Domů Zboží Od Cusco

Plechová KRABIČKA od cigaret, zn. KLUB Special

105 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce0 Kč
Možnosti platby
Údaje nejsou k dispozici. Kontaktujte prodávajícího.

Další zboží od Cusco

Katalogové č.: 12548931
Zobrazení: 99x
Vloženo: 7.6.2021
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Plechová KRABIČKA, tabatěrka zn. KLUB Special s vyobrazením zámku Hluboká nad Vltavou na vnitřní straně, velikost cca 8,5 x 7 x 1,5 cm ... ... výrobce: ČSTP - Československý tabákový průmysl, národní podnik České Budějovice, made in Czechoslovakia, dobrý stav ... ... ... vhodné do stylové domácnosti nebo pro sběratele.
-----

V českých zemích byl tabákový monopol zaveden 20. května 1701 patentem Leopolda I., roku 1723 se stal trvalým zdrojem státních příjmů.
V roce 1843 se ve Francii začaly vyrábět cigarety.
V Německu byla první továrna na cigarety založena v roce 1862 v Drážďanech.
V roce 1847 jistý Philips Morris, londýnský trafikant, otvírá obchod, kde prodává ručně balené cigarety.
V roce 1882 byl patentován stroj, který dokázal vyrábět 1200 kusů cigaret za den (dnes toto množství vyrobí stroje za 6 až 30 minut).
V roce 1913 ve městě Winston Salem v Americe byly uvedeny na trh cigarety značky Camel
a v roce 1924 dámské cigarety značky Marlboro.

V roce 1918 vzniklé Československo prostřednictvím Čs. tabákové režie převzalo do státní správy tabákové továrny i státní trafiky. Trafikanty nadále vybíral a jmenoval stát, protože si ponechal tabákový monopol (monopol si ponechal i na sůl a alkohol).

Nejvyšším správním úřadem pro tabákovou režii bylo Ministerstvo financí. Ústřednímu ředitelství tabákové režie se sídlem v Praze bylo podřízeno 97 tabákových továren v Čechách, 6 na Moravě, 5 na Slovensku a 1 na Podkarpatské Rusi.

Od 1. října 1941 byly zavedeny tabačenky, kterými se řídily příděly cigaret. Cigarety se daly vyměnit za cokoliv a vesele se s nimi obchodovalo. Se zavedením přídělu začíná pěstování tabáku v domácnostech kuřáků. Takovému tabáku se říkalo domovina. Tabák se také nahrazoval sušeným listím a bylinami.

Přídělový systém byl ukončen v červenci 1948 a v roce 1950 je ukončena tzv. tabáková režie (monopol Ministerstva financí). Nástupcem je Tabákový průmysl, národní podnik.

V roce 1952 končí tzv. stovková balení cigaret a cigarety se balí už jen strojově a to nejprve po 10 kusech a později po 20 kusech.
Hlavními závody ČSTP (Československý tabákový průmysl) se staly závody v Kutné Hoře, v Novém Jičíně, Hodoníně, Spišské Belé, Banska Šťavnici a Smolníku.

V ČSR vznikl dne 13. června 1988 „Československý tabákový průmysl Kutná Hora“ (s trváním do roku 1991) a na Slovensku oborový podnik „Československý tabákový priemysel Bratislava“.

Po změně společenských poměrů oznámila federální vláda v roce 1992 svůj záměr privatizovat podniky tabákového průmyslu. Vzniká akciová společnost Tabák, Kutná Hora, s majoritním vlastníkem Philips Morris Interational, Inc.

Toto zboží nemusí být ručně vyráběno prodejcem.
Vyrobeno: 1970 - 1979
Menu
--