Domů Zboží Od Kalkin

Rhodolit granát, 1,75 ct., 8,3x6,4x4,0 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 13602451
Zobrazení: 23x
Vloženo: 12.10.2022
Počet srdcí: 2x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Granát Pyrop-Almandin / ID - GR-RH-08/002 / Brus - Ovál, modifikovaný briliant / Hmotnost - 1,75 ct. / Rozměry - 8,3x6,4x4,0 mm / Čistota - I1 /  Barva - Tmavě malinová / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Broušený granát Rhodolit s atraktivní, sytou barvou a bohatou jiskrou. Odstín se může lehce lišit v různých barvách zdroje světla. 

Brus - dobrý (lehce nižší než je ideální, viz foto). Fasetace - dobrá-velmi dobrá. Vyleštění povrchu - velmi dobré (viz foto).

Věrné zachycení odstínu rhodolitu dělá digitálním fotoaparátům velké problémy. Přes veškerou snahu vybrat z velkého množství fotografií ty, které nejvíce odpovídají, se může odstín na fotografiích lehce lišit od reálného, proto se prosím řiďte hlavně popisem kamene.

Granáty z mé nabídky naleznete zde.

 

RHODOLIT (Granát rhodolit)

Chemický vzorec - Variabilní formule (Mg, Fe, Mn)3Al2Si3O12

Barva - červená, fialová, růžová, purpurová

Transparentnost – průhledný až průsvitný

Tvrdost – 6,5-7,5

Hustota - 3,84 g/cm3 +- (jiné zdroje 3,78-4,05)

Index lomu - 1,760+- (1,74-1,79)

Dvojlom - Žádný

Lesk - Skelný

Štěpnost - 2,2 v úhlu 90 °

Lom - Nerovný

Vryp - Bezbarvý

Rozpustnost - v kyselinách nerozpustný

Charakteristické inkluze - Časté vrostlice oxidu manganu.

 

 Granáty velmi často vytvářejí řady, kde se jednotlivý členové odlišují podílem dvou chemických prvků ve struktuře. Rhodolit je prostředním členem granátové řady Almandin (Fe) - Pyrop (Mg), ale je vzácnější a hodnotnější než obě tyto odrůdy. Název rhodolit není vědecký termín, a tato forma granátu není uznána jako individuální minerální odrůda. Přez tuto skutečnost, je termín ve šperkařské praxi běžně používán. 

Největším kladem rhodolitu jsou jeho krásné růžové až purpurové odstíny. Zvláště purpurové (nepřítomné u jiných červených granátů) mohou být tak hluboké, že konkurují barvě rubínu. Jako jiné odrůdy granátu má slušnou brilanci a silný lesk, což vyvažuje nižší, ale dostatečnou tvrdost. Poměrně často obsahuje nežádoucí vměsky černého oxidu manganu (někdy i poměrně estetické). 

Granáty jsou obecně velmi trvanlivé drahokamy vhodné do všech druhů šperků i generačních. Při zasazování je ale lepší dát pozor, aby nedošlo k odštípnutí rundisty (je křehký). Kameny bez defektů snášejí vyšší teplotu a čistění v ultrazvuku většinou bez požkození a změny barvy. Ale v žáru pukají.

Granáty, včetně rhodolitu, obecně nebývají posilovány v barvě, a jejich barvy bývají  přirozené. Ovšem není vyloučeno napouštění oleji k zlepšení čistoty a dočasnému posílení barvy.

Je znám postup výroby syntetických granátů, ale výroba je poměrně nákladná, proto se syntetické granáty vyrábějí hlavně pro hodnotnější odrůdy. Občas se na trhu objevují skleněné imitace (u návlekového materiálu-korálků jsou zcela běžné a v cenově "dostupném" materiálu vyšší čistoty velmi hojné). Zcela běžná imitace je dnes Kubická zirkonie v odstínu granátu (levný umělý material), například v čínských strojově vyráběných špercích tato imitace drtivě převládá. Někdy se za rhodolit vydávají levnější odrůdy granátu. A naopak občas je rhodolit vydáván za některé hodnotnější minerály podobné barvy.

Menu
--