Věci, které měly sloužit ke zjednodušení, často všechno jenom zesložití…


  Velký úsměv Třeba takové emotikony neboli smajlíky.

  Údiv Když jsem se s nimi setkala poprvé, byla jsem pobouřená! Taková infantilní hovadina nemá v textu co pohledávat, ne a ne a ne!

Ani v soukromé korespondenci, nedej Bože, aby to autor namastil do článku.

Tehdy se vytvářely jen ze znaků na klávesnici a byly dost jednoznačné.

  Hluboce přemýšlí Časem jsem zjistila, že pro nenapravitelné ironiky mého typu jsou lepší pomůckou než uvozovky (i tak se lidé bez smyslu pro humor, zejména pro ten můj, občas urazili, ale ne tak často jako v době předemotikonové).

  Utahaný Brzy nastal problém – stačilo zapomenout napumpovat SMS či e-mail vysvětlujícími smajlíky (nebo na to nebyl čas) a následoval dotaz: „Ty jsi naštvaná :-O?“

A pak se vyrojily zástupy emotikonů, jimiž zdánlivě jde vyjádřit každou nuanci hnutí mysli. Aspoň jsem si to myslela.

  Tanečnice Než se mě kamarádka Denisa zeptala, proč používám tu naštvanou dupající paní, když píšu o svém úspěchu.

A co znamenají ty oči – že se bojím? Fler je v nabídce nemá.

Dupající paní je pro mě symbolem největšího možného (a nedosažitelného) vítězství, naučit se aspoň jednoduchou sestavu flamencového tangos. Je v ní hrdost flamencových tanečnic.

Oči v mém překladu znamenají vyhlížení příležitosti.

Takže jsme zase tam, kde jsme byli.

Máme tisícovky smajlíků a každý člověk má jiný výklad (i když aspoň na jídle se snad shodneme, jakkoli v něm zatím chybí česká klasika).

Mimochodem – třeba toto Skřípe zuby  je na LinkedInu popsáno jako nadšený obličej s rozzářenýma očima a ve mně tento emotikon evokuje zuřivce před útokem (a na Fleru je napsáno „skřípe zuby“).

Na smajlíky už myslí i korektoři. Správné prý je dělat tečku za nimi. Takto Pusa.

Mimochodem, pamatujete, když Fler změnil typ smajlíků? Dodnes si těch několik starých milovaných na profilu hýčkám, já prostě nemám změny ráda Naštvaný.

Na Vánoce jsem upekla z vánočkového těsta vlastní sluníčkové smajlíky a budu to dělat každý rok. jen musím ještě vychytat, aby se opravdu smály.