Domů Zboží Od Jindřich a Rudolf

Aromalampa vykuřovadlo XVI+

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Údaje nejsou k dispozici. Kontaktujte prodávajícího.

Další zboží od Jindřich a Rudolf

Katalogové č.: 11924111
Zobrazení: 296x
Vloženo: 7.11.2020
Počet srdcí: 19x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: *Upozornění pro nakupující ze zahraničí (eu) - před zamýšleným nákupem mě prosím kontaktujte vnitřní poštou! * Na naše zboží poskytujeme bezplatný servis, takže pokud by se něco stalo (nedej Bože), stačí napsat a vždy se domluvíme, jak se to provede.

Lampa XVI kovový podstavec , je železná, tvdě pájená a některé prvky pocínovány nebo mosazné. Sítko je nerezové, kalíšek mosazný, je železná, tvdě pájená a některé prvky pocínovány. Sítko je nerezové, kalíšek mosazný.

Rozměry: průměr podstavce: 10 cm, Výška lampičky:cca 13 cm.

Lampa je dekorována  vlastnoručně broušeným a leštěným bílým mramorem.

Používá se velká i malá čajová svíce.

Na fotografii máte možnost vidět množství vzorků na první pokusy.

Pár slov, než zapálíte svíčku a začne to vonět …

Určitě víte, že: Užívání rostlin k účelům lékařským jest tak staré jako sama existence člověka. A je potřeba dodat, že nejenom k účelům lékařským, ale i k tomu, čemu se říká očista prostor a samozřejmě rituálům, kde se používá kadidlo či vonné tyčinky… A opomenout nemůžeme vůně.

Vůně a relaxace

Vůně jsou harmonizující, relaxační a protistresové. Člověk, který to má v hlavě srovnané, lépe řeší každodenní problémy a lépe odolává nemocem a neduhům. Každý z nás je originál a voní mu něco jiného. Někomu třeba levandule, jinému kadidlo nebo bříza ... V přírodě je tak obrovský výběr, že se dostane na každého …

Léčení

Naši předkové, ať už to byli šamani či babky bylinářky, jak by se mohlo zdát, nevařili jenom lektvary či čaje, ale přišli na to, že v mnoha případech byliny, například heřmánek a nejen ten, takhle se dá použít mnoho jiných druhů bylin, nasypané na horké kameny či plotnu kuchyňských kamen, po zahřátí ze sebe uvolní silice a jiné látky, které se přes nos a ústa dostanou přes sliznice okamžitě do krevního oběhu a tam pak vykonají svou práci.

Očista obytných a jiných prostor vykuřováním

Když se podíváme do historie, tak z očista prostor vykuřováním je spojena s vyháněním démonů, zlých duchů, duchů mrtvých … Tady je potřeba to uvést na pravou míru, oni si ti naši předci vypozorovali třeba to, že když v domě zavládla nervozita, blbá nálada a provedlo se zakouření, ať už šalvějí nebo borovicí či levandulí…, tak došlo na nějakou dobu k uklidnění. Dnes se ví, že plísně, houby nebo hnilobné procesy jsou schopné v lidském mozku nadělat poměrně výraznou paseku a vlastně nejenom v mozku. Ono se tehdy vše divné, nevysvětlitelné, svádělo na duchy a démony.

V dnešní době se pro tyto jevy používá výraz negativní energie, tak určitě to zní lépe, než puch či smrad, ale nazývat smrad negativní energií, no nevím tedy. Ale zde je nejdůležitější poznatek ten, že přírodní silice jsou schopné ničit či neutralizovat viry, bakterie … ten výčet by byl hodně velký. Proč tomu tak je? Rostliny mají v mnoha případech stejné nepřátele jako lidé a silice či aromatické látky jim slouží jako obrana a ochrana. Používání bytových deodorantů, vůní nebo osvěžovačů, tak na první pohled to vypadá, že by to mělo fungovat na stejném principu, ale tady je zaděláno na velký průšvih. A týká se i vonných svíček . Pokud se jedná o čistě přírodní látky, tak by to mělo být v pořádku, ale většina toho, co se objevuje na trhu, jsou umělé vůně a utrejchy, které jsou ve výsledku škodlivější, než smrad třeba z dobře schované z měsíc staré svačiny v dětském pokoji. To, že existují nevysvětlitelné paranormální jevy, o tom nepochybuji, ale věřte tomu, že 99% je puch a to 1% duch (zadejte do vyhledávače například: Jedovatá vůně domova).

Aromaterapie a pravěká aromaterapie

Aromaterapie je, co se týká technik a postupů, hodně rozmanitá. Zmíním ve zkratce alespoň dva. Ta moderní pracuje s aromatickými látkami, které se z rostlin extrahují, luhují, destilují a takhle nějak se získává esenciální olej. Aromaterapie pravěká je jednoduchá, primitivní a velmi účinná. Zde se dostávají silice z bylin, kůr, pryskyřic, plodů… pomocí zahřívání. Goethe nebyl jenom básník, ale zabýval se i botanikou a zde jsou jeho slova: Rostlina při léčbě působí jako celek. V rostlině jsou vlivy, které se vzájemně ovlivňují a nelze jenom vyextrahovat jednotlivou látku a čekat, že bude působit jako celá kytka … Pravěká aromaterapie, kterou se zabýváme u Jindřicha a Rudolfa, by asi Goethemu byla bližší než aromaterapie moderní.

Pravěká aromaterapie

Princip je velmi jednoduchý, je to vlastně to samé, co se odehrává v kuchyni. Při určité teplotě začneme cítit příjemné vůně (samozřejmě, pokud se jedná o pokrm, který nám chutná). U bylin, kůr, pryskyřic, koření (například hřebíček, skořice, badyán…) je to podobné, při zahřátí se uvolní silice a ostatní aromatické látky.

