Domů Zboží Od Kalkin

Safír, Afrika, 1,05 ct., 7,0x4,9x3,1 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9513990
Zobrazení: 264x
Vloženo: 27.4.2018
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Safír / ID - SAF-00/002 / Brus - Ovál, cejlon. / Hmotnost - 1,05 ct. / Rozměry - 7,0x4,9x3,1 mm / Čistota - Neprůsvitný /  Barva - Temně modrá-černá / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Broušený přírodní, neupravovaný safír s velmi temně modrou barvou (jeví se až černá). 

Brus - dobrý. Fasetace - dobrá (lehce nepravidelná). Vyleštění - střední (drobná poškození na povrchu, pouhým okem špatně viditelná).

Safíry z mé nabídky naleznet zde.

 

SAFÍR

Chemický vzorec - Al2O3 (+příměsi, např. Fe, Ti, V.)

Barva - modrý, růžový, žlutý, oranžový, zelený, hnědý, šedý, černý, fialový, bílý, bezbarvý nebo mnohobarevný. Velmi časté je zonální zbarvení.

Transparentnost - Průhledný až průsvitný k neprůhledný

Lesk - skelný až diamantový

Index lomu - 1.762-1.778 (jiné zdroje 1,757 až 1,780)

Dvojlom - 0.008-0,009

Hustota - 3.95-4.10 g/cm (3,95 - 4,03)

Tvrdost - 9

Štěpnost - neštěpný, ale obyčejně vykazuje  bazální oddělování,

Lom - lasturnatý, tříštivý, častá odlučnost podle {0001},.

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý

Ostatní rozlišovací znaky - obrovská tvrdost, vysoká specifická hmotnost (hustota), velká tepelná vodivost

Safír je jeden z nejznámějších a nejdéle používaných drahokamů. Většina lidí si jej spojuje výhradně s modrou barvou, ale k odrůdě Safír jsou mineralogicky řazeny všechny korundy (mineral, jehož je safír odrůdou, v čisté formě je čirý), nějakou přímesí zbarvené do všech odstínů (jen v gemologii - pokud je zbarvený do odstínů červené a to výhradně přiměsí Cr je označován jako Rubín, pokud červenou barvu způsobí jiný minerál v chem. struktuře - jedná se vždy o červený safír). 

Safír je ideální drahokam, nachází se v celé škále barev, má velmi vysokou tvrdost (a trvanlivost), silný lesk, skvělou brilanci a zvláště u ušlechtilém materiálu i vzácnost – velmi omezenou dostupnost. Většina vytěženého materiálu je, ale pouze v zcela neprůhledných formách s bledou, nevýraznou nebo velmi temnou barvou. Kameny s vyšší průhledností a čistou barvou jsou velmi vzácné. Tradiční, nejpopulárnější barvou je safírová - chrpová modř, s odstupem ji následují světle modrá, oranžová - Padparascha a zelená (jejich popularita a hodnota ale poslední dobou velmi rychle roste). Má vysokou specifickou hmotnost, pouze přírodní diamant je těžší než safír.

 Poměrně často obsahuje inkluze štíhlých jehel rutilu a kameny pak mohou ukazovat asterismus. Hvězda je šesti-ramenná, mnohem vzácněji dvanácti-ramenná. V některých safírech bývá přítomno i barevné zónování, kopírující růstové vrstvy při růstu krystalu. Některé drahokamy mohou být i vícebarevné. Velmi vzácně se vyskytují i safíry s barvoměnou, pokud je v jasných barvách může být kámen hodnotnější než stejně velký diamant. Safír je pleochroický-střídání lehčí a intenzivnější barvy při pohledu z různých úhlů. 

V minulostí byly safíry (kromě modrých) často nazývány stejným jménem jako populární drahokam této barvy s předponou "orientální".

Safír je tvrdý, odolný a značně trvanlivý drahokam vhodný i do šperků k dennímu nošení a generačních klenotů. Ale je křehký, takže odštípnutí nebo i prasknutí kamene při nárazech je možné. Vyšší teploty mohou způsobit vyblednutí nebo i změnu barvy, zvláště u vypalovaných kamenů. Ve velkém žáru může kámen i puknout. Čistění v ultrazvuku snáší bez poškození (ale to platí pouze pro kameny bez výraznějších defektů!).

Většina safírů na trhu je nějakým způsobem ošetřena nebo rozšířena. Zcela běžné je vypalování Heated (provádí se už velmi dlouhou dobu, je trvalé a obecně tolerované), další už trochu kontroverznějším ošetřením je vypaléní s nějaokou přídavnou latkou pro získání požadovaného odstínu (Berrylium Heated…). Další velmi rozšířenou úpravou je vyplňování –Filled, např vysokolomovým sklem (Lead Gllas Filled), vzácněji i umělým barevným korundem  (Corundum Heated). Relativně častým ošetřením je i vyplnění povrchu kamene - Diffusion. Kameny nízké kvality se často barví jen ponořením do barvy, ale to dává poměrně špatné výsledky. Méně často se provádí ještě celá řada dalších úprav. Hodnota a cena kamene pochopitelně poměrně strmě klesá s množstvím ošetření a jejich kvalitou. 

Zcela běžně se vyrábí i syntetické korundy (safíry i rubíny) všech možných barev, které jsou ovšem ve srovnání s běžnými imitacemi velmi hodnotné.

Imitace jsou, vzhledem k hodnotě safíru, velmi rozšířené. U kvalitních (čistých) kamenů se nejčastěji používá syntetický spinel, sklo a kubická zirkonie. Z přírodních minerálů se někdy za safír vydává iolit, zirkon... a u průsvitných velmi často obarvený křemen. V korálcích je situace zcela zoufalá, většinu materiálu tvoří barvené křemeny/chalcedony, méně často sklo. V cenově dostupném materiálu se objevuje přírodní safír jen velmi nízké kvality většinou s nekvalitním dobarvením a i tak bývá poměrně hodnotný. Při nákupu si vždy ověřte alespoň specifickou hmotnost a tvrdost - odhalí velkou část falešného materiálu.

Menu
--