Bezstarostným prázdninovým dnům sice už definitivně musíme zamávat šátečkem, ale víkendový odpočinek v klidné náruči venkova si stále můžeme ještě dosyta užít! Nechte se inspirovat naším průvodcem, který vás bleskurychle přenese do míst, kde vás bude hýčkat ticho a pravá chalupářská pohoda.

Všichni si chceme uchovat příjemné tradice i zvyky, které jsme si stihli během života „vypěstovat“. Charakteristickou linkou, jež spojuje náš národ, je činnost, držící se (překvapivě) na předních příčkách pomyslné hitparády oblíbenosti, a tou je chalupaření. Vzhledem k tomu, že se na chalupě chceme spíše intenzivně věnovat příjemnému lenošení a odpočinku, rozhodli jsme se vám dnes naservírovat dva oblíbené recepty, které s radostí vytáhneme vždy, když si chceme pochutnat, ale nemáme chuť trávit hodiny u sporáku.

A pokud se vám péct nebude chtít vůbec, tak si alespoň dopřejte šálek (nebo klidně dva) lahodného čaje z bylinek, které určitě kolem vaší chaloupky naleznete. Skvělá je divoká máta, šalvěj, meduňka, řebříček, měsíček lékařský, květy chrpy, ... Do čajového nálevu se hodí také lesní plody, jako jsou borůvky, ostružiny, maliny. U malin a ostružin můžete využít i listy.

Zdroj: © Olivier Guillard, Unsplash

Pléd - ručně pletený od ...jako vyšité..., Fler.cz

Bylinná směs Dobré zažívání od Dobré byliny, Fler.cz

Akátový med od Včelařství Pospíšil, Fler.cz

Včelí všehochuť od Blanka Bernadetta, Fler.cz

Zdroj: © Pixabay in Pexels

Zdroj: © Olia Nayda, Unsplash

 

Chleba je základ štěstí

Šli byste pro dokonale vypečenou chlebovou kůrku na kraj světa? Naštěstí, dneska tak daleko chodit nemusíte. Stačí mít v zásobě skvělý recept, kvalitní suroviny, trpělivost a chuť péct. Do rustikálnějšího charakteru venkova navíc chleba zapadá přímo perfektně.

Ingredience na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 110 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g posekaných pekanových (nebo vlašských) ořechů
  • 2 polévkové lžíce lněných semínek
  • 2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 polévkovou lžíci tekutého medu
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje + trošku na potření chleba
  • 290-300 ml vlažné vody

Zdroj: © Klaus Nielsen, Pexels

Postup:

  • V míse smícháme mouky, sůl, posekané oříšky, lněná semínka i sušené droždí. Promícháme vařečkou. Přidáme olej, med a nakonec také vlažnou vodu. Pokud je hmota příliš hutná nebo suchá, přidáme pár lžic vlažné vody navíc. Vypracujeme nelepivé těsto, které pár minut ještě hněteme na pomoučené ploše. Těsto přesuneme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 1-2 hodiny kynout.
  • Na plech natáhneme pečicí papír. Pracovní plochu opět lehce pomoučíme, vykynuté těsto pečlivě prohněteme a vytvarujeme bochník. Přeneseme jej na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 1 hodinu.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C. Pomocí ostrého nože vytvoříme na bochníku zářezy. Lehce potřeme olejem. Dáme péct na cca 25-30 minut.
  • Dokonale upečený chleba poznáme tak, že při poklepu zní dutě. Nakonec necháme chleba vychladnout na mřížce. 

 

 

Zdroj: © Marta Dzedyshko, Pexels 

Zdroj: © Geraud Pfeiffer, Pexels

Hravé obměny: 

Místo lněných semínek si můžete k ruce vzít také hrst slunečnicových semínek, nemletého máku nebo sezamu.

Esteticky působivé struktury docílíte tím, že do těsta přidáte nakrájené olivy nebo sušená rajčátka.

A přestože domácí, čerstvě upečený chleba je sám o sobě dokonalá pochoutka, když k němu přidáte máslo nebo kvalitní tvaroh a hustě zasypete pažitkou, budou vaše chuťové pohárky v nebi.

Kdybyste chtěli na chvíli vyměnit pravou českou chlebovou klasiku za něco trošku exotičtějšího, pak vyzkoušejte bylinkami ovoněnou italskou focacciu.

