Že je kuskus jídlo, to asi ví většina lidí. (Kromně mně  - donedávna.) Stačí zadat heslo ve vyhledávači a ukáže se vám spousta podivně flekatých talířů s čímsi podobným ... hm, no, podobným kuskusu skvrnitému.

image

Žije u protinožců, takže je vzhůru nohama. U nás chodí normálně.

image

Kuskusové - podivní tvorové s vykulenýma udivenýma očima - podobní opicím - žijí v australské oblasti a jsou to vačnatci. Jsou to noční tvorové a žijí natolik skrytě, že je jen málokdo v přírodě zahlédne. Obyvatelé hustých korun stromů tropického deštného lesa svůj vzdušný domov prakticky neopouštějí - mnozí jedinci za celý svůj život (dožívají se až jedenácti let) nesestoupí na pevnou zem. Kuskusové se rozmnožují celoročně: Samička kuskuse je březí pouhých 13 dní. Nevyvinuté mládě ihned po porodu přeleze do vaku, kde saje dalších šest až sedm měsíců, než se podruhé "narodí", tj. začne opouštět matčin vak. Kuskusové celou noc hledají v korunách stromů potravu, den prospí schouleni do klubíčka v hustých větvích a listí nebo v dutině stromu. V jejich jídelníčku převažuje ovoce, květy nebo poupata, listy a pupeny stromů. Ale když při svém hledání narazí na hmyz tak tímto zákuskem nepohrdnou, ale na opravdový lov jsou příliš pomalí.