Ahoj podzime, takže když už jsi tu, tak pojď dál a předveď, co umíš! Budeme to náramné divadlo sledovat všichni s tebou. Neboj se přidat červenou na ty jeřabiny, ať to svítí do dálky! Za ta chladnější rána ti letos myslím všichni jen poděkují a deštíky máme také za odměnu, však jsme se jich načekali...

Někdo chytá podzimní splíny, jiný se raduje a válí se ve spadaném listí za ledového mrholení jako smyslů zbavený, každopádně ať chceme nebo ne, je čas, aby tento barevný šprýmař převzal vládu, ukončil tropy a nechal přírodu trochu vydechnout, ozdobil ji svými parádními barvami, zamotal vše do pavučinek a lechtavého chmýří a zchladil přírodu i nás v jeho mrazivých brízách.

A protože plavkám pomalu odzvonilo, můžeme se s klidem vrhnout na podzimní zobání, sladké ovocné pečení, ochutnávání všech těch dobrot, výpěstků, domácích zavařenin a kompotů, produktů našich zahrádek a sadů. Vždyť si to za tu všechnu péči, lásku a dřinu při pěstování přece zasloužíme. Tak pojďte ochutnávat podzim!

Když přijde podzim do Lužických hor... Fotografie od Lužické hory Máchův kraj

Věneček "Podzimní romance II." velký od coolnicka

Ovoce sušené, na zimu jak dělané

Křížaly známe všichni, plátky či kolečka jablíček, které se na tenko nakrájí, usuší a vydrží celou zimu k zobání, vaření, pečení, mlsání, do čajových směsí a tak podobně. A protože jablka i hrušky (těm se prý neříká křížaly, ale štěpány) si výborně rozumí se skořicí, jsou vynikající i skořicové křížaly. Jak na to? Plátky ovoce po nakrájení zlehka poprašte skořicí a nechte schnout. Má to zase o trošku zajímavější chuť a krásnou vůni.

Zdroj Fanpop

Zdroj Hedgecombers

Hrušky se k sušení také skvěle hodí, vybírejte pořádně šťavnaté a sladké.

Fotografie Podzimně laděná II. od Matylda111

Zdroj Thespruceeats

Zdroj Murrnong

Zdroj Simpleplantbasedlife

Sušit lze mnoho druhů ovoce i zeleniny a právě na podzim a v zimě se nám bude taková koncentrace vitamínů jistě hodit. Ať už budete mlsat u sledování filmu nebo vytvářet kulinářské speciality, v každém kousku je skryt kousek léta a slunce.

Všechno to sušené ovoce a oříšky můžete použít jako sypání na domácí čokoládu na plechu. To by byl pěkný dárek! Pokud to tedy ihned nezkonzumujete, na což bych si vsadila...

Zdroj Tasteloveandnourish

Podzimní dobrota nejen pro srnce

Všechny jsou jedlé, některé jenom jednou, že ano... U nás doma si dělám houbová jídla, jen když jsem náhodou tak 2x za rok sama doma. Odpor k houbám je tu tak velký, že si to prostě musím připravit jen pro sebe, ale to mě třeba vůbec neva, alespoň na mě hodně zbyde. Podzim je prostě bramboračka s hříbkama a hovězí na houbách a přes to nejede vlak. Doufám, že mi to zase brzy vyjde a udělám si toho hovězího pořádný kotel. No, aspoň že sbírat je chodíme všichni!

Vždy si vzpomenu na hlášku ze Saturnina, rozhovor mezi tetou Kateřinou a dědečkem probíhal takto - Kateřina: Dědečku, houby jsou hrozně těžké na žaludek.......... zvláště pro staré lidi!!! Dědeček: Tak je nejez!!!

Zdroj Cookingonabootstrap

Zdroj Gardenista

Zdroj Prozeny.cz

Balzamikový ocet, česnek, sůl, pár špejlí a gril... tak chápete to, že to někdo nejí?

Zdroj Pinsdaddy

Zdroj Splendidtable

Pečeme čaj

Spousta letního nebo podzimního ovoce, cukr krystal, citrónová šťáva a voňavé koření na ochucení. Upečené v troubě do zhoustnutí vytvoří základ pro jedinečný ovocný domácí čaj, který v chladnějších měsících jistě potěší a zahřeje. Stačí zalít horkou vodou, vychutnávat a vzpomínat na léto.

