Domů Profil prodejce Dušedřeva pod kopcem
  • Prodejce od r. 2019
  • Liberec 7, ČR
Hodnocení: nehodnocen
Nadšenci: 1
Aktivita: -
Registrace: 11.12.2019
Město: Liberec 7
Stát: ČR

Dušedřeva pod kopcem

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.
Příběh
 
Každý předmět vypráví příběh. Někdy je to zrakem na první pohled zřejmé,mnohem častěji ale podstatnou část příběhu předmět vypráví způsobem,který oči nevidí.  Dokáže ho však přečíst ta část v nás,kterou si spoustu z nás neuvědomuje,ale používáme jí všichni. Stává se nám,že nás nějaký předmět zaujme jeho krásou,ale kromě toho vnímáme ještě něco v pozadí. Něco,co nás nutí pozorností setrvat mnohem déle. Takto na nás působí vše,co bylo vyrobeno lidskýma rukama s radostí a obohaceno tvůrcem o část jeho ryzí podstaty. Věřím,že moje tvorba takovýto příběh vypráví také. Příběh o pozornosti,radosti a velké inspiraci,o kterou se chci podělit.
 
Filip/Dušedřeva
Stalo se,že jeden mladý hoch vystudoval obor nástrojař. Začal ho dělat a práce mu přišla zajímavá,tvořivá a dalo by se říci,že se mu v oboru i dařilo. Protože byl pln odhodlání učit se novým věcem,poměrně často měnil práci,ale po nějaké době mu cosi začalo hlodat v hlavě. Copak je to za podivný pocit pomyslel si? A místo soustředěnosti a zájmu o práci se jím začal zabývat čím dál více. Začal přicházet na to,že přestože práci má tvořivou a dobře placenou,asi ho až tak nenaplňuje,že musí být něco,čemu by se mohl věnovat a co by v něm vzbuzovalo daleko větší radost.
Byla to zároveň doba,kdy si hrál se svým prostorově skromným,avšak velmi útulným bytečkem. A na útulnosti mu přidávalo množství dřevěných interiérových částí,kterých stále přibývalo,neboť tento hoch začal objevovat zalíbení ve dřevě. Zpočátku to byli ¨maličkosti¨,jako třeba oprava dřevěných trámů v kuchyni,instalace dřevěné vestavěné postele,nebo kočičí prolézačka na blbnutí pro svého čtyřnohého miláčka.
 
¨kočkodrom¨
Práce se dřevem se mu moc líbila a tak přemýšlel,co by ještě vytvořil. I tu dostal nápad na velmi originální stoleček,jenž by byl nejen velmi praktický,ale také vkusný. Nápad a chuť jej realizovat byli dostatečně silné,avšak okolnosti vše zařídili jinak.
Tento hoch se rozhodl náhle byt prodat a vyrazit do světa za poznáním a zkušenostmi. Nicméně nevyrazil jen s buchtami v uzlíku,jako bývalo zvykem za dob našich otců,ale s pěkně těžkým batohem. A aby toho nebylo málo,vyrazil až za kopce a lesy do dálného... Španělska.
Dva a půl měsíce se toulal neznámým krajem,stíhalo ho jedno dobrodružství za druhým,potkával zajímavé lidi a dlouho putoval nejdříve z jihu na sever a pak pro změnu na západ,až k oceánu.
Dny plynuly a protože příroda,samota a dobří lidé působí velmi inspirativně,celý jeho život se v jeho představách začal tak nějak projasňovat a dostávat konkrétnější obrysy. Mimo to v něm stále dřímaly myšlenky na své nedokončené nápady a tak se rozhodl,že až se vrátí z pouti,ještě se jim pověnuje.
Návrat to byl vskutku radostný a spoustu věcí teď viděl trochu jiným úhlem pohledu,ale to teď není až tak podstatné. Podstatné je to,že jak na cestě vymyslel,tak udělal. Využil prostoru,jenž mu byl v té době k dispozici jako menší dílna a začal tvořit. Nejdřív tam,pak jinde a pak opět. No a mezitím si sem tam ještě odskočil do světa...
Třeba na road trip po Izraeli...
Nebo stavět školu do Nepálu...
Ale ze všeho nejdříve si vyzkoušel,jak je to s prací v Anglii...
 
