Domů Profil prodejce Ohněm
  • aktivní prodejce od r. 2015
    Reaguje na objednávky obvykle do 3 hodin.
  • Bernartice, ČR
  • 11 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (1) 100%
Nadšenci: 34
Aktivita: aktivní
Prodáno: 11
Registrace: 5.11.2015
Město: Bernartice
Stát: ČR

Ohněm

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Matěj Lanč

Kamenina a porcelán pálené dřevem

Keramika mě provází a formuje po většinu mého, doposud relativně krátkého života. Od chvíle kdy jsem poprvé zabořil ruce do hlíny nepřišla chvíle kdy bych neměl chuť udělat to zas a znovu. S narůstající intenzitou, od radikálně individualistických začátků, přes skvělé roky v Zušce u Ireny Hirai, kde jsem spatlával své první glazurní kompozice a objevil krásu dřevovýpalu, až jsem nakonec po třech letech na Trutnovském gymplu uprchl na keramickou školu do Bechyně. Od té chvíle už nebylo cesty zpět. Dobu v Bechyni jsem si užil jak jen to šlo a snad se něco naučil. Na pár měsíců jsem si zajel do Kanady vyzkoušet si jak se dělá keramika jinde a ted jsem zpátky. Takže teď tady pod Vraními horami stavím pec, přestavuji dílnu, sháním vybavení, zkrátka se snažím rozjet ateliér. Jsem na cestě která hned tak nekončí a je to jízda.

Záběr mojí keramické  tvorby je poměrně široký, včetně monumentálních exteriérových plastik, ale zde na Fleru prezentuji čistě užikovou keramiku, která je mi koneckonců nejbližší. V kontextu svých prací nejraději používám termín užité umění, snažím se skloubit estetickou a utilitární stránku do výsledku tak harmonického jak jen toho jsem schopen. Moje estetické vnímání bezesporu ovlivnila východoasijká keramika a západní reakce na ni, u věcí které tvořím  se ale hlavně řídím svým citem. Konečným měřítkem úspěchu je zda se mi věc líbí a funguje jak má.

Až na zdůrazněné vyjímky jsou všechny zde nabízené věci páleny živým plamenem na vysoké teploty 1260-1340°C v dřevem otápěných pecích a glazovány jsou mnou sestavenými glazurami na bázi živce, popela, či šlemů a jejich kombinacemi. Jednoduše se snažím ovlivňovat co možná největší část celého procesu, vnímám jako osobně přínosnější strávit den a noc u pece a trochu se spálit, než si zjednodušujícím stiskem tlačíka ušetřit práci, ale zároveň se tak připravit o možnost být formující částí i onoho finále. Práce se tak stává odměnou samou.

Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od Ohněm

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--