V obchůdku JolanaK si můžete nakoupit jídla, kolik jen chcete, a nepřiberete ani deko. Nezní to skvěle? No, bohužel si asi moc nepochutnáte, každopádně potěšíte minimálně oči a třeba i někoho dalšího pěkným dárkem. Jolana totiž vyrábí dokonalé imitace potravin i hotových jídel z filcu. Jak se k tomu dostala? To už vám poví sama :)

Řekněte nám na úvod něco o sobě. Jak jste se dostala k tvoření?
Jmenuji se Jolana Kandji a bydlím se svými třemi dětmi a rodiči v malé vesnici na Zlínsku.
Původním povoláním jsem učitelka MŠ a patřím mezi tzv. „Husákovy děti“. Krátce po převratu, v necelých dvaceti letech, jsem odjela za prací do Itálie. Tato nádherná země, obývaná velmi přátelskými a usměvavými lidmi, mi natolik učarovala, že jsem si svůj pobyt letní brigády prodloužila na patnáct nezapomenutelných let. Domů jsem se vrátila se dvěma dětmi a svým africkým manželem (nyní jsem již rozvedená).
Krátce po návratu domů se mi narodilo třetí dítě, syn, takže jsem pokračovala v mateřské „dovolené“. Při té jsem si přivydělávala různými brigádami, prodávala jsem třeba životní pojistky. Abych byla blíže svým dětem, nastoupila jsem jako dělnice-brigádnice v místní briketárně. Společnost mi dělaly mé dvě nejlepší kamarádky. Stály jsme u pásu a balily brikety, jindy přikládaly do kotle nebo házely lopatou piliny. Abych si tu jednotvárnou práci zpestřila, začala jsem se „vznášet ve své fantazii“ a představovat si a vymýšlet hračky, většinou legrační dráčky, které jsem pak po večerech vytvářela. Šít na stroji mě v dětství naučila má babička a základy ručního šití jsem se naučila ve školní družině.
Pak přišel nápad ušít cukroví. Vzhledem k tomu, že jsme měli o Vánocích přímo nadbytek cukroví od babičky a příbuzných, napadlo mne cukroví „upéct“ trochu jinak. K jeho výrobě jsem použila zbytky látek, plsti, vše, co dům dal. O svátcích tohle cukroví s prodlouženou trvanlivostí posloužilo nejen k dekoraci, ale i k pobavení rodiny a přátel. Na popud kamarádky a trochu z recese jsem cukroví vložila do nabídky na Fleru. Nápad se ujal a zákazníci si začali psát o další pokrmy a potraviny. S rostoucím zájmem zákazníků rostla i má chuť vymýšlet a vytvářet další a další jídla.


Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času jí věnujete?
Ano. Většinou od rána do večera (s přestávkami) sedm dní v týdnu. I když mi je práce současně zábavou, najdu si čas i na své koníčky a v prvé řadě děti.

Řekněte nám něco o technice, kterou tvoříte. Proč u vás vyhrála?
Šité potraviny jsou pro děti příjemnější na dotek a jejich vzhled je věrohodnější než např. potraviny z umělé hmoty. Proto veškerá jídla šijeme z certifikovaných látek vhodných pro děti od tří let a plníme kuličkovým dutým vláknem (kterým se plní např. polštáře) vhodným i pro alergiky.

Popište nám typický průběh tvůrčího procesu, který vede ke vzniku nového výrobku.
Pokud šiji potraviny, jako předlohu používám pravé potraviny nebo fotky hotových pokrmů. Vybírám takové potraviny, ovoce či zeleninu, které děti znají, běžně konzumují (nebo by měly, zeleninu :-)), aby byla potravina nejen lákavá pro hru, ale aby měla i didaktický přínos (např. procvičování jemné motoriky - skládání ingrediencí na pizzu, procvičování fantazie a představivosti, upevňování zdravých stravovacích návyků, ...).

Vyberu si potravinu, kterou budu realizovat, udělám si náčrt, šablonu či střih, obkreslím na látku, vystřihnu a na stroji ušiji základ. Poté vyplním dutým vláknem a ručně dokončuji či vyšívám detaily. Některé výrobky jsou otázkou desítek minut, jiné hodin, ty, které šiji na přání a podle fotky (např. zvířátka) i několik dní. Všechny výrobky mají vysoký podíl ruční práce, především zelenina a ovoce, tudíž jejich realizace je velmi časově náročná.


Pro mne je tato práce současně vášní, proto nelituji takto stráveného času. Zákazník si přeci zaslouží to nejlepší ;-). Odměnou je pak spokojenost zákazníků a především malých kuchaříků a kuchařinek.

Čí názor na vaši tvorbu je důležitý? Máte někoho takového?
Mé výrobky nekompromisně posuzují mé děti a samozřejmě potěší zpětná vazba zákazníků.

Doporučte Fler tvůrce, které máte ráda.
Mydlitto, uBorůvky, Babička Ovečka, re-ce-se… Jinak mám ráda všechny Fler tvůrce, kteří po večerech jen tak nečinně nesedí u televize a věnují se ve volném čase (nebo profesionálně) tvůrčí činnosti.

Kdybyste měla upozornit na jeden svůj výrobek z Fleru, který by to byl a proč?
Koláčky od naší babičky. Jednak pro svůj původ tradičního českého jídla, které nemá v cizině obdoby, a jednak pro velký kladný ohlas zákazníků (velkých i malých :-)).

Používáte své výrobky, nebo jste kovářova kobyla?
S výrobky si stále hrají mé, dnes už pubertální, děti. Pivo, jitrnice a některé další potraviny využívám k obdarování mých přátel a známých.

Čemu se věnujete ve volném čase, když netvoříte?
Ráda sportuji, chodím běhat do přírody, cvičit, příležitostně fitko. Věnuji se svým pubertálním dětem, v jejich přítomnosti je vždy o legraci a zábavu postaráno. Ráda cestuji, především do jižní Evropy, k moři. Mám spoustu přátel a známých, miluji veselou společnost, posezení s přáteli…

Jak vypadá váš ideální den?
Ráno vstanu, až se vyspím, dám si rozcvičku a poté snídani, nesmí chybět šálek voňavé kávy. Vyřídím e-mailovou korespondenci. Během dopoledne mi pomocnice přinese hotové výrobky a zadám jí další práci (pomáhá mi šít polotovary). Dopoledne se věnuji kompletování zakázek a balení objednávek. Odpoledne střídavě práci a dětem. K večeru si jdu zaběhat a až děti usnou, posezení s přáteli. Kéž by byl každý den ideální den.


 

Jaké máte pracovní plány pro příští týden a jaké pro příští rok?
Příští týden budu intenzivně pracovat na realizaci stávajících objednávek. Současně se snažím svou práci zorganizovat tak, aby se dodací lhůty výrobků zkrátily na minimum.