Domů Zboží Od Kalkin

Jaspis, Mookait, 10,54 ct., cca. 22x13x4,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 12523023
Zobrazení: 8x
Vloženo: 26.5.2021
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Jaspis "Mookait" / ID - JSP-26/018a / Brus - Destička-Kabošon / Hmotnost -  10,54 ct. / Rozměry - viz foto (cca. 22x13x4,5 mm) / Čistota - Neprůsvitný / Barva - Vícebarevný (viz foto) / Úpravy - Bez úprav / Původ - Austrálie

Jaspis, obchodně označovaný jako Mookait, s pěknou kresbou. 

Tvar - pravidelný-lehce nepravidelný (viz foto). Vyleštění - dobré (ale možné drobné nerovnosti na povrchu, viz foto).

Další jaspisy v mé nabídce naleznete zde.

                                                                                                                                                                                        

CHALCEDON

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) často s příměsí (Fe, Al, Mg, Ca, Ni...)

Barva – čirá, bílá, černá, šedá, hnědá, žlutá, zelená, růžová, červená, oranžová, sv.modrá a další. I vice barev v jednom kameni.

Transparentnost – Průhledný až neprůhledný

Tvrdost - 6,5-7  (rýpe do skla)

Hustota - 2,60 g/cm (2,55-2,70)

Index lomu - 1,535-1,539 (1,530-1,540)

Dvojlom – (0.004)

Lesk - skelný až voskový, matný, mastný až hedvábný

Lom -  nerovný, tříštivý nebo lasturnatý

Houževnatost – křehký – relativně houževnatý (některé odrůdy)

Vryp - bílý

Rozpustnost -  KOH i dalších zásadách

 

Chalcedon je velmi hojná odrůda/forma křemene, jedná se vlastně o všechny křemeny s mikrokrystalickou stukturou, krystalky jsou tak drobné, že se jeví jako celistvá hmota. Jako křemen postrádá dostatečnou tvrdost a má slabší lesk, navíc většina chalcedonů i nízkou průhlednost, ale tyto nedostatky vyvažuje pestrou škálou barev a relativně širokou dostupnost.

Chalcedon se nachází ve všech barvách a jeho hojné odrůdy bývají často pojmenovány podle ní (mezi jeho nejznámější odrůdy patří např.: chrysopras-nejhodnotnější, karneol, ale i neprůhledný jaspis achát-vždy pruhovaný nebo skvrnitý atd.). Nachází se hojně, ale v naprosté většinou v tlumených a šedivých barvách s velmi nízkou průhledností. Hlubší barvy jsou vzácné, zvláště u materiálu s dobrou průhledností. Obecně hodnota kamene roste s intenzitou a jasností přírodního zbarvení, jeho vzácností v přirodě a se zvyšující se transparentností.

Chalcedon tvoří také pseudomofy po organických látkách, např.: zkamenělé dřevo, zkamenělý korál. Po minerálním azbestu vzniká pseudomorf tygří-sokolí oko. V chalcedonu jsou často přítomny různé nečistoty, které mohou tvořit různé obrazce - mechové vzory-mechový (Moss) achát dendritický achát (oxidy manganu, zelený chlorit). Tyto formy "achátu" nejsou skutečnými acháty, protože jim chybí vrstvení (“pruhování”).

Chalcedon je možno obecně považovat za relativně houževnatý (u vrsvených vzorů je zvýšené riziko odlučování-praskání podél vrstev) a vůči chemikáliím odolný kámen. Je však poměrně měkký, k čemuž  je nutné přihlížet při práci okolo kamene a volby formy jak zasazení tak šperku. Ve vyšších teplotách se zakaluje, ztrácí či mění barvu a v žápu půká. Čistění v ultrazvuku je možné s opatrností jen u kamenů bez defektů, u achátů a jiných vrstvených odrůd je riziko poškození ještě zvýšené.

Drtivá většina chalcedonů na trhu je obarvená (Dyed) a podíl dobarvených kamenů je natolik vysoký, že pokud není uvedeno jinak (ale většinou i pak) je dobarvení téměř stoprocentní. To platí nejen pro kameny v intenzívních barvách, ale i v tlumených světlých odstínech. Postupy barvení jsou u chalcedonu velmi propracované a barvení bývá trvalé, ale objevuje se i material, který je obarven velmi nekvalitně. U některých hodnotnějších odrůd se provádí i vypalování (Heated). Jiné úpravy nejsou nijak hojné, ale nelze je zcela vyloučit.

Vyrábí se i syntetické křemeny, které jsou lehce zastřené (běžně se objevují např. světle růžově filaolové kameny) a mohou být označeny jako chalcedon.

I když je chalcedon velmi hojný, tak i přesto je relativně často imitován. Jako imitace se často používají různá matná, barevná a často různě vrstvená skla, polymerové hmoty, plasty atd. Velmi rozšířená praxe je vydávání chalcedonů za jinou hodnotnější odrůdu (např. většina oranžových kamenů se vydává za karneol a zelených za chryzopras - nejhodnotnější odrůdy). A naopak, zvláště u korálkového materiálu, je extrémně časté i (až bizardní) označování obarveného chalcedonu-křemene jako jiný (drahokamový) minerál, nejčastěji: safír (modré), rubín (červené), alexandrit (fialové), smaragd (zelené) a turmalín. Což se dá poměrně snadno odhalit na základě ověření specifické hmotnosti.

Menu
--