Dobrý den zájemcům o porcelánovou hmotu a všem tvůrčím osobám.

Jak už jste pochopili, věnuji tento blog svému koníčku na výrobu květin. Je to poměrně nový a neznámy druh modelování. Od roku 2015 je porcelánová hmota dostupná v ČR. Do teď jsem si   hmotu na modelování objednávala z Japonska. A doufám, že v nejbližší době já a i všichni ostatní  přestanou shánět také nástroje na výrobu květin po celém světe.

V tomto článku krátce popíšu ty nástroje, které používám k modelování.

 

1.První a základní nástroj na výrobu květin bez kterého se nedá obejit je miniváleček-tyčinka (stek). Pomocí tohoto válečku se dá hmotu rozválet na dlani a vymodelovat okvětný lístek, lístek anebo vymodelovat střed květiny.Existují válečky různých rozměrů – S, M, L. Mohou být z kovy, teflonu či plastu.

     

2. Dalšími nástroji jsou kostice s kuličkami na konci (ball tools). Kuličky jsou různé velikosti a přidávají okvětním         lístečkům objem. Nejlepší jsou kovové, základních velikostí je 8.

 

3. Nůžky jsou dalším nezbytným nástrojem při výrobě květin. Musí mít rovné konce a proto nůžky na manikúru nejsou      vhodné.  Používají se průběžně v procesu modelování : stříhání špatných okrajů, pro výrobu kalichů, tyčinek apod.

 

 

4. Nedá se obejít ani bez drátků, které tvoří základ květiny. Drátky jsou omotané papírovou páskou, která pomáhá lepšímu spojení hmoty a kovu. Drátky se používají od čísla 30 (nejtenčí) do čísla 14 (nejtlustší).

5. Když používáme drátky tak si určitě pořídíme kleštičky na stříhání drátků.                                                                                                                                                                                    

6.Lepidlo také nemůže chybět při výrobě květin. Lepidlem dáváme jednotlivé elementy květiny k sobě a fixujeme drátky. Nejlepší lepidlo je latexové. Ale dá se používat i lepidlo bílé pokud po vyschnutí nezanechává stopy a je husté. Pro fixaci menších okvětních lístečků je lepší použít sekundové lepidlo.                                                                                                      

7.Při tvorbě větviček a spojování listí se používá floristická lepící páska. Při popotažení se objeví lepidlo a páska zafixuje drátky v nutné poloze. Existuje kolem 15 barev pásky, ale pro naše účely se používá hnědá, tmavě zelená a světlé zelená.

                  

 

8. Žilkovače okvětních lístečků, listů a středů květin jsou velice důležité pro konečný vzhled květiny. Určitě se dá                  vytvořit růže bez texturních pomůcek, ale nebude to růže realistická. Žilkovačů je nekonečné množství.

      Dají se rozdělit do dvou skupin:

  • jednostranné plástové (Mold). Dělají texturu jenom z jedné strany.
  • oboustranné silikonové (Veiner). Skládají se ze dvou častí, horní a dolní. Dělají textury z obou stran okvětního lístečku a dodávají přirozenější  

 

 

 9.Samotná výroba květin také nepotřebuje žádné barvy. Ale vytvořit realistickou květinu nebo lístek bez barev není téměř ani možné. Základními barvami jsou bílá, červená a zelená. Barvy se dá vmíchávat do hmoty anebo obarvovat hotovou květinu. Vmíchávat doporučuji olejovky. Akryl, tempera a pastel jsou vhodné pro přidání odstínů konečnému výrobku.                                                                                                                                                                                                                                            

10.Štětce vybíráme ploché, s pevným vlasem. Mohou být jak přírodní tak syntetické.                                                        

11.Krém na ruce se používá při lepení hmoty ke kovovým nástrojům. Malá kapička krému zachrání lístek od trhlin a děr a zjednoduší práci.                                                                                                                                                                                                                                      

12.Párátka, vatové tyčinky, a podobné drobné předměty. Zkratka všechno co vám pomůže při modelování.

 

Existují další nástroje. Jsou to například  kovová vykrajovatka. Používají se v případě když květina má složitý tvar okvětních lístečků (orchideje).

No a to je všechno. Děkuji :)