V klubu Podpořme své prodeje jsme tentokrát tvořili na krásné téma ZBARVENÍ .

                                                                                          ZBARVENÍ

Rostliny na podzim poznají, že už listy, které jim slouží jako zásobárna energie, nebudou přes zimu potřebovat. Poslední potřebnou energii si z nich stáhnou a zamezí jim přísun vody, kterou si šetří pro sebe. V listech se nachází mnoho důležitých látek (cukrů, bílkovin, minerálních látek), a proto než list opadne, je alespoň část těchto látek odvedena do větví, kmene a kořenů, kde jsou po dobu zimního klidu uloženy. Na jaře, kdy stromy raší, jsou tyto zásoby opětovně využity ke tvorbě nových listů a květů.

 Zelené zbarvení listů způsobuje barvivo chlorofyl. Ten v době vegetace zachycuje sluneční energii a díky fotosyntéze vytváří látky důležité pro stavbu rostliny. Kromě chlorofylu je v listech také několik žlutých a oranžových barviv. S odcházejícím létem klesá aktivita fotosyntézy a pomalu se začíná rozkládat i zelený chlorofyl. Ten uvolňuje místo pro žlutá a oranžová barviva – karotenoidy. Ta jsou proti rozkladu podstatně odolnější, a proto zůstávají v listech i po rozkladu chlorofylu. A kde se vzala červená a hnědá například některých javorů či buků? Jejich červené zabarvení způsobují barviva antokyany, která jsou u nich obsažena v takové míře, že jsou viditelné po celou dobu vegetace. Jiné rostliny barvící se na podzim do červena mají těchto barviv podstatně méně, tvoří se v listech až na podzim a jsou viditelná až v době rozkladu chlorofylu. U některých dřevin se na podzim ukládá v listech i větší množství tříslovin, jejich přítomnost pak dodává spolu s karotenoidy listům hnědé zbarvení. Každá rostlina, každý strom má jednotlivých barviv rozdílná množství a výsledné zbarvení je výsledek jakéhosi smíchání obsažených barev. Vznikají tak různé škály od žluté až po červenohnědou.

                                                                                        Tvořili jsme podle této paletky :

                                                                                          

na výrobku byly povinné alespoň dva odstíny z nabízené paletky : tmavě a světle tyrkysová, oranžová světlá a tmavá, cihlová

- pozadí výrobku na hlavní fotografii  - světle modré nebo tyrkysové

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                              Hlasovat můžete do 25.10.2020

Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní představujeme :

Capi.mizuhiki»Oranžová Mizuhiki přívěsek / klíčenka "podzimní"

image