V tomto článku bych Vám rád ukázal postup při znovuoživení velice staré a léty zašlé chromované lampičky, pocházející nejspíše z 20. -30- let. a některého z tuzemských závodů.

Lampičku jsem objevil na půdě, zahrabanou v zaprášené krabici s harampádím, při jednom z lovů na svítidla. Stářím byla už tak nevýrazná a zašlá, že jsem ji málem pod vrstvou prachu a harampádí přehlédl a odešel pryč.  Naštěstí její cesta nevedla na smetiště. Dnes už se opět leskne jako kdysi a může dále vesele svítit v novém domově.

 

Po tolika letech používání a nakonec i  zapomenutí na půdě, neměla už ani ždibec lesku.

 

Původní elektroinstalce byla životu nebezpečná. Opředený kabel se lámal a drolil v ruce. Vypínač byl vypálený a chyběl spodní kryt. Vše muselo pryč!

 

Prvním krokem je rozebrání lampičky do posledního šroubku, abych zjistil míru potřebné renovace.  Původní mosazná objímka byla ve velice dobrém stavu, takže jsem se rozhodl pro její repas.

 

Následuje vyčištění a umytí všech dílů svítidla, aby se zbavilo letitého nánosu špíny a bylo připravené na obnovu chromovaných povrchů.

 

Dalším krokem je vyčištění zoxidovaných chromovaných povrchů do svého původního lesku.

 

Po vyčištění povrchů následuje zbroušení starého popraskaného laku na vnitřní straně stínidla a nové nalakování žáruvzdornou bílou barvou.

Po vyčistění chromu a novém nalakování stínidla se můžu pustit do výroby nové elektroinstalce a repasu objímky. K zachování co největší autentičnosti jsem zvolil opředený kabel ve stylu Art Deco.

 

Kompletně nová elektoinstalce je na svém místě.

 

S připravenou elektroinstalací už nic nebrání, začít lampičku opět postupně skládat dohromady.

 

Posledním krokem k dokončení je výroba a nalakování nového krytu elektroinstalce na spodku lampičky.

 

A je hotovo! Tady ji máme v celé své znovunavrácené kráse.

 

Děkuji za shlédnutí mého článku a přeji pěkný den.

S pozdravem,

                            KDYSI SVÍTIDLA