Také máte doma na posteli tři kočky, které se většinu dne jen tak převalují? Občas se zajdou nacpat granulemi nebo oškrábat drápky, ale jinak zůstávají neuvěřitelně věrné přísloví, ráno moudřejší večera. Patřím mezi velké milovníky zvířat, a tak mě svými pozicemi a protahujícími figurami kočky každý den znovu překvapují. Občas se musím jít přesvědčit, zda mají kosti a chrupavky a teprve když zavrní, uklidním se.

Kočka domácí, ručně modelovaná, dekorovaná oxidem kobaltu.

 

Z pozorování vzniká zájem, ze zájmu roste moje chuť ztvárnit tu nesmírnou rozmanitost zvířecí říše. Přestože miciny patří mezi nejčastější témata mých soch - mám koneckonců velmi obětavé modelky, které mi vydrží ležet modelem celé dny - ráda se zabývám i dalšími pozoruhodnými tvory. Protáhlý mravenečník, dravá harpyje pralesní nebo poutník moře plejtvák obrovský... Ti všichni mají fascinující těla a o nic méně poutavé způsoby života.

 

Harpyje pralesní, ručně modelovaná, dekorovaná bílou krakelovací glazurou a pálená raku technikou

 

Hnětu hlínu, tvořím tvory. Tak by se dal shrnout ideální den, kdy si uvařím konvici čaje a dám se do práce. Dotýkám se hlíny a ona se tvaruje. Tento kreativní proces trvá celé hodiny, někdy i dny. Snažím se do každého zvířete kromě realistického ztvárnění dostat i něco z jeho charakteru a nějakým způsobem v něm odrazit svůj postoj k přírodě.

 

Příprava a dosušování v dílně.

 

Keramika mi přitom nabízí nepřeberné množství materiálů a způsobů dekorace. Můžu neustále experimentovat, a tak žádný tvor, stejně jako v přírodě, není shodný s druhým. Každý má svou osobnost, ať už jde o spokojeného kocoura nebo dravou kosatku. A tak mezi své domácí mazlíčky mohu s nadsázkou řadit velryby i dravé šelmy, které mi spokojeně předou na posteli.

 Rys ostrovid, ručně modelovaný, dekorovaný bílou matnou glazurou a oxidy burelu a železa.