Domů Zboží Od Kalkin

Grandidierit kočičí oko, rarita, 1,69 ct., 9x7,4mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11811013
Zobrazení: 50x
Vloženo: 5.10.2020
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Grandidierit / ID - GDR-2013 / Brus - Kabošon / Váha - 1,69 ct. / Rozm. - 9,2x7,4x3,6 mm / Čistota - Průsvitný+ /  Barva - Světle modro-zelená se žlutým tónem / Úpravy - Bez úprav / Původ - Madagaskar

Oboustranný kabošon velmi vzácného minerálu Grandidieritu z Madagaskarského naleziště s nižší průhledností, ale atraktivním, světle modro-zelným zbarvením a efektem kočičího oka. Odstín se lehce liší v různých zdrojích světla. Chatoyance efekt je slaběji vykreslený, ale v dobrých světelných podmínkách a za pohybu kamene zcela jasně viditelný (na fotografiích se mi ho bohužel povedlo zachytit jen v náznaku, v reálu nesrovnatelně výraznější), v rozptýleném světle se ukazuje jako stříbřitáý širší pás.

Raritka vhodná jak do sbírky, tak do šperku (ideálně zlatého) pro milovníky netradičních kamenů.

Na fotografiích v bodovém světle je odstín kamene lehce zkreslen, odpovídá odstínu na ostatních fotkách.

Tvar - velmi lehce nepravidelný. Vyleštění - dobré-velmi dobré.

 

GRANDIDIERIT

Chemický vzorec – (Mg,Fe2+)Al3(BO3)(SiO4)O2

Barva – tónovaná, zelená, modrozelená, modrá

Transparentnost – průsvitný-opakní, vzácně až průhledný

Hustota – 2,85-3,00 (2,976) g/cm3

Tvrdost – 7-7,5

Index lomu - 1,590-1,623

Dvojlom – 0,033

Lesk - skelný

Štěpnost – velmi dobrá

Lom – nerovný

Houževnatost – velmi křehký

Vryp - bílý

Grandidierit je velice vzácný minerál, který byt teprve nedávno uveden na trh. Nalezen byl sice už v roce 1902 na Madagaskaru, ale těžba začala až po nalezení prvních transparentních kamenů na Srí Lance roku 2000. To jsou jediné dvě světové lokality kde se tento mineral nachází. Ale v podstatě se jedná o lokalitu jedinou, protože Madagaskar a Srí Lanka byly v době krystalizace minerálu jednou pevninou. 

Grandidierit má, pro šperkařské použití, nižší ale dostatečnou tvrdost (podobnou jako granáty), pěkné zelené-modré odstíny a má velmi omezenou dostupnost (je velmi vzácný), ale bohužel mu v drtivé většině chybí průhlednost. Je silně trichroický (tři různé barvy/odstíny při pohledu z různých úhlů). Většina vytěženého materiálu je pouze neprůsvitná až špatně průsvitná, většinou v bledých nevýrazných odstínech. Kameny s lepší průhledností jsou velmi vzácné a kameny průhledné (v oku čisté) jsou vzácnou raritou. I kameny s nejlepší průhledností jsou většinou zastřené (poloprůhledné). Vzácnost (a hodnota) roste hlavně s rostoucí průhledností a až pak s rostoucí intenzitou barvy.

Informace o práci s grandidieritem jsou, pro krátkou dobu ve šperkařství, pouze kusé a lze je odvozovat pouze z obecných vlastností minerálu. Je velmi křehký, je nutné dbát zvýšené opatrnosti při zasazování a volit takovou formu zasazení, která chrání kámen před nárazy (zvláště u prstenů a náramků). Je rozpustný v kyselinách. Čistění v ultrazvuku je velmi rizikové a vzhledem k hodnotě kamene není vhodné ani u kamenů bez defektů a trhlinek. Kameny bych raději nevystavoval ani zvýšeným teplotám.

Informace o způsobech ošetření grandidieritů jsou pouze omezené, ale objevují se už kameny difuzně barvené (ponořením do barvy) do intenzívnějších odstínů. O kvalitnějších úpravách jako je např. vypalování (Heated), ozařování (Iradiated)… nemám informace, ale přinejmenším pokusy o tyto úpravy jsou velimi pravděpodobné.

Imitace k imitování přímo grandidieritu zatím nejsou vyvynuty, ale pravděpodoně bude imitovám běžnými imitacemi např. některé formy skla, porcelánů a pryskyřic.... obarvené křemeny, chalcedony a jiné levnější minerály podobného vzhledu. Korálky se, pro velmi omezenou dostupnost, zatím běžně neobjevují.

Menu
--