Domů Profil prodejce Kovář JorgeBenito
Jiří Beneš
  • Prodejce od r. 2016
  • Český Brod, ČR
Hodnocení: nehodnocen
Nadšenci: 2
Aktivita: -
Registrace: 12.2.2016
Město: Český Brod
Stát: ČR

Kovář JorgeBenito

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Dobrý den,

jmenuji se Jiří Beneš a ke své přezdívce jsem přišel takto: Před lety jsem chodil s jednou dívkou. Její bratr se jí ptal, s kým že to chodí, a když mu řekla, že s Jirkou Benešem, prohlásil: Á, Jorge Benito! Tenkrát mi to přišlo docela vtipné a ta přezdívka se mezi kamarády ujala.

Původně vyučený elektromechanik si jednou řekl, že s tímto povoláním udělal chybu. Pracoval jsem tenkrát jako údržbář v TOS Hostivař, měl jsem k dispozici menši dílnu, většinu času jsem tam byl sám a občas jsem se trochu nudil. Začal jsem si vyrábět různé přívěsky z nerez oceli a zjistil jsem, že mě to nejen baví, ale dokonce se mi podařilo i některé prodat. V tu chvíli mi došlo, že to je ta cesta.

Rozhodl jsem se jít za sým snem a začal jsem oslovovat různé kovářské dílny. Jednoho dne jsem zvonil zase u jedné. Bylo to umělecké kovářštví v Praze, kde i restaurovali. Řekl jsem jim, že bych chtěl dělat řemeslo a ukázal jim pár svých neumělých výrobků. Byla to zřejmě velká náhoda, i když na ty příliš nevěřím. Vzali mne na zkoušku a pak že se uvidí. Dopadlo to tak, že jsem se tam i vyučil a nakonec jsem v této dílně pracoval dlouhých 18 let. Za tu dobu jsem se dostal na zajímavá místa nejen v Praze, do spousty "tajných komnat" historických budov, kde jsme restaurovali či doplňovali chybějící prvky nebo vyráběli nové. Měl jsem možnost obdivovat práci starých mistů a snažit se jim co nejvíce přiblížit či je co nejvěrněji napodobit.

Když nyní procházím středem Staré Prahy, vracejí se mi vzpomínky na mříže, které jsem s kolegy koval, dveře starých paláců, které jsem opravoval, sklepy i půdy, které jsem prolézal, pohledy z oken, které většina lidí nikdy nezažije. A na všech těchto místech jsem nechal i stopu své maličkosti v podobě odvedeného díla, které mě po letech zdraví. Jsem vděčný za šanci, kterou mi tehdy v mé první práci dali a co vše jsem se mohl naučit a zažít.

Tato doba je už ale pryč. Zjistil jsem, že potřebuji změnu, posunout se dál. Souhrou šťastných náhod (je vše jen náhoda?) :-) jsem se dostal do platnéřské dílny v Českém Brodě, kde se věnuji kovářskému řemeslu už jako samostatný podnikatel. Mí kolegové jsou mistři svého oboru a specializují se na výrobu plátových zbrojí původními technologiemi. Nahlédl jsem do platnéřského řemesla, které je v mnohém podobné tomu mému a s kolegy, z nichž se stali mí přátelé, také spolupracuji. Ale přesto chci zůstat věrný především kovařině, ta je mi nejmilejší.

Nyní zažívám tvůrčí svobodu, ale i nejistotu malého živnostníka. Proto jsem se rozhodl některé své výtvory vystavit zde, na FLERu. Snad se mi podaří Vás zaujmout a udělat Vám radost některými ze svých výrobků. Vždy se snažím dělat vše pečlivě, nejlépe, jak umím, a ctít řemeslo, které mám rád.

Váš Jorge Benito (Jirka Beneš)

Způsob dopravy
Dle typu a váhy zásilky, Česká pošta, PPL či osobní předání po Praze. Baleno v papírové krabici a bublinkové folii, případně dle domluvy se zákazníkem.
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od Kovář JorgeBenito

Oblíbení uživatelé
Žádní oblíbení uživatelé.
Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--