Pakáček je modelovaný ze světlé hlíny, glazovaný efektivními glazurami. Ouška vypadají jako přinýtováné.
Vzhled připomíná trochu obouchaný, trochu pomačkaný pekáč po babičce, vykazuje absenci pravých úhlů:-). Krásně rozvádí teplo a nepřipaluje.
Rorměry jsou 38 x 25 x 5cm, s oušky cca 43cm.
A jak na tu focacciu?
Tak nejdříve si připravím těsto - cca 500g hladká mouka (nebuďte líní a přesejte ji, je to znát), čajová lžička soli (to pro chuť), polévková lžíce cukru (to aby měly kvasnice energii), 2 čajové lžičky sušeného droždí. Vše suché promícháme, přidáme asi 30g oleje a 350 - 400 ml vody (přidávám postupně, abych neutopila mlynáře). V robotu (můžete i ručně) vypracujeme těsto a necháme kynout.
A je čas si vymazat pekáček lehce máslem (klidně i olejem, ale máslo je máslo). Není nutné vysypávat moukou, povrch pekáčku je téměř nepřilnavý, opravdu stačí jen vymazat.
Na vymazaný pekáček rozprostřeme těsto a pěkně růčo pomažeme olejem (já ráda slunečnicový, ale můžete samozřejmě oliváč), posypeme hrubou solí a propícháme prsty, aby se sůl s těstem hezky spojila.
A konečně je tu fáze pro KREATIVCE. Ozdobíme, čím nás napadne, nebo prostě tím, co doma máme. Já tady použila mrkvovou nať, červené cibulky, rajčátka, černé olivy a trochu sezamu.
No a už to šupnem do trouby, asi na 200°C a asi 20 minut?To záleží na vaší troubě.
A je to!
Další barevnou keramiku z této kategorie nejdete tady.
Každý výrobek je originál, proto se od fotografií v detailech liší.
Hlína i všechny glazury, které používám jsou zdravotně nezávadné.