Domů Zboží Od Kalkin

Avanturín, Madagaskar, 27,89 ct., 25,5x17x10,6 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 12551605
Zobrazení: 16x
Vloženo: 9.6.2021
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Avanturín / ID - AVT-2012 / Brus - Kabošon / Váha - 27,89 ct. / Rozm. - 25,5x17,0x10,6 mm / Čistota - Průsvitný /  Barva - Sytě zelená / Úpravy - Bez úprav / Původ - Madagaskar

Vysoký kabošon avanturínu s pěkným, sytým odstínem. 

Tvar - pravidelný. Vyleštění - velmi dobré. 

Všechny avanturíny v mé nabídce naleznete zde.

 

AVANTURÍN

Chemický vzorec - SiO2 (křemen)+příměs

Barva - modrá, zelená, žlutá, oranžová, hnědá, šedá

Transparentnost - Neprůhledný - Průsvitný

Tvrdost - 6,5-7

Hustota - 2,63 až 2,65

Index lomu - 1,544 až 1,553

Dvojlom - 0.009

Lesk - Skelný, voskový

Lom – Nerovný, zrnitý

Štěpnost – neznatelná

Houževnatost – křehký

Vryp - bílý

 

Avanturin není samostatný minerál jako takový, je odrůdou minerálu Křemen / Chalcedon, který obsahuje malé vločky nebo šupiny - obvykle slídy (fuchsitu), ale také hematitu nebo goethitu, které mu dávají barvu a lesknoucí efekt. Technicky vzato patří tedy mezi horniny.

Avanturín má nižší tvrdost, lesk i průhlednost, ale díky barvě, třpytivému efektu a široké dostupnosti se stal stálicí mezi bižuterními kameny. Nejčastější barva je zelená (ostatní barvy jsou podstatně méně hojné). Zbarvení se může pohybovat od světlé až do velmi tmavé. Zelené zbarvení je často způsobeno vměsky fuchsitu (oranžové hematitu…). Třpytivý efekt - aventurescence může být slabý až intenzívní, v závislosti na velikosti a hustotě vměšků, ale často je neznatelný nebo zcela chybí. Velmi často obsahuje světlejší a tmavší barevné zóny a pásky. Je poměrně hojný, ale převládají kameny velmi světle a nevýrazně zbarvené, čistě a sytě zbarvené kameny jsou méně časté. Surový materiál je zrnitý, ale tato struktůra mizí při vyleštění.

Avanturín je relativně pevný material se kterým nebývají při práci problémy, ale je má nedostatečnou tvrdost (6,5-7M). Není proto ideální do prstenů a náramků (snadno se poškrábe). Poměrně dobře snáší vyšší teploty (beze změny barvy), ale v žáru puká. K ultrazvuku je relativně odolný.

Velmi dobře přijímá barvy a i přez jeho širokou dostupnost je velká část materiálu automaticky dobarvována (pro posílení barvy a sjednocení odstínů). Dobarvený materiál na trhu zcela převládá a toto ošetření je bohužel v drtivé většině neuváděno či zatajováno. Ostatní úpravy nejsou tak časté, ale mohou se objevit (např. potahování, plnění oleji či pryskyřicemi…).

Umělé imitace se vyrábí už velmi dlouho a na trhu jsou zcela běžné a velmi hojné ve všech odstínech, zvláště pak u oranžového a modrého materiálu (některé bývají silně "třpytivé"). Nejčastěji se jedná o nějakou formu skla nebo plastu (lze velmi snadno odhalit zkouškou v plameni, kde se sklo taví). Imitace záměnou za jiný levnější minerál nejsou časté (pro jeho širokou dostupnost), naopak avanturíny se relativně běžně vydávají za jiný, drahší minerál.

Menu
--