Domů Profil prodejce EXIT 42
  • Prodejce od r. 2011
  • Pacov, ČR
Hodnocení: nehodnocen
Aktivita: -
Registrace: 2.12.2011
Město: Pacov
Stát: ČR

EXIT 42

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Po letech strávených navrhováním budov jsem se rozhodla opustit stavební průmysl a věnovat se navrhování a výrobě šperků. Používám k tomu převážně vyřazenou nefunkční elektroniku, od rozbitých telefonů po starý ultrazvukový přístroj.

Začalo to rozbitou televizí, kterou někdo vyhodil na břeh jednoho rybníka. Chtěla jsem jednotlivé kusy vzít a odnést je do nedalekého kontejneru, když jsem si všimla, že vnitřek je mnohem zajímavější, než jsem si představovala. Na hnědých kartitových deskách byla přiletována spousta pestrobarevných součástek, v malé plastové krabičce byla upevněna tenká skleněná destička, potištěná plastickým geometrickým vzorkem, a v zadní části skleněné obrazovky byla soustava pozoruhodných nerezových dílků, jako stvořených k pověšení na krk. Od té doby jsem se o vyhozené přístroje začala víc zajímat. Překvapivě hodně jich končí na černých skládkách na krajích lesů nebo v zapadlých koutech měst a vesnic. Přístroje doma rozebírám, demontuji z nich ty „hezké věci“, které mohu použít, a zbytek třídím na plast a elektroodpad, který pak vyhazuji do příslušných kontejnerů.

Součástky, které takto získám, obvykle vyžadují ještě spoustu práce, než je použiju k výrobě šperku – čištění, úpravy tvaru, broušení (většinou spooouuustu broušení :o)) a leštění a někdy leptání nebo jinou chemickou úpravu povrchu. Pro dokončení používám převážně nerezové komponenty a epoxidovou pryskyřici.

Postupně si zjišťuju co nejvíce informací o jednotlivých součástkách, zejména o jejich materiálovém složení, abych předešla použití případných zdraví škodlivých látek. Z těchto důvodů nikdy pro výrobu svých šperků nepoužívám žádné části baterií ani solárních článků a pečlivě odstraňuji zbytky pájky, která obsahuje olovo a kadmium.

Kromě elektronických součástek používám také další materiály z kategorie "odpad" - mechanické a optické součástky, zbytkové a obalové materiály, případně drobné přírodniny.

Snažím se v maximální míře využívat up-cyklovaný materiál, ale některé komponenty přece jen kupuju. Jedná se především o náušnicové háčky, puzety a dříky z chirurgické oceli, nerezové řetízky a další návlekový materiál (lanka, kožené a pryžové řemínky, šňůrky) a náhrdelníková a náramková zapínání. 

Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od EXIT 42

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--