Místa se měnily,vize a záměr zůstaval stejný. Tvořit pro radost ,tvořit radost pro lidi a tvořit vše,z čeho,jak doufal,bude cítit i duše těchto výtvorů. Pracoval, (někdy se s najivní představou flákal) a ve volných chvílích se věnoval tomu,v čem nacházel čím dál větší zalíbení.
Vyrobil jeden,druhý stolek,pak ještě několik a spoustu dalších jich ještě vyrobit chce. Nejen stolků,ale i spoustu jiných věcí ze dřeva. Občas nemohl (a stále nemůže) spát a budil se uprostřed noci pod náporem inspirace a nápadů a tak si je kreslil a zapisoval. Zhruba sedmiletá nástrojařská zkušenot,vlastní důvtip a debaty se zkušenějšími mu v jeho práci velmi pomáhali.
Po čase se rozhodl,že by své výtvory rád ukázal lidem,to ovšem není jen tak. Člověk v takovém případě potřebuje nějaké jméno,logo,značku,se kterou si jeho práci lidé spojí. Něco,co už na první pohled řekne vše o tom,čím se zabývá. přemýšlel hoch,co by to mělo být,jak by to mělo vypadat a stále nemohl přijít na něco,co by se mu líbilo...
Protože dbal na své zdraví a velmi rád chodil (a často i daleko),bylo běžné,že ze svého příbytku se do centra města dopravoval pěšmo. Chodil stále stejnou cestou a míjel jeden stále stejně škaredý billboard. Težko řící,jakým sdělením měl lidi zaujmout. Jednoho krásného slunečného dne,kráčíc vstříc městu,procházel opět kolem tohoto billboardu a tu uzřel,že se cosi změnilo. Místo jakéhos neurčitého plakátu se na billboardu objevila stylová reklama prezentující knížku,která měla brzy vyjít. Knížka se jmenovala Duše dřeva. I pomyslel si,že to je vskutku krásný a příhodný název,chvilku jí zkoumal a poté pokračoval k cíli své cesty. Po nějaké době neustálého míjení,se dokonce rozhodl si knížku opatřit!
Po odhodlaném průzkumu nejen internetu ale i velkých knihkupectví s překvapením zjistil,že knížka neexistuje a nikdy ani nebyla vydána. Alespoň takové byli jeho závěry. Překvapení bylo nemalé,avšak deprese a pocity nespravedlnosti hochovi nepřivodilo. I pokračoval ve své pouti životem a název knížky mu ležel v hlavě... Duše dřeva...jak krásné spojení slov...
Vymýšlel a hlavou se mu honilo všelicos:¨Tvoření s duší,...Dřevo s duší....neeee,to je blbost¨,pomyslel si a zavrhnul tyto a spoustu dalších nápadů...Duše dřeva...Duše dřeva...Duše dřeva. Hlodalo,hlodalo toto sousloví v mladíkově mysli až jednou se zakouslo tak silně,že to nebylo možné ignorovat. Nad mladíkovou bujnou kšticí se rozsvítilo pomyslné slunce a duši rozezněla radost.¨ANO! Vždyť to je přesně ono! Proč nepoužít tohle,když knížka nikdy nevyšla. A i kdyby vyšla,co na tom? Vždyť ani samotnému autorovi by to jistě nevadilo¨...
To co mladý odhodlaný člověk hledal,si našlo jeho a bylo (téměř) rozhodnuto. Ještě potřeboval pár potvrzení zvenčí,pár jich přišla shůry a pak už nic nebránilo tomu,začít touto značkou zdobit své výrobky. Ještě jí trochu zdokonalil,aby každá linka působila harmonicky a vyprávěla něco o jeho práci,až do současné podoby,na kterou je náležitě hrdý.
Vyšel s tím,co zatím vytvořil mezi lidi a doufá,že se jeho tvorba bude líbit a že lidé pocítí i vše,co je za ¨tím¨. Pln inspirace a odhodlání tu píše tento příběh a zlehka obnažuje jak duši svou,tak duši Dušedřeva...Podaří se mu radost a nadšení zachovat i do budoucna?
 
Pokud jste dočetli až sem,gratuluju. Buď úspěšně prokrastinujete,nebo vás příběh opravdu zaujal. Ať je to tak či onak,pokud máte z mládí nějaký rest s povinnou školní četbou,pravděpodobně si ho tímto můžete odškrtnout... A není vyloučeno,že v budoucnu se tu neobjeví další srdceryvný příběh plný lásky,zvratů a třeba i roztomilých zvířatek.
Ale nebojte,vše jistě dobře dopadne .
Filip/Dušedřeva
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od Dušedřeva pod kopcem

Oblíbení uživatelé
Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--