Domů Zboží Od Zualu design

Bludovit Slice... šperk z bludovitu

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Zásilkovna150 Kč
Česká pošta - balík doporučený200 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Zualu design

Katalogové č.: 14233938
Zobrazení: 71x
Vloženo: 23.9.2023
Počet srdcí: 8x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: ♡ Pozor!!! Doprava jen za 35 Kč! Přes Balíkovnu až k vám domů jen za 35 kaček - pouze do konce dubna. Tak naváhejte s výběrem ;) ♡

Jedinečná kolekce vytvořená skulpturálním broušením jedinečného kamene a světového unikátu - BLUDOVITU !

Náhrdelník je ručně vybroušen z původně surového přírodního kamene - bludovitu. Tvar je vyřezán, vybroušen, modelován a leštěn ručně pomocí speciálních diamantových nástrojů (fréz, kotoučů, brusek). Modelace náhrdelníku byla zvolena tak, aby co nejlépe vynikla kresba tvořená složkami kamene. Červenohnědé puntíky a shluky jsou tvořeny granátem (hessonitem), který je obklopen bílým wollatonitem a křemenem v němž vidíme zelené valéry vesuviánu (epidot).

Řetízek je z kvalitní chirurgické oceli a tudíž vhodný i pro alergiky.

A co je přesně bludovit? Bludovit je světově unikátní typ metamorfované horniny, přesněji skarnu. Bludovit se vyskytuje pouze na jediném místě, a to v Bludově u Šumperka (odtud také jeho název).  V relativně malém lomu se nachází hned 5 variet této horniny tvořené převážně wollastonitem, granátem (hessonitem), epidotem (vesuviánem), křemenem, diopsidem, plagioklasem aj. Kámen má velmi atraktivní vzhled, ale pro jeho tvrdost a obtížnou zpracovatelnost se (nejen ve šperkařství) využívá spíše vzácně.

V současnosti je prostor lomu veden jako ložisko stavebního kamene – wollastonitu, díky jehož těžbě hrozí kompletní zánik této jedinečné geologické lokality. Šperky ručně vytvořené z bludovitu, jsou malým manifestem za záchranu tohoto světového unikátu. Pokud se nepodaří lom zachovat, tyto šperky sice nabudou vyšší hodnoty, ale přijdeme o krásnou a jedinečnou horninu ...

Kameny použité pro výrobu šperků pocházejí ze soukromých geologických sbírek, často unikátních geologických vzorků a nálezů, a to jak z přírody, z povrchových lomů, tak i z vrtů a hlubinných dolů (tedy i z míst, kam se běžný člověk nedostane). Pokud jsou sbírány v přírodě, tak vždy s nejvyšší šetrností, bez narušení přirozených ekosystémů či krajinného rázu.

Veškerá tvorba Zualu design je ruční prací založenou na tradičních technikách.

© Zuzana Peroutková, od / since 2017

Menu
--