Domů Zboží Od Kalkin

Sfén-Titanit, Rusko, 1,43 ct., 8,0x6,1x3,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10217697
Zobrazení: 86x
Vloženo: 11.1.2019
Počet srdcí: 3x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Sfén - Titanit / ID - SFN-0095 / Brus - Ovál, cejlonský / Váha - 1,43 ct. / Rozm. - 8,0x6,1x3,5 mm / Čistota - SI /  Barva - Limetkově žlutá (zelenožlutá) / Úpravy - Bez úprav / Původ - Rusko

Broušený, vzácný minerál zařazený mezi drahokamové odrůdy - titanit-sfén s atraktivním odstínem, dobrou čistotou a pěknou disperzí (mnohem silnější než na fotkách). Vykazuje i lehkou barvoměnu. Kámen je vybroušen z materiálu vysoké/drahokamové kvality, ale má bohužel nižší brus než je ideální.

Brus - střední (nižší než je ideální). Fasetace - dobrá. Vyleštění - velmi dobré.

Všechny sfény v mé nabídce naleznete zde.

 

SFÉN - TITANIT

Chemický vzorec – CaTi(O/SiO4)

Barva - Žlutá, zelená, červená, hnědá, bílá, černá

Transparentnost - Průhledný až neprůhledný

Hustota - 3,50-3,55 (3,4-3,6)

Tvrdost - 5-5,5

Index lomu – 1,880-2,055 (1,843-2,110)

Dvojlom – 0,100-0,135 (+0,100 až 0,192)

Lesk - Diamantový

Štěpnost - Dokonalá podle {100} a {112}

Lom - Lasturnatý

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý

 

Sfén – Titanit, i když je velmi málo známý, je jeden z nejkrásnějších drahokamů (uznaná drahokamová odrůda!). na drahokam má sice nízkou trvdost, ale tento nedostatek bohatě vyvažuje unikátními optickými vlastnostmi. Má velmi pěkné odstíny (občas i s lehkou barvoměnou) a velmi omezenou dostupnost. Je silně brilantní („jiskřivý“), má velmi silný-diamantový lesk a zvláště velmi sinou disperzi (rozklad světla na jednotlivá spektra-barevné záblesky v kameni), v těchto vlastnostech se vyrovná diamantu a v disperzi ho dokonce překonává. Všechen kvalitní materiál se proto fasetuje. Je silně dvojlomný a pleochronický.

Sfén patří k nehojným minerálům, zvláště ve větších velikostech je vyloženě vzácný. Donedávna byl záležitostí výhradně pro sběratele, až nedávno objevená ložiska umožnila jeho vstup na drahokamový trh. Nachází se v drtivé většině pouze v malých velikostech a nízké průhlednosti, kameny průhledné bývají navíc silně inkludované. Většina kamenů bývá ve žlutých, nebo hnědých odstínech, kameny zelené a červené jsou mnohem vzácnější. Broušené kameny se slušnou čistotou větší než dva karáty jsou vzácné a nad tři jsou již spíše raritní záležitostí. Dobře vybroušený kvalitní sfén je jeden z nejzářivějších přírodních drahokamů, navíc v něm při pohybu problikávavají jiskřičky snad ve všech odstínech spektra (za kvalitní kameny se obecně považují už ty, které ukazují disperzi ve třech a více odstínech odlišných od barvy kamene).

Sfén je měkký a křehký minerál. Proto je nutné být opatrný jak na tlak a neopatrný úder při zasazování, tak i při práci s pilníkem v okolí kamene. Neměl by být používán do prstenů a náramků a pokud ano pak pouze v ochranném zasazení a jen do klenotů k občasnému nošení. Při vyšších teplotách může dojít k vyblednutí nebo změně barvy, v žáru puká. Neměl by se čistit v ultrazvuku, vzhledem k jeho hodnotě je použití ultrazvuku zbytečným riskem i u kamenů zcela čistých..

Jsou známy postupy tepelného ošetření (Heated) pro změnu barvy, většinou na odstíny červené. Jiné formy ošetření nejsou příliš časté, ale pokusy s nimi nelze vyloučit.

Vzhledem k relativně krátké době na drahokamovém trhu a malé známosti nejsou imitace přímo sfénu ještě běžné. Ale poměrně často se za Sfén vydávají kubické zirkonie (některé vlastnosti má podobné), ostatní materiály jen ojediněle. Z přírodních minerálů může být kvalitně imitován pouze přírodním zirkonem (má podobné vlastnosti), ale občas se imituje i chrysoberylem, dravitem, zlatým berylem, sfaleritem... ale optické vlastnosti sfénu (zvláště dvojlom, disperze a brilance) většinu imitací poměrně snadno vyloučí. Korálky se ze sfénu nevyrábějí.

Menu
--