Zdroj: © Lisa Fotios, Pexels

 

Drobenkový koláč jako od babičky

Bez poctivého kusu ovocného koláče hojně posypaného drobenkou, která nejdříve hezky křupne a postupně se rozplyne na jazýčku, si pobyt na chatě prostě neumíme a ani nechceme představovat. Pokud to vnímáte stejně, tak se pusťte do pečení s námi. Z výsledku budete bezpochyby nadšení! :)

Ingredience na korpus:

  • 125 g chladného másla
  • ¾ hrnku plnotučného mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ až ¾ hrnku třtinového cukru
  • 2 celá vejce velikosti L
  • ¾ sáčku prášku do pečiva
  • kůra a šťáva z 1 bio citrónu
  • velká špetka mleté vanilky nebo sáček vanilkového cukru
  • mletá skořice (volitelné)
  • sezónní ovoce (např. meruňky, švestky, bobuloviny, jablka)

Šikovná pomůcka:
Pro účely tohoto receptu je vhodné použít hrnek s obsahem 250 ml.

Zdroj: © LAUREN GRAY, Unsplash

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 180 °C. Nachystáme si formu, využít můžeme hranatou nebo kulatou dortovou, koláčovou (např. průměr do 30 cm), kterou vysteleme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Mouku nasypeme do mísy, přidáme k ní chladné máslo pokrájené na kousky a přisypeme třtinový cukr. Pomocí prstů jemně vypracujeme drobenku. 1/3 hotové drobenky odebereme do menší mističky, můžeme přidat i mletou skořici a na chvíli odložíme.
  • Do zbytku přidáme vanilku nebo vanilkový cukr, přilijeme mléko, přidáme celá vajíčka, citrónovou kůru i šťávu. Pomocí elektrického šlehače vytvoříme hladké těsto, které nalijeme do připravené formy.
  • Na těsto naskládáme libovolné ovoce (např. rozpůlené a vypeckované meruňky, švestky) a zasypeme drobenkou.
  • Pečeme v předehřáté troubě 30-45 minut dozlatova.
  • Koláč necháme dokonale vychladnout a teprve poté krájíme.

Rychlý tip:
Při přípravě drobenky je dobré vědět, že každá mouka saje jiným způsobem. Pokud se vám zdá, že je směs příliš sypká, přidejte více másla.

 

Zdroj: © Valeria Boltneva, Pexels

Zdroj: © Karolina Kołodziejczak, Unsplash 

 

Aby bylo na chalupě útulno

Pozorovat divokou krásu přírody a jen tak chvíli být je činnost sama o sobě povznášející a příjemně relaxační. Když si k tomu všemu ještě přimyslíme chaloupku jako vystřiženou z pohádek, pak se ocitáme na hranici dokonalého zenu.

Naši Fler tvůrci se prostřednictvím svých výrobků moc rádi postarají o to, aby byla vaše chalupa jako ze škatulky. To pravé kouzlo spočívá i v drobnostech. Proto jsme pro vás vybrali řadu dekorací či šikovných doplňků do kuchyně i mimo ni.  

repasovaný nůž Pan Díra od Zdivok

Věšák závěsný na utěrky a bylinky venkovský styl od Útulný domov by BM

Drevený podnos s keramickou mozaikou od Verosamnika

Police Iveta001 od RADOSTNÝ DŮM

Podsedák na chalupu od Araso háčkuje

Vlčí máky - lněné utěrky od Janovická zahrada

Zástěra RŮŽE A POMNĚNKY od AndreaD.

Miska kulatá PŘÍRODNÍ od truhlarstviKlaban

Chňapka čtvereček, Něžné kvítí od by MaJa

Koláčová forma modrá od Lovetoeat-plates

Hrnečky od JiT-S

Včelí svíčka SPIRÁLA - výška 10 cm, pr. 3 cm žlutá od KaDoPi, Fler.cz

Přírodní svíčka bubble-zahrada od Alevania

PODČEPEC střední #13 od PODČEPEC

Ošatka / chlebník XXL 960 od Ledova

hrnek, nálevka - Železný MLÍČŇÁK od Martin Sršeň

Dubové prkénko od MichaelŠtěpánek

Bylinkové zápichy oválné od Keramika Pod liščí strání

Lněný běhoun - moody forest od Linen Your Life

 

 

 

Úvodní fotografie:  © Victoria Borodinova, Pexels