Domů Zboží Od Kalkin

Citrín, Heated, 1,58 ct., 10,2x7,1x4,4 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 12413221
Zobrazení: 1x
Vloženo: 12.4.2021
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Křemen / ID - CIT-00/250 / Brus - Kapka / Hmotnost - 1,58 ct. / Rozměry - 10,2x7,1x4,4 mm / Čistota - VS /  Barva - Zlato-žlutá / Úpravy - Heated (ametyst) / Původ - Brazílie

Broušený, vypalovaný "citrín" s atraktivním odstínem a dobrou čistotou. 

Brus - střední-velmi dobrý (viz foto). Fasetace - dobrá (viz foto). Vyleštění - dobré-velmi dobré, ale možná drobná poškození na povrchu, viditelné pod 10x zvětšením (viz foto).

Všechny citríny z mé nabídky naleznete zde.

 

CITRÍN

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) + Fe

Barva - žlutý, zlatožlutý, citonově žlutý, oranžový až hnědý

Transparentnost - Průhledný až průsvitný

Tvrdost - 7

Lesk - skelný

Index lomu - 1,544-1,553

Dvojlom - 0.009

Hustota - 2,65 g/cm (2,64-2,68)

Štěpnost – nerozeznatelná

Lom – lasturnatý, nerovný

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý

 

Citrín je bledě žlutá, žlutá, zlatožlutá až oranžová odrůda křemene. Žluté zbarvení je vždy způsobeno výhradně příměsí železa, pokud je tento odstín způsoben jinou příměsí nebo přírodním ozářením, nejdná se o citrín, ale o zbarvený křemen!!! Název je odvozen podle barvy, od slova citrón. Je široce používán jako drahý kámen a po ametystu je nejpopulárnější drahokam ze skupiny křemene. Jako křemen sice neosliní silným leskem ani brilancí i tvrdost má nízkou, ale tyto nedostatky vyvažuje širokou dostupností (světlejší odstíny) a obecnou známostí.

Přírodní citrín je hodně vzácný, výrazně vzácnější než např. přírodní ametysty. Drtivá většina "citrínů" na trhu jsou ve skutečnosti světle zbarvené ametysty, které vypálením získávají odstíny citrínu. V přírodě se většinou vyskytuje pouze v lehčích odstínech, kameny sytě zbarvené jsou mnohem vzácnější, zvláště pak v odstínech tmavě oranžové a hnědé až červenohnědé (odstíny nejcennějších odrůd Palmeira a Madeira). Tyto dva odstíny jsou většinou výsledkem vypalování světlejších citrínů z některých lokalit.

Citrín jako odrůda křemene je křehký a poměrně měkký, na to je nutné brat zřetel při práci s ním. Je třeba dát pozor i na neopatrný úder a větší tlak při zasazování, být opatrný při práci s pilníkem okolo kamene. A zvláště v prstenech a náramcích je vhodné volit nějakou formu ochranného zasazení.  Je velmi citlivý na vyšší teploty, může se zakalit, změnit barvu a puknout, pokud obsahuje výraznější vnitřní inkluze je rizikem i rychlá změna teploty. V ultrazvuku lze čistit jen zcela čisté kameny. Leptá ho kyselina chlorovodíková, jinak je běžné chemii relativně odolný.

Zcela běžnou úpravou je vypalování (Heated), které opticky pročistí kámen a změní barvu či odstín – viz výše. Tato úprava je natolik rozšířená, že pokud není uvedeno jinak, tak u přírodních kamenů vždy předpokládejte, že jsou kameny vypalované, zvláště pak u tmavších kamenů s červenými nebo oranžovýmí tóny (tato úprava je trvalá). Často se provádí i ozařování (Irradiated) – velmi často dává kameny v intenzívních citrónových odstínech. Posledním relativně častým ošetřením je konvenční barvení kamenů (ponořením do barvy) – běžné hlavně u korálkového materiálu, u kterého se občas objevují i další, poměrně kontroverzní, ošetření a rozšíření.

 Dnes již jsou zcela běžné a široce rozšířené syntetické křemeny i v odstínech citrínu, produkované pomocí hydrotermální metody. Dá se, bohužel bez nadsázky, říci, že na trzích už zcela převládají.

Většina přírodního! materiálu prodávaná s označením citrín je ve skutečnosti vypalovaný ametyst (toto je tolerovatelné pokud je uvedena úprava Heated). Dále se imituje nejčastěji sklem, kubickou zirkonií a obarveným křemenem-křišťálem.  Zvláště u návlekového materiálu (korálků, briolet...) jsou tyto imitace drtivě převládající. Při nákupu “přírodního, neupravovaného”citrínu je vhodné si vždy uvědomit, že patří ke vzácným odrůdám křemene a podle toho posuzovat pravdivost informací podávaných prodejcem.

Menu
--