při komunikaci se zákazníkem vybrat pro jeho tvorbu to nejvhodnější zařízení.

Takový výběr se nesmí uspěchat. Vždy konzultujeme požadavky v našem týmu a následně vytvořený výběr ještě konzultujeme s technology výrobce. Naše zkušenosti se zvětšují geometrickou řadou s množstvím prodaných zařízení a následných ohlasů od našich, doufám, spokojených, zákazníků.

Nákup keramické pece není levná záležitost, je proto velmi důležité před vlastním nákupem zvážit veškeré pro a proti.

Pece jednotlivých výrobců se liší cenou, kvalitou provedení a použitých materiálů ke stavbě, životností a v neposlední řadě dobou záruky. Vzhledem k tomu, že se prodejem pecí zabýváme již mnoho let, dovolili jsme si pro Vás připravit několik základních hledisek (viz. níže), které na základě našich zkušeností považujeme za nejpodstatnější a které by měly být zváženy před každým nákupem vypalovací pece.

Dle našich zkušenosti je dobré si zjistit a porovnat několik následujících bodů:

1) Elektricky vytápěné keramické pece jsou nejčastěji prodávané, neboť výpal je jednoduchý a pokud je doplněn automatickým regulátorem, tak je plně automatický.

2) Důležitá je konečná teplota, kterou pec musí dosáhnout. Záleží na materiálech, které budou vypalovány. Pórovina, kamenina, porcelán či sklo. U jednotlivých modelů se tato maximální vypalovací teplota může lišit.

3) Vypalovací prostor by měl být dobře odvětrán. Možnost odvádět "odplyny" z vnitřku pece do venkovního volného prostoru.

4) Při pořizování elektrické pece má velký význam správná volba regulátoru pece. Měl by umět vše, co budete potřebovat, ale neměl by být složitý na ovládání. Měl by umožňovat vypnutí pece při přehřátí napojením na bezpečnostní stykač. Pece regulované pomocí žároměrek patří již minulosti, snažte se jim proto vyhnout. Bývaly problémové a podle našich informací je v současné době dodává na trh snad už jen společnost Padelttherm (výrobce pro f. Welte název: Wepatherm - označení WPT).

5) U vypalovacích pecí je mnoho kvalitativních znaků, které je třeba sledovat a které trvale ovlivňují životnost pece. Např. potřebu náhradních dílů, výsledky výpalu, spotřebu energie i funkční spolehlivost.

6) Dobré výsledky výpalu jsou podmíněny stejnoměrným rozdělením tepla uvnitř pece. Z tohoto důvodu dvou nebo třístranné vyhřívání pece je nevýhodné a nedoporučujeme ho. Dnešním standardem je čtyř či pětistranné vyhřívání.

7) Kvalitní vyzdívka a nejvyšší možná šířka stěn umožňuje absolutně nejnižší provozní náklady a současně též nízké vnější teploty. Pece izolované vláknitými materiály mají stále ještě nedostižitelné izolační hodnoty, jsou však zdravotně závadné a stěny se snadno poškozují, proto by se již neměly používat (např. známý materiál Sibral).

8) Kvalitní izolace snižuje též opotřebení spirál. Navíc hraje u spirál důležitou roli též jejich povrchové zatížení a pokud možno velkorysé dimenzování. Dobrým indikátorem je použitá slitina a průměr drátu spirály. Snažte se vyhnout pecím s použitými spirály ze slitiny Aluchrom (výrazně nižší živostnost, vyšší spotřeba). V současné době asi nejlepší slitinou pro výrobu spirál z hlediska životnosti i spotřeby je švédská slitina Kanthall A1.

9) Vnější vzhled a preciznost provedení hraje také svou roli v procesu rozhodování. Např. opracování spár, neporušenost cihliček, odstranění ostrých hran a pevnost závěsů a držáků.

10) Bezpečnost vypalovací pece je velmi důležitá vlastnost. Samozřejmostí by mělo být respektování nejnovějších bezpečnostních technických požadavků VDE a EN. Vypovídající je certifikát CE, také švýcarský znak SEV a německý znak GS a razítko oddělení technické kontroly.

11) Při nákupu není cena vším. Levný nákup se může velmi prodražit, jestliže kvalita produktu a s nákupem spojené služby dodavatele nejsou v pořádku. Vypalovací pece by nikdy neměly vyžadovat údržbu. Topné spirály, které jsou jedinou součástí podléhající opotřebení a musí být proto vyměňovány, by si měl zákazník pořídit do zásoby, popř. nás kontaktovat v případě potřeby co nejdříve.

12) Doba záruční doby naznačuje, nakolik si je výrobce svým produktem jist. Tříletá záruka (samozřejmě s výjimkou topných spirál a termočlánku) je opravdovým luxusem na českém trhu. U některých výrobců dokonce ani termočlánky nejsou vyjmuty ze záruky.

Pokud tedy uvažujete o pořízení nového vybavení dílny, klidně nás předem kontaktujte. Na konkrétní technologii vám připravíme návrh zařízení a na to pak zpracujeme i cenovou nabídku. Pece se většinou nepořizují v základu, ale lze je vybavit různými typy regulace či dodatečné izolace, průduchů, klapek atp.

*****************************************************

 

 

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal

 

No a další informace z keramického dění naleznete tu .   To jen tak pro ty, co narazili na mé texty poprvé a náhodou by měli chuť ještě pár řádků přelouskat?