Domů Zboží Od Kalkin

Hydrogrossulár, 10,84 ct., 13,0x12,2x7,4 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11002998
Zobrazení: 52x
Vloženo: 2.11.2019
Počet srdcí: 3x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Hydrogrossulár s vměsky / ID - GR-HGS-2012 / Brus - Kabošon / Hmotnost - 10,84 ct. / Rozměry - 13,0x12,2x7,4 mm / Čistota - Průsvitný-Poloprůhledný /  Barva - Odstíny žlutozelené / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Kabošon Hydrogrossuláru (s vměsky) s pěkným zbarvením a na minerál i dobrou průhledností.

Tvar - lehce nepravidelný. Vyleštění - dobré.

Granáty z mé nabídky naleznete zde.

 

HYDROGROSSULÁR

Je pouze průsvitný - opakní (transparentnější kameny jsou vzácné) a poměrně hojný nerost nejčastěji řazený ke skupině granátu Grossuláru (se kterým má podobné chemické složení, ale v chemickém složení je SiO4 částečně nahrazeno OH). Bohužel v drtivé většině citelně postrádá průhlednost jiných odrůd tohoto minerálu. Nejčastěji se vyskytuje v odstínech zelené a šedivé, ale i bílé, žlutávé a růžové. Nejoblíbenějším odstínem je zelené jablko. Často obsahuje tmavé inkluze magnetitu a vypadá kropenatý. Poměrně často se nachází ve směsy s vesuviánem. Pro nedostatek průhlednosti a často "zašedlou" barvu je zpracováván převážně na korálky a kabošony. Na trhu drahých kamenů je často vydáván za jadeit s nějakou předponou (např. New Jade, Garnet Jade; jadeit je výrazně hodnotnější) nebo jiné vzácnější a hodnotnější odrůdy granátů podobné barvy. Je široce dostupný, ale i tak bývá relativně často imitován např. sklem, různými formami umělých hmot a velmi často záměnou za jiný, levnější nebo hůře prodejný mineral zelené barvy (přírodní i bervený).

GROSSULÁR

Chemický vzorec - Ca3Al2Si3O12, variabilní formule Ca3 (Al, Fe3 +, Mn, Cr) 2Si3O12

Barva - Hnědá, oranžová, žlutá, zelená, světle zelená, bílá a šedá. Méně často růžová, červená a žlutá. Zřídka bílá a bezbarvá.

Transparentní – průhledný - neprůsvitný

Tvrdost – 7  - 7,5

Hustota - 3,6 g/cm2 (3,57-3,73)

Lesk - Skelný - diamantový

Index lomu - 1,73 až 1,760 (-1,772)

Dvojlom - Žádný

Štěpnost – Žádná

Houževnatost - Křehký

Vryp - Bezbarvý

 

Grossulary jsou nejbarevnější skupinou granátu, vyskytují se téměř ve všech barvách kromě modré. Grossular je často velmi tmavý, ale zárověň zahrnuje i nejsvětleji zbarevné formy granátu a může být i bílý nebo bezbarvý. Čistý Grossular je bezbarvý, širokou škála barev způsobují až různé příměsy a nečistoty. Mnohé typy grossuláru mají svou vlastní uznanou odrůdu nebo obchodní název a jsou na trhu drahých kamenů známy jen pod těmito jmény. Mezi ně patří unikátní smaragdově-trávově zelený tsavorit (mezi granáty patří spolu s démantoidem k nejvzácnějším a nejhodnotnějším odrůdám) a oranžový až oranžově hnědý hessonit (ten naopak patří k nejběžnějším a nejdostupnějším formám granátu).  Ostatní formy tohoto granátu, jako je například malinově červená odrůda z Mexika a vzácný bezbarvý typ, se objevují jako drahé kameny jen zřídka a už v surovém stavu jsou většinou zkoupeny sběrateli. Ke grossuláru je často řazen i hojný nerost hydrogrossulár (u kterého je ale v chemickém složení SiO4 částečně nahrazeno OH), je téměř vždy pouze průsvitný až neprůhledný, nejčastěji zbarvený zeleně, ale i  růžové, bílé a šedé.

Na trhu drahých kamenů termín Grossulár nebo Grossularit obvykle popisuje pouze nažloutlé až žlutozelené formy Grossularu.

Práce s grossulary nebývá problematická. Dobře snáší běžnou domácí i zlatnickou chemii. Ale je potřeba dát pozor na teplotu při práci, grossuláry v žáru rády pukají. Zvlášť u kamenů inkludovaných je potřeba dát pozor na tlak při zasazování. K čistění v ultrazvuku je nutné přistupovat opatrně, zvláště u tsavoritů a čistit jen kameny zcela čisté bez inkluzí a trhlinek (hessonity většinou snáší ultrazvuk bez problémů).

Obecně nebývají grossuláry barevně rozšiřovány ani nijak ošetřovány. Ale u hodnotnějších odrůd nelze vyloučit olejování, nebo i napouštění plyskyřicemi pro skrytí vnitřních trhlin. Imitace záměnou za jiný mineral jsou běžné, imitace v pravém slova smyslu se objevují zřídka, pouze u velmi hodnotných tsavoritu jsou častější, používá se např. sklo a kubická zirkonie, u tsavoritu i poměrně hodnotné syntetické granáty, YAG, někdy i zelený safír, smaragd. U korálků jsou imitace a špatně označený-zaměněný materiál velmi časté. 

Menu
--