Domů Zboží Od Kalkin

Chalcedon - imitace chrysoprasu, 16,4x12,0x7,6 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 8692959
Zobrazení: 22x
Vloženo: 19.7.2017
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Chalcedon / ID - CHAL-20/078 / Brus - Kabošon / Hmotnost - 11,36 ct. / Rozměry - 16,4x12x7,6 mm / Čistota - Průsvitný / Barva - Sytě zelená s modrým tónem / Úpravy - Dobarvený / Původ - Afrika

Kabošon chalcedonu v pěkném zeleném odstínu připomínající "mátový" chrysopras, který to samozřejmě není - ten by musel mít barvu zcela přírodní (způsobenou výhradně příměsí niklu!!! v chem.struktuře) a musel by být bez patrného vrstvení či "buněk" při prosvícení. 

Tvar - velmi lehce nepravidelný. Vyleštění - dobré.

Další chalcedony v mé nabídce naleznete zde.

 

CHALCEDON

Chemický vzorec - SiO2 příměsi Fe, Al, Mg, Ca, Ni...

Tvrdost - 6,5-7  (rýpe do skla)

Hustota - 2,65 g/cm 2,6 až 2,7 ,  2,63 až 2,65

Index lomu - 1,54 až 1,5

Dvojlom - 0.009

Lesk - skelný až voskový, matný, mastný až hedvábný

Lom -  nerovný, tříštivý nebo lasturnatý

Vryp - bílý

Rozpustnost -  KOH i dalších zásadách

 

Chalcedon je křemen s mikrokrystalickou stukturou, krystalky jsou tak drobné, že se jeví jako celistvá hmota.

Chalcedon se nachází ve všech barvách a odrůdy bývají často pojmenovány podle ní (mezi jeho nejznámější odrůdy patří např.: chrysopras-nejhodnotnější, karneol, ale i jaspis achát-vždy pruhovaný nebo skvrnitý atd.). Nachází se hojně, ale v naprosté většinou v tlumených a šedivých barvách s velmi nízkou průhledností. Hlubší barvy jsou vzácné, zvláště u materiálu s dobrou průhledností. Obecně hodnota kamene roste s intenzitou a jasností přírodního zbarvení a se zvyšující se transparentností.

Chalcedon tvoří také pseudomofy po organických látkách, např.: zkamenělé dřevo, zkamenělý korál. Po minerálním azbestu vzniká pseudomorf tygří-sokolí oko. V chalcedonu jsou často přítomny různé nečistoty, které mohou tvořit různé obrazce - mechové vzory-mechový (Moss) achát dendritický achát (oxidy manganu, zelený chlorit). Tyto formy "achátu" nejsou skutečnými acháty, protože jim chybí pruhování.

Chalcedon je obecně pevný a vůči chemikáliím odolný kámen. Určité riziko vzniká u vrsvených vzorů (některé acháty, jaspis), kde je nebezpečí odlučování-praskání podél vrstev. U dentrických a mechových achátů často vzniká mudge s nestejnou tloušťkou a při zasazování je nutné ji vypodložit. Chryzopras, ale i jiné odrůdy mohou zahřátím při pájení a leštění šperku ztratit barvu, občas lze tento proces zvrátit umístěním kamene do vlhkého prostředí.

Drtivá většina chalcedonů na trhu je barvená. To platí zejména pro živé barvy, ale běžně se barví i do lehkých - světlejších odstínů. Bílý chalcedon je barvený téměř automaticky. Hodnota dobarveného je nesrovnatelně nižší než hodnota přírodně zbarveného materiálu. Pokud není uvedeno jinak, vždy předpokládejte, že je barvený. Staré testy jsou s moderními barvami neučinné, doporučuji obětovat několik kamenů/korálků z návleku navíc (k ostatnímu testování) a zkusit nechat odmočit v různých ředidlech a rozpouštědlech. 

Za chalcedon (a jeho odrůdy) se velmi často vydávají různá matná, barevná a často různě vrstvená skla, polymerové hmoty atd (většina se dá "podomácku" odhalit podle reakce kamene v plameni). Rozšířená praxe je vydávání chalcedonů za hodnotnější odrůdu. Většina oranžových kamenů se vydává za karneol a mnoho zelených za chryzopras (nejhodnotnější odrůdy, barva musí být způsobena příměsí Fe a Ni).U korálkového materiálu je extrémně časté i (až bizardní) označování obarveného chalcedonu-křemene jako jiný (drahokamový) minerál, nejčastěji: safír (modré), rubín (červené), alexandrit (fialové), smaragd (zelené) a turmalín.  Tyto podvody jsou ve velké míře přeneseny i sem, přitom většinou stačí k odhalení takového podvodu jednoduché stanovení specifické hmotnosti!!

Menu
--