Domů Profil prodejce HelF
  • Prodejce od r. 2011
  • Praha, ČR
Hodnocení: nehodnocen
Nadšenci: 9
Aktivita: -
Registrace: 28.12.2011
Město: Praha
Stát: ČR

HelF

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Jmenuji se HELENA FILCÍKOVÁ a podmalbě se s přestávkami věnuji zhruba dvacet let.

Technika podmalby mě zaujala, ale její lidovou podobu jsem nechtěla napodobovat. Zvolila jsem tedy jednoduchou stylizaci s použitím typických znaků. Ráda také navazuji na tradici náboženských témat a zobrazování svatých. Líbí se mi představa, že i v současných bytech mohou mít své místo patroni jejich obyvatel nebo andělé strážní.

* * *

Ráda namaluji jakéhokoli svatého, pokud se ozvete s dostatečným předstihem(cca 3 týdny). K obrázku přikládám kratičký životopis svatého s informací o tom nad čím má světec "patronát" a k jaké pomoci byl vzýván ( viz popisekpod obrázky). Pokud by se vám líbilo, aby anděl strážný, nebo svatý měl stylizovanou podobu obdarovaného, je možné se o to pokusit.

* * *

PODMALBA je jednou z nejstarších technik zdobení skla. Obrázek byl tradičně malován na spodní straně skla - odtud pojem"podmalba". Pod tabuli skla se položila předloha budoucího obrázku. Nejdříve se předkreslily kontury šablon. Pak se vytvořily jednotlivé detaily např.: ruměnce na tvářích, stíny na částech těl, atd. Po jejich zaschnutí se překryly základním barevným odstínem větších ploch. Obrázek se dovršil domalováním obvykle jednolitého pozadí.

              Témata podmaleb mají výhradně náboženský charakter. Světská tématika se až na výjimky neuplatnila. Souvisí to s funkcí podmaleb. Lidé si je kupovali na poutních místech nebo trzích, jako ochranné předměty. Věšely se ve světnicích v tzv. svatém koutě, který byl nad stolem u kterého se scházela rodina. Visíval zde kříž a posvěcené obrázky patronů jednotlivých členů domácnosti, Ježíše, panny Marie, nebo světce, ke kterému se rodina uchylovala pro ochranu.

Vzory pro podmalby tvořili z počátku, vedle zkušených malířů skla ze sklářských hutí, také profesionální malíři. Řemeslo však časem postupně degenerovalo. Přestaly se používat umělecky hodnotné předlohy a v pozdní fázi vývoje podmaleb se jako vzor používali i barvotisky či starší podmalby. Podle šikovnosti kreslíře tak vznikaly více, či méně povedené obrazy s různými anatomickými zvláštnostmi.

* * *

 

 

Způsob dopravy
Česká pošta
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Zboží

Další zboží od HelF

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--