Koronavirus nám vyhlásil válku.

Když koronavirus vyhrává, my prohráváme.

Zkusme to obrátit. Všichni chceme, aby se život vrátil k normálu, a to co nejdříve.

Prosím, dodržujte základní pravidla:

INFORMOVANOST

- informujte své blízké, především vaše děti, seniory..., o tom, že nastala opravdu vážná situace pro všechny a není nasnadě tuto danou situaci brát na lehkou váhu, podceňovat ji, nebo zlehčovat. Buďme zodpovědní nejen k sobě, ale především k ostatním.

MINIMALIZOVAT ŠÍŘENÍ NOŠENÍM ZÁKLADNÍCH OCHRANNÝCH POMŮCEK

- tímto můžeme ve značné míře zamezit šíření viru. Vláda dnes schválila povinné nošení ochranných pomůcek, vymezila dobu nakupování v obchodech pouze pro seniory. 

Noste prosím roušky, či jakoukoliv ochranu nosu, úst, je dobré si vzít i brýle, jednorázové rukavice ( klidně i mikrotenové sáčky). Jakákoliv ochrana je lepší, než žádná.

Momentálně nikdo z nás neví, jestli není v této chvíli potenciální šiřitel a nepřišel do kontaktu s již infikovanou osobou. Při současném počtu nakažených ( 522 ) se virus začíná šířit ne již zcela kontrolovatelně. Osobně si myslím, že snaha některých jedinců, dohledat potenciální nakažené, při tomto počtu, který se začíná měnit z hodiny na hodinu, je zcela nemožné. Operátory, telefonní linky bych nechala volné spíše k uklidnění, udílení správných rad a instrukcí.

POUŽÍVEJTE DEZINFEKČNÍ PROSTŘEDKY

- a to, co nejvíce to jde. Najdou se v každé domácnosti. Naším cílem je eliminovat mikroorganismy z prostředí, předmětů. Každý den dezinfikujte WC, myjte umyvadla, včetně baterií, stírejte podlahy, utírejte povrchy ( třeba Sanitolem ). Ideální je nezapomínat hlavně na kliky, madla u zábradlí ( především v domech, kde žije víc obyvatel ), tlačítka u výtahů ...

ONEMOCNĚNÍ A IZOLACE

Koronavirus je virové onemocnění, které se přenáší hlavně kapénkovou nákazou. 

Myslím si, že momentálně začínáme být v situaci , kdy se můžeme nakazit, a nikdo vlastně ani nemusí přijít na to, kde a od koho ( viz. hromadné nákupy, shromažďování v nákupních centrech, či přeprava v MHD ještě bez ochranných pomůcek ). Spousta lidí navíc mohla být nejvíc infekčí ještě před prvním projevem příznaků.

Pokud se u vás objeví příznaky onemocnění, prosím, již nechoďte ven mezi ostatní. Izolujte se!

Zavolejte vašemu obvodnímu lékaři, požádejte o elektronickou neschopenku, zavolejte na Hygienickou stanici a nahlašte se jako potenciální nakažený. Prosím, nevolejte zbytečně! Pokud přijde do přímého styku s nakaženým, izolujte se také! 

Při projevech nemoci nechoďte v tomto stavu osobně k lékařům. Lékaři, kteří nemají respirátory, brýle, jednorázovou ochranu oděvu by si nyní vůbec neměli nemocné s průvodními znaky nákazy zvát k sobě do ordinací. 

Samotné onemocnění se projevuje podobnými příznaky jako u běžných viróz. Celková únava, bolest hlavy, svalů, kloubů, bolesti v krku, celková schvácenost, dušnost, suchý kašel, zimnice, nevolnost, zvýšená teplota, vysoké teploty...

Záleží na organismu , celkové imunitě každého jedince, jak se s nákazou popere. Prognóza u zdravého jedince ( děti, mladí lidé) je vcelku dobrá, nejsou v ohrožení, tak jako senioři, chronicky nemocní ( kardiovasculární , plicní choroby, onkologicky nemocní lidé... ).

Pokud onemocníte a nepatříte do rizikové skupiny, NEPANIKAŘTE!

Chce to klid na lůžku, berte léky na snížení teploty ( Paralen, Aspirin ), Ibalgin údajně zhoršuje průběh, proto se mu raději vyhněte.

Velice důležitý je dostatek tekutin, ovocné šťávy, čaj .... Jezte lehčí stravu.

Zkuste Priessnitzův obklad, lokálně prokrvuje danou oblast a usnadňuje léčbu, ( bavlněnou látku či plátno v potřebné velikosti namočte ve studené vodě, látku vyždímejte, aby z ní netekla voda, ale zároveň ji nechte dostatečně vlhkou, přiložte ji na pokožku a určenou oblast - krk, hrudník, pečlivě zabalte, na mokrou látku přiložte potravinářskou fólii nebo podélně rozstřižený mikrotenový sáček, potom přiložte suchou látku v podobě bavlněné látky či šály na fólii, nechejte působit po dobu asi 2 hodin ( - při teplotě nad 38°C, při suchém dráždivém kašli ). 

Použijte podpůrnou léčbu imunitního systému, hlavně vitamín C, multivitamíny, u objevení střevních potíží probiotika.

Nemocný musí mít vlastní talíř, hrnek, příbor, vlastní houbičku na nádobí, vlastní ručník na ruce, ideální i vlastní koupelnu, WC, ale to ve většině případů není reálné. Ložní prádlo, vše s čím nemocný přišel do přímého kontaktu perte často a odděleně, na vysoké teploty. Kýchejte do jednorázových kapesníků, ty vyhazujte do mikrotenových sáčků a pak teprv do koše. Zrátka se vším zacházejte, jako by to byl infekční materiál. Často si myjte a dezinfikujte ruce. Pokud nemáte dezinfekci, improvizujte. Stačí lihovina s vyšším obsahem alkoholu ( nejlépe bílá ), nebo třeba Francovka. 

 

Opravdu nepanikařte, přistupujte k danému problému racionálně, s rozvahou a s rozumem. Buďte ohleduplní hlavně k rizikovým skupinám.

Má cenu bojovat. Společně to zvládneme.

Děkuji všem lékařům, sestrám, pracovníkům hygienických stanic, hasičům, operátorům, dobrovolníkům...

Prosím, předejte tyto základní informace ostatním, abychom zabránili šíření nemoci i nekontrolovatelné panice.