Domů Zboží Od Kalkin

Růženín, Afrika, 7,68 ct., 15,4x13,5x6,9 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9781297
Zobrazení: 134x
Vloženo: 10.8.2018
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Růženín / ID - RZN-0050 / Brus - Kapka / Hmotnost - 7,68 ct. / Rozměry - 15,4x13,5x6,9 mm / Čistota - Průhledný (lehce zastřený) / Barva - Velmi lehká oranžově růžová / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Velký broušený růženín s velmi lehkým přírodním zbarvení (odstín se může lehce lišit v různých zdrojích světla) a dobré čistotě. 

Brus - střední (nízký). Fasetace - dobrá. Vyleštění - dobré.

Růženíny v mé nabídce naleznete zde.

 

RÚŽENÍN

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) + příměs Ti

Barva - růžová, narůžovělá, oranžová

Transparentnost - průhledný-neprůhledný

Tvrdost - 7 (6-7?)

Hustota - 2,64-2,68

Index lomu - 1,544-1,553

Dvojlom - +0.009

Lesk - Skelný

Štěpnost - Neštěpný

Lom - nerovný nebo lasturnatý

Vryp - bílý, šedý

Rozpustnost - kyselina fluorovodíková

 

Růženín je populární odrůda křemene, jeho charakteristiclé růžové až oranžové odstíny jsou způsobeny příměsí titanu v chemické struktuře. Jako všechny křemeny neoslní silnou brilancí, i lesk má slabší a je poměrně měkký, jeho největším kladem je jednoznačně růžové zbarvení a široká dostupnost. Přírodní zbarvení je většinou velmi lehké (velmi světlé), méně často až po střední růžovou a broskvovou, tmavší odstíny se nalézají jen velmi vzácně. Většina vytěženého materiálu je pouze neprůhledná, případně zakalená s nízkou čistotou a chybí mu většinou průhlednost ostatních odrůd křemene. Růženín, který je v hlubších barvách (zvláště v broskvových odstínech) a zvláště s dobrou čistotou je vzácný a poměrně hodnotný. Velice vzácně se u něj vyskytuje i efekt kočičí oko a asterizmus (6-ti ramenná hvězda), který nebývá příliš výrazný. 

Některé formy růženínu mohou při dlouhodobém vystavení silnému světlu vyblednout.

Je relativně křehký (zvláště inkludovaný materiál) a při zasazování rád praská. Opatrnost je třeba i při pájení a leštění, protože vystavením vyšší teplotě ztrácí barvu a puká. Čistění v ultrazvuku je poměrně bezpečné, ale to samozřejmě platí pouze pro kameny bez trhlinek a jiných výraznějších vad. Běžné zlatnické chemii odolává bez poškození, lepta ho pouze kyselina fluorovodíková.

Fasetované drahé kameny růženínu světlejších odstínů bývají většinou zbarveny přirozeně a nejsou jinak ošetřovány. Ovšem vypalování (Heated) se provádí také poměrně často. U kabošonů a korálkového materiálu je konvenční dobarvování (často nízké kvality) zcela běžné a v cenově dostupném materiálu zcela převládá, (občas jsou patrné skvrny po zbytcích barvy, připadně výrazněji zabarvené dírky či trhlinky).

Jako u všech křemenů jsou velmi časté syntetické křemeny-růženíny (vyrobené hydrothermální metodou), ale v poměru k ostatním odrůdám nejsou tak časté. Vzhledem k dostupnosti materiálu nebývá často imitován jinými minerály, vyjímaje obarvený obecný-bílý křemen (ten je naopak velice hojný a u korálků a kabošonů nižší kvality zcela převládá). Poměrně často používanou imitací je růžové sklo a opět je velmi časté hlavně u korálků. Růženín se občas vydává za hodnotnější drahokamy, většinou za turmalín-rubelit a morganit a poměrně časté je i jeho přimíchávání do lotů (balíčků) těchto minerálů.

Menu
--