Fler Fler MAG Fler workshop

Dekorovací koule přímo z ohně

Dekorovací koule přímo z ohně
Od časopis GOLEM v kategorii Fler workshop | 12.11.2019

Chcete si vyzkoušet práci s hlínou a nemáte k dispozici vybavenou keramickou dílnu s pecí? Nevadí. Stačí sehnat kus keramické hlíny a železný barel na pálení zahradního odpadu. Jedno odpoledne strávíte modelováním drobností z hlíny, které je třeba nechat dokonale vyschnout, a další návštěvu zahrady si naplánovat na vypalovací den. Pak už jen naskládat výrobky na dno barelu, obalit pletivem a přikládat, přikládat, spálit na zahradě vše co je potřeba, opéct špekáčky a snažit se ty věcičky na dně vhazováním dřeva nerozbít. Nakonec zakouření pilinami a vydržet do zchladnutí...

Materiál a pomůcky:

  • libovolná keramická hlína
  • pomůcky na modelování, nástroje na otiskování
  • včelí vosk, hadřík
  • železný barel s víkem
  • pletivo
  • piliny a spousta dřeva na pálení

Vymodelujeme hliněné kuličky o průměru cca 3 cm. Snažíme se o stejnou velikost, ať nám stejně rychle vyschnou.

Pomocí různých nástrojů kuličky po celém povrchu vyzdobíme. Použijeme třeba drobné dřevěné razítko...

...nebo například bambusový klacík na vytvoření koleček.

Rovné otisky uděláme snadno pomocí rozmontovaného dřevěného kolíčku na prádlo.

Pokud se nám tvar koule zdeformuje, koulením po podložce ho zase srovnáme.

Kuličky necháme dokonale vyschnout, což je u plné koule důležité, aby se nám při výpalu nerozletěla.

Kuličky jsme vložili na dno železného barelu spolu s dalšími modelovanými drobnostmi. Výrobky jsme proložili novinami a zakryli pletivem.

Na pletivo, které chrání výrobky, jsme navrstvili třísky a další noviny. Ve spodní části barelu máme vyříznutý otvor pro lepší sání vzduchu.

V barelu jsme poté celý den pálili větve, listí a spousty odpadového dřeva. Když vše dohořívalo, vytáhli jsme pletivo a na výrobky nasypali pytel pilin.

Uzavřeli jsme barel víkem a zakryli spodní otvor. Nechali jsme piliny prohořet a po zchladnutí (druhý den) běželi z popela vyhrabat své poklady. :)

Na výrobky zakouřené pilinami jsme nahřátým hadříkem nanesli rozpuštěný včelí vosk.

Vzorovanými kuličkami můžeme dekorovat plát hlíny, nebo třeba těsto na pečení sušenek.


TIP:
Osvědčilo se nám tímto způsobem pálit jen menší drobnosti z jednoho kusu hlíny. Věci s lepenými oušky a detaily jsou dost náchylné na rozbití. Takové výrobky je dobré vypálit na přežah v keramické peci a v pilinách je jen zakouřit do černa (počítejte s keramikou pouze pro dekorativní účely).

Autorka/foto: Michala Šmikmátorová

 

Golem 4/2019

Milí přátelé keramiky,

pod tíhou všelijakých palčivých témat dnešní doby, jako je chudák klima, znečištění našeho prostředí k životu, nehorázné plýtvání a tak dále, přichází malé zamyšlení. Dle mého skromného mínění pramení spousta neduhů naší krásné planety mimo jiné také z tragické „rozežranosti“ a nešetrnosti nás pozemšťanů, ať už k věcem nebo zdrojům, které nám příroda, už trochu unaveně, poskytuje.

Když to převedu do takové prosté roviny, dříve si člověk na jarmarku zakoupil od hrnčíře keramický hrnec a po mnoha letech používání mu prasknul, stálo mu za to počkat si na potulného dráteníka, který oblíbený hrnec slepil a mistrně odrátoval. Ten mohl poté svému majiteli věrně sloužit další léta. Drátování keramiky se také provádělo jako prevence před rozbitím hliněných nádob. Dnes to zní jako z pohádky. Tolik péče pro jeden hrnec... Jistě, lidé toho kolem a kolem moc neměli, a tak byli v podstatě donuceni si svého majetku více vážit, rozbité a pokažené věci opravovat. Nezbývalo mnoho jiného, než vše využívat beze zbytku, a přirozeně tak po sobě zanechat jen minimální odpad. Nebylo by špatné si některé samozřejmosti našich předků připomenout i dnes. Trocha té skromnosti a šetrnosti k prostředí, kde žijeme, by nikomu z nás neuškodila.

Mám z letošního Kunštátského jarmarku krásné keramické zapékací mísy od Maléřů z Valašského Meziříčí. Pečení v keramice, jak už dávno víme, nic nepřekoná. Doufám, že mi hodně dlouho vydrží a vyhlížet vandrujícího dráteníka v centru Brna nebude třeba.

Nahoru
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Menu
--