Zdroj a recept ZDE

Zdroj Deviantart

Marmeláda, sirup, šťáva

Už dávno neplatí, že sirup z bylinek nebo ovoce se podává jen jako lék. Dobroty z ovoce ať už namazané na chleba, zabalené do palačinky nebo jako ochucení čaje jsou výborné ke každodenní konzumaci.

Kdo nemá zahrádku nebo nervy a prostor na zavařování, může si je prostě naklikat do košíku zde na Fleru, určitě bude mile překvapen!

Legendární Šalvějový sirup z kopečku bilerbin

Exotika v podobě marmelády Papája s tonka beans od Monamy

Smrkový sirup od Stanino

Aróniový džem s moruší 280 g od Sirupy a džemy FITO

Ten, kdo smutní po létě, měl by si o víkendu udělat pořádný kopec lívanců z máslové dýně vonících po zázvoru, skořici a medu. Řekla bych, že to by mohlo ty chmury na nějaký čas rozehnat.

Zdroj Gastrosenses.com

Kde nezaberou lívance, pomůže snad už jen červené od řeky Rhony...

Zdroj Wardonwine

Celodenní zobání ve zdravém duchu

Nevím, jestli jsem sama nebo ne, ale misku müsli si kromě snídaně dám klidně i jako svačinu nebo večeři. Nevadí mi uzobávat ho přes den při práci, po obědě, při chuti na sladké, zkrátka kdykoliv. Nejradši mám to, kde je hodně ořechů a čokolády, hmm... vy to nevidíte, ale mám ho tu i teď na stole a to už je tedy výrazně po večeři.

A víte, že takovou skvělou pochoutku můžete koupit i tady na Fleru? Není nad s láskou dělané, poctivé, domácí produkty a je jedno, jestli si je dáte ráno, v poledne, večer, o půlnoci, na podzim nebo na jaře a nebo je darujete někomu jako dárek.

Toto müsli se pro vás peče v Janově peci

Ne každý je na sladké...

Uplatnit podzimní hrušky s ořechy je docela hračka, protože takové hrušky si budou vždy dobře rozumět s nějakým aromatičtějším sýrem a samozřejmě s nejrůznějšími druhy ořechů také. Naše hrušky jsou povařené ve vodě s medem, citrónovou šťávou a kardamomem. Takovou podzimní pochoutku bych si dala líbit.

Pořád stejné podzimní suroviny, jen zcela jiná úprava, francouzská bageta, čerstvé máslo, sýr Brie, čerstvá hruška, vlašské ořechy a med. No co více dodat - snad jen: dobrou chuť!

Zdroj Vegdept.com

Kdyby vás zajímalo, co je ten divný koláč zač, tak jsou to slaďoučké pečené mrkvičky na čerstvém humusu z cizrny, sypané praženými pistáciemi, pokapané sezamovým olejem. Jako by to někdo namaloval, že? Zařazuji směle do podzimního zobání, protože tohle bych zobala klidně celý podzim i zimu.

Zdroj Thehealthychef

Zobání oříšků je těžce návykové, to se asi shodneme, vyzkoušejte pikantní voňavou směs ořechů a semínek s medem, pepřem a rozmarýnem praženou na troše slunečnicového oleje. Varianty jsou nekonečné, lze přidat garam masalu, mletý koriandr, kardamom, chilli a použít kokosový olej nebo třeba kurkumu, kari a římský kmín a pražit s troškou přepuštěného másla. Hádám, že to bude velká paráda.

Zdroj Ottolenghi

Podzim jsou ohníčky a brambory v popelu... tedy aspoň byly. Ale proč to neoživit? Děti budou mít krásný zážitek a černé šmouhy až za ušima a na tu chuť horké začouzené brambory už nikdy nezapomenou. Kam se hrabe "Mekáč".

Zdroj Albert.cz

Zdroj Pe-po.cz

A jedna historická nostalgická, jak to asi mohlo vypadat, když se pekly brambory.

Zdroj Encyklopedie.ckrumlov

Ideální lehce zdravé zobání zvládnete připravit i s dětmi

Jednoduchý návod krok za krokem na výborné zeleninové chipsy najdete v super dětské kuchařce Víš, co jíš? Zapomeňte na brambory, na křupavé lupínky jde použít spousta další zeleniny od řepy, celeru až po petržel. K tomu jogurtový dressing a podzimní dobrota je na světě.