Jak na to?

Aromalampy, které nabízíme, jsou vlastně miniaturní vařiče, u kterých je možné regulovat teplotu díky tomu, že mají ve výbavě sítko a kalíšek, jsou multifunkční .

Pokud tepelně upravujeme potraviny, tak dobře víme, že například maso potřebuje vyšší teplotu než třeba zelenina, houby nebo vajíčka. U aromalampy je to podobné, třeba březová kůra nebo drcená borová šiška anebo skořice potřebuje vyšší teplotu než byliny.

Jak poznáme že to děláme dobře?

Při zahřátí ucítíme vůni a uvidíme jemný kouř. A když obláček kouře zmizí, znamená to, že silice byly vyčerpány. V misce či sítku stále musíme vidět obsah, který je trochu seškvařen, ale nebude to jako popel z cigarety. Každý materiál se chová jinak, třeba březová kůra či pryskyřice voní intenzivně hodně dlouho, ale byliny, tam je to kratší doba, ale záleží samozřejmě na použitém množství. A otázkou je, co je kratší doba. Když se podaří levandule, tak stačí pár minut a jde to cítit až na ulici, jak se říká. A u lampy je něco, jako vidlička na převracení...

Kde brát krmení pro lampu?

Tohleto je na pravěké aromaterapii asi to nejzajímavější, hned po rituálu zapálení svíčky v lampě. Z procházky po lese nebo louce si můžete přinést třeba březovou kůru, pryskyřice z jehličnanů, mladé zelené šišky, které se suší … Na louce mateřídoušku, heřmánek … Doma na zahradě levanduli, šalvěj …V obchodech, specializujících se na koření hřebíček, badyán, skořici … A je tu také možnost nákupu na e-shopech, výběr je hodně velký...

Je potřeba vědět

Pravěkou aromaterapii rozdělujeme na očistu prostor, léčení a relaxaci. Seznam toho, co používat, je hodně dlouhý, pár typů pro představu :

Očista prostor: šalvěj, pryskyřice borovice, levandule ...(šalvěj se používá výjimečně jinak, a to tak, že se nechá doutnat a vyhořet jako doutník )

Léčení: heřmánek - používá se při zánětu průdušek, působí antibakteriálně, uklidňuje, meduňka zmírňuje nervové napětí, uklidňuje bušení srdce, navozuje spánek … levandule – nespavost, nervozita, bolest svalů, zmirňuje migrénu, snižuje krevní tlak, navozuje pocit pohody …

Je potřeba zmínit, že některé byliny se používají jak na očistu prostor tak léčení...

Ať nenaletíte!

Jak se říká, když dva dělají totéž, není to totéž...

Je možné koupit různé typy kadidelnic a jiných zařízení, ve kterých se požívá jako zdroj tepla dřevěné uhlí. Kadidelnice jsou povětšinou zmenšeniny těch velkých chrámových obřadních. Jsou také různé obřady šamanské, při kterých se pálí byliny různými způsoby. Princip je v obou případech stejný, dochází k úplnému spálení bylin či pryskyřic přímo na dřevěném uhlí anebo se zapalují svazky jako pochodeň … Nastává efekt, kterému říkám dlouhý dým. Spalování, kde to končí hromádkou popela, se nedá nazývat aromaterapií. Důvod je prostý, v mnoha případech shoří dříve i ty účinné látky, které chceme v lampě zahříváním uvolnit. Rituály a obřady, při kterých se pálí vykuřovadla a pravěká aromaterapie jsou dvě rozdílné cesty, které se někdy výjimečně trochu prolnou. A ještě jedna důležitá věc, u rituálního pálení to povětšinou zrovna nevoní a ani to není účelem …

Takže

Znamená to tedy, že pokud si budeme chtít provonět obydlí či relaxovat, pořídíme si pro tyto účely zařízení, kde bude jako zdroj tepla čajová svíce (nebo malý lihový kahan), která zahřívá kalich či sítko a v návodu mají psáno čím je krmit. Musím zmínit aromalampy na olejíčky, ty jsou ve většině případech použitelné pouze k účelu, ke kterému byly vyrobeny.

Naše aromalampy

Vše na světě se vyvíjí a týká se to i těch našich stroječků. Lampy, které dnes vyrábíme a nabízíme, jsou univerzální a umožňují tepelně zpracovat takřka vše z rostlinné říše, včetně aromatických olejů používaných v klasických keramických aromalampách.

Na závěr

Pravěká aromaterapie je téma na knihu, ale pokud máme jasno v tom, co chceme, tak žádné komplikace nehrozí, například, jestli nám jde v první řadě o vůně a relaxaci, tak stačí chvíli přemýšlet a zaexperimentovat a určitě najdete to, co vám sedne nejlépe. Jak je psáno výše, každý z nás je originál a voní mu něco jiného. Někomu třeba levandule, jinému kadidlo nebo bříza …

Podobné je to i v případě, kdy chceme provonět obydlí. Historicky jsou ověřené pryskyřice z jehličnatých stromů, především borovice, ne, že jenom provoní, ale současně neutralizují ve vzduchu to, co nám škodí, spory plísní, viry a jiné různé organické znečištění. Těch možností, co použít, je samozřejmě více.

A pokud je člověk churav, tak tady bych to nechal na odbornících …..

(na vedlejší fotografii máte možnost vidět, co Vám přijde domů. Lampa bude samozřejmě ta, kerou jste si vybrali.)

Menu
--