Vítězka lednového kola wilde vybrala na únor krásně přírodní téma : Zahrada bez sněhu se soutěžními barvami bílá a hnědá.

ZAHRADA BEZ SNĚHU

Běžně se v zimě o zahradu, když ji halí sněhová pokrývka a místo, které nám od jara do podzimu poskytuje spoustu zábavy a relaxace zaslouženě odpočívá, nestaráme. Zahrada prožívá zimní spánek a nabírá síly na dobu, kdy se z něho probudí a zazelená se a rozkvete do krásy. Letošní zima však zatím přírodě příliš neprospívá a zahradě chybí sněhová nadílka, která ji chrání a zabezpečuje klidné přezimování. Zahradě je proto třeba věnovat pozornost a dohlížet, zda nepotřebuje vaši pomoc.

Ve dnech, kdy nemrzne, je třeba dopřát zálivku okrasným zeleným rostlinám, jako jsou buxusy, túje a jiné. Ačkoliv nemrzne, v ohrožení jsou trvalkové záhony a skalky, které pro přezimování potřebují dostatečné zakrytí. Bez toho a bez sněhu jsou vystavené povětrnostním vlivům, které nesnáší dobře. Postarejte se proto o dostatečné zakrytí, nejlépe chvojím, které je dobré preventivně zatížit v některých místech např. kameny, aby jej vítr neodfoukl. Chvojí má ale i jiný důležitý úkol – za slunečných dní poskytuje rostlinám stín a brání jejich případnému předčasnému probuzení. Mrazíky, kterým jsou pak vystaveny, pro ně mohou mít fatální následky.

Pozor na listí, které rostliny nechrání, ale naopak jim může ublížit. Listí je může dusit a navíc při tlejícím procesu může způsobit rostlinám újmu a nákazu.

Při zimě, jejíž „způsob zdá se poněkud nešťastným“, se lehce může přihodit, že ublíží trávníku, o který se od jara do podzimu staráte a jenž díky vaší péči získal krásný celistvý zelený povrch. Všichni jistě ví, že trávníku nedělá dobře, pokud na něj vstupujete v době kdy je přemrzlý nebo naopak rozmáčený, ale málokdo si uvědomuje, že za teplého zimního počasí může začít růst. Děje se tak zejména na místech, která jste na podzim doseli. V tomto případě se nemusíte obávat trávník posekat. S příchodem případné sněhové pokrývky se mu bude lépe dýchat a po oblevě se budete opět těšit ze svěží zelené plochy.

Jak vidíme, sníh je pro naše zahrady nesmírně důležitý, nezapomeňte se tedy o ní, i bez sněhu ,postarat!

Paletka pro tvoření :

Posuďte, jak daný výrobek splnil barevné zadání a ty nejlepší oceňte svými hlasy. Za Vaše hlasy předem děkujeme.

 

                                                                  Hlasovat můžete do 22.2.2020

Anketa se načítá ...