Dětská zábavná kuchařka Víš, co jíš? od Pro děti od pěti

Skvostná francouzská Galette

Něco tak dobrého jsem dlouho nejedla! Nechala jsem se sama sebou inspirovat a do výroby galetky se včera pustila. Podle vinných mušek po kuchyni a vlastně všude po bytě jsem totiž naznala, že je čas s těmi švestkami a blumami něco udělat. Mrazáky plné meruňkových a švestkových knedlíků, mražených jahod do šampusu a sekaných špenátových listů, ale co s takovou blumou, to babo raď.

Galetka je jednoduchá, spotřebuje se na ni hodně ovoce, má křupavý okraj, který se dá vylepšit posypáním plátkových mandlí. Je to strašně moc dobré, máslové, krásně to vypadá a jde vymyslet spousta variant jak pro těsto, tak pro náplň. Já měla dobrý tip na recept ZDE.

Zdroj Bojongourmet

Domácí hrozinky, proč ne?

Asi si poklepete na čelo, že něco takového je naprostá zbytečnost, zábava pro někoho, kdo nemá kromě chytání lelků zhola nic na práci a roupama už neví co by... No, ale to jen do doby, než to vyzkoušíte! Jasně, trvá to dlouho, nevydrží tak dlouho jako kupované, ale zase přesně víte, co budete jíst, ani stopa po chemii, síře a dalších přísadách, co v buchtě prostě nechcete... Chuť je o hodně víc hroznová, trochu do karamelova ze všeho toho vytečeného cukru, mají více šťávy, chuti.

A je to jednoduché. Sladké druhy hroznů bez pecek naskládejte na pečicí papír, nastavte troubu na 105 - 110 stupňů a počkejte si minimálně 4 hodiny na výsledek. Vydrží v lednici v perfektním stavu cca měsíc. Máte chuť to zkusit?

Navíc si můžete namíchat svoji barevnou směs, což se bude v moučníku krásně vyjímat. Bílé, modré, zelené, růžové...

Zdroj a dokumentace jednoho hrozinkového pokusu ZDE.

Přeji krásný podzim vám všem a nezapomínejte ho pořádně ochutnávat!

Sobotní odpoledne od Hannule

 

Ochutnejte podzimní Fler!

Domácí je totiž domácí. A naši autoři, kuchaři a dobrotáři se výrobě věnují opravdu s velkou pečlivostí. Suroviny si pěstují sami, případně vybírají osobně na farmách. Byliny sbírají v čistých lokalitách. Pečou poctivě. A nepoužívají žádné chemické zbytečnosti. A také splňují podmínky SZPI pro výrobu potravin, případně prošli zkouškou ze znalosti hub. Palec nahoru

Broskový džem od Vesnické dobroty

Medové koláčky s povidlím a ořechy od medunka78

Jahodový džem od Dobroty od kovářky

Exklusivní svatební medíky pro Vaše svatebčany od Včelařství Horákovi

BIO tykev YELLOW GIRL VELKÁ 4-6 KG od Horňácká farma

Bylinková sůl s konopím pro dobré zdraví 90 gr. od HEMPOINTek

Sušený česnek plátky od Rybodlak

PEČENÝ ČAJ JAHODA-RAKYTNÍK od Pepovy dobroty

Červená cibule s portským vínem chutney od SingleFood

Švestková chilli salsa od ICORONA

NALOŽENÉ SÝRY od PETELIŠTĚ

Pražená loupaná dýňová jádra slaná od Vinařství Válka

Sirup z růží (200 ml) od Bylinné produkty z Orlických hor

Sušená rajčata v oleji - Provensálské koření od Ze sadu

Cibulové chutney s portským vínem (160g) od perfectlydelicious

Sušené hrušky od REBA čaj

Žitná sušenka se sýrem, kurkumou a lněným semínkem od Dvůr Mokřiny

Zeleninová omáčka Pikanto se žampiony od Farma Václavovice

Pesto z medvědího česneku s ořechy od Elkara

Houby ve sladkokyselém nálevu od asmera

KAŠLÍK - bylinkový čaj od Monika Zelníčková

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU od Chutney džem

Loupaná a krájená rajčata s bylinkami od asmera

Arašídovomedová pomazánka Medula od Meduška - medové dárky

Směs koření DÁTA MÁSÁLA II od TILO

Levandulové sušenky od merta1

Máslové sušenky se skořicí a bourbon vanilkou od Zlatý vrch

Studentská školní sada - perníková a voňavá od dáma

Pochoutka pro pejsky Mátové kostičky od Psí cukrárna

Pečené hrušky se zázvorem od Dobroty z Kopce

Elixír života (Rakytníkovo-jablečný džem) od Dobrůtky od Kresů

 

 

Úvodní foto: Bojongourmet