Domů Zboží Od Cusco

32x KNOFLÍKY originál karta, zn. STYL v.d. Studená

29 Kčza 1 sada
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce0 Kč
Možnosti platby
Údaje nejsou k dispozici. Kontaktujte prodávajícího.

Další zboží od Cusco

Katalogové č.: 12481037
Zobrazení: 12x
Vloženo: 7.5.2021
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

32x KNOFLÍKY, různé druhy, retro, 2. polovina 20. století, zn. STYL, lidové výrobní družstvo Studená, originál karta - část, made in Czechoslovakia, vhodné do domácnosti nebo pro sběratele.

-----

1900 – začátek výroby knoflíků ve Studené (Českomoravská vysočina) z přírodní perletě. Výroba probíhala podomácku na šlapacích strojích, tzv. ponků i vrtaček.
Pracovník nohama šlapal převodové kolo a ze škeblí, které držel v rukou, vrtal knoflíkové polotovary. Knoflíkům se říkalo čamrdy, knoflíkářům čamrdáři.
Surovina se dovážela, hotové zboží bylo exportováno do zahraničí.

1921 – po 1. světové válce došlo k obnovení výroby. Objevil se nový materiál na bázi kaseinu - tzv. Galalit.

1926  1947 světová hospodářská krize. Dílna byla počátkem 30. let adaptována na textilní výrobu. Po 2. světové válce došlo k obnovení knoflíkářské tradice, které už nebylo přerušeno až do dnešních dnů.

1947 - zakoupil pan Homolka, který se řemeslu vyučil již před 2. světovou válkou, domek ve Studené a spolu s 5 ženami začal opět vyrábět knoflíky a to z Argolitu, to byla rovněž surovina na bázi kaseinu.

leden 1950 založení celostátního družstva, sdružujícího všechny tehdejší soukromé producenty knoflíků a nesoucího již název STYL, výrobní družstvo knoflíkářů s. r. o. ... Ústředí tohoto družstva se nacházelo v Praze - Michli, mělo 11 poboček, v nichž pracovalo 73 členů.

duben 1954 - založení družstva Styl s působností pouze ve Studené - ustavující valná hromada za účasti 43 členů a do čela družstva zvolila pana Homolku.

1957 - přestavba bývalé Orlovny, knoflíky se začaly vyrábět z umělé perleti (plexisklo).
1958 - zakoupena bývalá konzervárna v Nové Říši u Telče (pracovalo zde pět lidí). Družstvo STYL koupilo část objektu pivovaru a instaloval zde dílnu leštění, opracování knoflíků a expedici hotových výrobků.

V 70. letech - spolupráce se Spolkem pro chemickou a hutní výrobu začala se používat nenasycená polyesterová pryskyřice a to je surovina, která tvoří páteř výroby knoflíků dodnes.

1976 - postavena ve Studené nová výrobní hala, kam bylo soustředěno opracování a leštění knoflíků.

1980  1990 - postavena údržba a centrální sklad ve Studené. Družstvo STYL se stalo úspěšnou firmou na vnitřním trhu, se stabilizovanou výrobou výhradně na tuzemský trh.

září 1992 - firma Styl prošla transformací na družstvo vlastníků.

1997 - vrchol dosavadního vývoje ve výrobě, popisování povrchu knoflíků laserovým paprskem. Postupně byly pořizovány automaty na laserové zdobení knoflíků.
Výroba nejrůznějších materiálů ve stylu imitací přírodních polotovarů - perleti, dřeva, rohoviny, nerostů apod.

Toto zboží nemusí být ručně vyráběno prodejcem.
Vyrobeno: 1970 - 1979
    Menu
    --