Domů Zboží Od Kalkin

Chromdiopsid, Rusko, 2,12 ct. , 9,1x7,2x4,6 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9793746
Zobrazení: 171x
Vloženo: 15.8.2018
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Chromdiopsid / ID - DSP-0038 / Brus - Ovál / Váha - 2,12 ct. / Rozm. - 9,1x7,2x4,6 mm / Čistota - SI /  Barva - Temná chrom.zelená / Úpravy - Bez úprav / Původ - Rusko

Broušený chromdiopsid ve velmi dobré čistotě a temném chrom-zeleném zbarvení, který prosvětlují sytě zelené odlesky. 

Brus - dobrý. Fasetace - dobrá. Vyleštění - velmi dobré.

Diopsidy a chromdiopsidy v mé nabídce naleznete zde.

 

DIOPSID

Chemický vzorec - CaMgSi2O6, Variab. formule Ca(Mg-Fe) Si2O6

Barva - zelená, šedá, žlutá, světle modrá, fialová, hnědá, černá, čirá a bílá. Může být také zelený s tenkými bílými pruhy. Zřídka bezbarvý.

Transparentnost - Průhledný-neprůhledný

Index lomu - 1,664-1,730 (1,675-1,700)

Dvojlom – 0,024-0,031

Tvrdost - 5-6 (5,5-6)

Hustota - 3,22-3,38  (3,2-3,5)

Lesk - Skelný, mastný

Štěpnost – dobrá, 1,2-hranolové štěpení v úhlech 87 ° a 93 °. 

Lom - Nerovnoměrný

Houževnatost - Křehký

Vryp - Bílý až světle zelený

 

Obecně je Diopsid relativně běžný mineral, ovšem šperkařsky využívané odrůdy jsou poměrně vzácné. Diopsid (Mg) tvoří řadu (kde Mg je nahrazováno Fe) s hedenbergitem (Fe). Na trhu drahých kamenů se prosadil až relativně nedávno, až s objevením velkého ložiska kvalitního chromdiopsidu na Sibiři (1988). Později se objevilo ještě jedno v Pákistánu.

Diopsid je sice měkký mineral (5-6M), ale tento nedostatek nahrazuje poměrně vysokým leskem a brilancí a u šperkařsky využitelných odrůd i výrazně omezenou dostupností. Diopsid se vyskytuje v různých barvách. Ve šperkařství je ale nejznámější, vzácná, zelená odrůda - Chromdiopsid (minimum příměsy Fe, někdy je označován jako Siberlit) a poměrně známý je i Hvězdný diopsid (velmi tmavě zelený až černý se čtyř ramennou hvězdou). Jako drahokam se občas objeví i vzácná fialová odrůda - Violan (většinou je však zkoupen surový již sběrateli).

Většina vytěženého materiálu chromdiopsidu je velmi tmavá až téměř černá, silně inkludovaná a v krystalech menších rozměrů. Proto převládají malé kameny - pod 2 ct., většinou broušené do obdelníkových stupňovců, zaoblené brusy jsou méně časté. Nejvýše se cení tmavě zelená barva v kombinaci s dobrou průhledností. U hvězdných diopsidů pak dobré vykreslení hvězdy a kolmost jejích ramen.

Diopsid je měkký (5,5-6M.- jako např labradorit) a velmi křehký, je proto vhodný zejména pro náušnice a přívěsky. Pro prsteny a náramky se příliš nehodí a vždy raději do obchranného zasazení. Má dokonalou štěpnost - je třeba dát pozor na neopatrný úder a vysoký tlak při zasazování. Je náchylný na vyšší teploty (puká), zasazovat by se měl až po vyleštění šperku. Je velmi citlivý na kyseliny, i některé domácí čističe a bělidla ho dokáží zbavit lesku. Diopsid by v žádném případě neměl být čistěn v ultrazvuku!!

Barva chromdiopsidů i hvězdných diopsidů bývá přirozená a není většinou nijak posilována. Zatím nejsou známy úspěšné pokusy s vypalováním (Heated), ale napouštění oleji či pryskyřicemi nelze vyloučit. Občas se objevují skleněné imitace chomdiopsidu (v návlekovém, vrtaném a jiném bižuterním materiálu se objevují pravidelně). Další velmi rozšířenou imitací je Kubická zirkónie v chrom-zelené barvě. Záměna za jiné minerály je pouze sporadická.

Menu
--