Domů Zboží Od Kalkin

Skapolit, kočičí oko, 6,97 ct., 11,5x11,4x7,3 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 8257308
Zobrazení: 171x
Vloženo: 12.2.2017
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Skapolit / ID - SKP-2009 / Brus - Kabošon / Váha - 6,97 ct. / Rozm. - 11,5x11,4x7,3 mm / Čistota - Průsvitný  /  Barva - Temně šedá-černá  / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Temně zbarvený skapolit s chatoyance efektem - kočičího oko (úzký stříbřitý pruh světla pohybující se na kameni). Efekt je velmi dobře umístěný a dobře vykreslený (mnohem lépe než na fotografiích-pro zataženou oblohu focen jen v bodovém světle), jako širší pruh je patrný i při špatných světelných podmínkách. 

Tvar - velmi lehce nepravidelný. Vyleštění - velmi dobré.

Všechny skapolity v mé nabídce naleznete zde.

 

SKAPOLIT (WERNERIT)

Chemické složení - (Na, Ca) 4 ((CO3)/(SiAl)6Si6O24)

Barva - bílá, bezbarvá, žlutá, oranžová, hnědá, růžová, fialová, namodralá

Transparentnost - opakní-transparentní

Hustota - 2,50 až 2,74 (2,57-2,74)

Tvrdost – 5,5-6,5

Index lomu - 1,540-1,564 (1,540-1,579)

Dvojlom - -0,006 až -0,037 ( (0,004) 0,015-0,026)

Lesk - Skelný

Lom – Lasturnatý

Štěpnost – velmi dobrá

Houževnatost – Křehký

Vryp - bílý

Skapolit je mezi šperkaři málo známý šperkový kámen, který byl dříve záležitostí téměř výhradně pro sběratele. Dnes se díky několikati novým nalezištím, poskytujícím kvalitní materiál, pomalu dostává do povědomí šperkařů. Obecně je relativně běžným minerálem (přesněji řečeno skupina minerálů podobných vlastností), ale drtivá většina materiálu je v neprůhledné, zašedlé a šperkařsky nezajímavé formě. Pouze na několika světových lokalitách se nachází i vzácnější průhledné a průsvitné formy. Vyskytuje se ve formě krystalické i stébelnatých a zrnitých agregátů.

Šperkařsky využitelné formy jsou nejčastěji zbarveny žlutě, kameny fialové a růžové (-světle červené) s dostatečnou průhledností jsou velmi vzácné. Kameny průhledné dávají po vybroušení krásný, jiskřivý drahokam. Poměrně často obsahuje husté rovnoběžné vlákna vytvářející pěkně vykreslený efekt kočičího oka. V kabošonech a korálcích se používá i neprůhledný forma, většinou nažloutlý nebo šedý skapolit smíchaný s diopsidem (Quebek, Kanada) a kámen je "strakatý". 

Skapolit je poměrně měkký a hlavně velmi křehký minerál, příliš se tedy nehodí do prstenů (obzvlášť fasetované kameny) a pokud tak je vždy vhodné zvolit nějakou formu ochranného zasazení. Je potřeba zvýšené opatrnosti při zasazování a leštění, opět hlavně u průhledných kamenů (ale křehkost většinou nedělá takové problémy jako u jiných minerálů), vláknité formy jsou podstatně odolnější. Je třeba dát pozor na zvýšené teploty, kámen může vyblednout, změnit barvu a je větším žáru i puknout.

Skapolity (pro malou známost) nebývají většinou ošetřovány ani rozšiřovány (barveny). Ale běžné jsou i kameny vypalované (Heated), běžnější žluté kameny tím získávají vzácnější růžové a fialové odstíny. Relativně běžné je i difuzní barvení ponořením do barvy (hlavně u korálků a kabošonů). Ostatní úpravy nejsou běžné.

Skapolit není obecně příliš známý, takže imitace v pravém slova smyslu nejsou časté a to ani u korálkového materiálu (ale s postupně rostoucí popularitou nelze imitování paušálně vyloučit), pouze občas je sklo s efektem kočičího oka vydáván za skapolit. Imituje se nejčastěji pouze záměnou za jiný, méně hodnotný minerál (hlavně růženíny a ametysty). A naopak skapolity jsou relativně často vydávány za jiné (známější a lépe prodejné) odrůdy, např.: za heliodory, zlaté beryly, morganity, sfény, turmalíny, ale i za růženíny a ametysty.

Menu
--