Domů Zboží Od Kalkin

Achát, 63,95 ct., 40,0x28,2x6,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 5808120
Zobrazení: 49x
Vloženo: 4.12.2014
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Achát / ID - CHAL-23/010 / Brus - Kabošon / Hmotnost - 63,95 ct.. / Rozměry - 40,0x28,2x6,5 mm / Čistota - Průsvitný /  Barva - Vícebarevný / Úpravy - Barvený / Původ - Afrika/Brazílie

Velký kabošon Achátu v kombinaci temně hnědé a krémové. Lot jsem kupoval jako nedobarvovaný, ale u větší části kamenů se barvení potvrdilo, proto píšu barvený.

Tvar - pravidelný. Vyleštění - velmi dobré.

Další chalcedony v mé nabídce naleznete zde.

Další Acháty v mé nabídce naleznete zde.

 

ACHÁT

Chemický vzorec - SiO2 příměsi Fe, Al, Mg, Ca, Ni, Cr….

Barva - bílá, modrá, červená, zelená, žlutá, oranžová, hnědá, růžová, fialová, šedá, černá,  vícebarevný, vždy páskovaný,

Transparentnost – Průhledný - průsvitný či opakní v závislosti na vnitřní struktuře

Hustota – 2,55-2,70 (2,65 g/cm3, 2,63 až 2,65

Tvrdost - 7  (rýpe do skla),

Index lomu - 1,535 až 1,539 (1,53-1,54)

Dvojlom - 0.004  (0,009)

Lesk - skelný

Štěpnost - žádná

Lom - nerovný, tříštivý nebo lasturnatý

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý

 

Minerální třída Křemen (Chalcedon).

Achát je soustředně páskovaná (skvrnitá) odrůda chalcedonu - křemene. V podstatě se jedná o vrstvenou směs odrůd křemene: křemen, chalcedon a opal. Pásky musí být zaoblené - soustředné, pokud jsou rovné jsou kameny nejčastěji řazeny k odrůdám Sard nebo Onyx.  Je široce dostupný. Mívá krásné vzory a barvy, ale sytě, kontrastně zbarvené a průhledné kameny nejsou hojné. Žádné dva acháty nejsou stejné, každý má charakteristické rozdíly v kresbě. Jednotlivé lokality poskytují podobné kameny, ve stylu kresby a barvy, proto se často obchodně označují geografickou předponou. Další používané obchodní názvy odrůd evokují určité barvy nebo vzory. Na vrcholu pomyslného žebříčku popularity stojí dentrické a moss acháty, ovšem ty nepatří mineralogicky mezi acháty, ale mezi chalcedony a to platí i pro hodnotné a vzácné ohnivé acháty.

I když je křehký, nebývá s tím většinou problem při práci . Obecně je achát relativně houževnatý matriál, vyjímkou mohou být některé výrazně páskované odrůdy, které mohou vykazovat odlučnost podél vrstev V žáru ztrácí barvu a puká. Poškozuje je ho valná většina zlatnických kyselin a hydroxide. Čistění v ultrazvuku je relativně rizikové a lze ho použít jen opatrně u kompaktních kamenů.

Acháty z mnoha lokalit velmi dobře přijímají barvu a tak je valná většina materiálu na trhu uměle obarvena a to nejen do křiklavých odstínů, ale často i do tlumených, jemných a pastelových. Jiné úpravy nejsou zcela běžné, ale nelze je paušálnně vyločit. Kameny přirozeně zbarvené jsou výrazně hodnotnější než dobarvované.

Imitace se (pro širokou dostupnost) objevují omezeně, ale bižuterním materiálu pravidelně. Nebývají nijak kvalitní, nejčastěji se jedná o sklo nebo nějakou formu umělých hmot.

Menu
--