Domů Zboží Od Kalkin

Spinel, Thajsko, 1,13 ct.!!, 6,6x5,2x3,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10137160
Zobrazení: 152x
Vloženo: 4.12.2018
Počet srdcí: 4x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Spinel / ID - SPN-0119 / Brus - Polštářek, cejlonský / Hmotnost - 1,13 ct. / Rozměry - 6,6x5,2x3,5 mm / Čistota - SI-VS /  Barva - Růžová s fialovým tónem / Úpravy - Bez úprav / Původ - Thajsko

Broušený thajský spinel se zajímavým světle nafialověle růžovým zbarvením, dobrou čistotou a bohatou jiskrou. Odstín se lehce mění v různých zdrojích světla a úhlech pohledu. Bohužel má kámen drobný odštěpek v hraně tabulky (viz foto), viditelný je jen při odrazu světla od okolních polšek (jako matné místo).

Brus - dobrý. Fasetace - dobrá. Vyleštění - dobré, ale viz výše.

Spinely v mé nabídce naleznete zde.

 

SPINEL

Chemický vzorec  - MgAl2O4 (+četné příměsy Fe, Cr, Va…)

Barva - bílá, bezbarvá, modrá, kobaltová modř, červená, zelená, žlutá, oranžová, hnědá, růžová, fialová, černá….

Transparentnost - Průhledný až neprůsvitný

Tvrdost - 8

Hustota - 3,54 - 3,70 g/cm3  (3,54-3,63; 3,5 až 4,1)

Index lomu - 1,710-1,735 (1,712-1,762)

Dvojlom - Žádný

Lesk - skelný

Štěpnost – neštěpný, odlučnost podle {111}

Lom - nepravidelný, lasturnatý

Houževnatost - Křehký

Vryp - šedý-bílý

 

Spinel je mineral (přesněji řečeno minerální skupina), který jako by byl předurčen ke šperkařskému využití, má vysokou tvrdost (a trvanlivost) a silný lesk, je silně brilantní (“jiskřivý”), často má i slušný oheň (disperzi), navíc má silně omezenou dostupnost - vzácnost a vyskytuje se téměř ve všech barvách. Je zařazen mezi nejhodnotnější - drahokamové odrůdy. Drahokam spinelu s proporčně dobrým brusem se brilancí a ohněm vyrovná i diamantu, barvou ho pochopitelně většinou zcela překonává. Ve středověku byl rudý spinel považován za rubín a modrý za safír, vypadají velmi podobně a nacházejí se společně na stejných lokalitách. Mnoho slavných starých "Rubínů" jsou ve skutečnosti spinely. Čistý spinel rubínové barvy je mnohem vzácnější (méně hojný) než stejně kvalitní rubín, ale cenově za ním výrazně zaostává.

Jeho popularitu však omezuje právě výrazně omezená dostupnost. Nalézá se jen velmi omezeně a v drtivé většině jen ve velmi drobných krystalech (proto jsou broušené kameny nad 2 ct. už vzácné a kameny okolo 4 ct. jsou už raritou), navíc je velká část kamenů příliš tmavá a silně inkludovaná. Velmi vzácně se u něho objevuje i asterizmus a barvoměna.

Zahrnuje mnoho odrůd - minerálů, např. Pleonast (Fe, černý, opakní, v rámci spinelů relativně hojný), Balasspinel (červené variety), Flamespinel (oranžové-or.červené), Gahnospinel (Fe, modré-temně modré, zelené), Gahnit (Zn, modré, fialové až temně zelené)… Z hlediska barev jsou velmi vzácné spinely zelené, žluté, čiré, ale za nejhodnotnější se považuje jahodová červeň.

Je velmi odolný a trvanlivý, při práci s ním nevznikají závažnější problémy. Velmi dobře vzdoruje i tlakům a nešťastnému úderu při zasazování (ve srovnání s ostatními drahokamovými odrůdami). Je ideálním kamenem do generačních šperků a klenotů a šperků k dennímu nošení, odolává nárazům a velmi těžko se poškrábe. V žáru ale může ztrácet či měnit barvu a zvláště velké kameny mohou i puknout. Běžná zlatnická chemie jej nepoškozuje. Čistění v ultrazvuku snáší obvykle dobře (ale samozřejmě kameny s defekty by do ultrazvuku přijít neměly).

Oproti jiným drahokamům není přírodní spinel upravován tak často, ale běžně se používá vypalování-zahřívání (Heated) a méně často i ozařování (Irradiated). Ostatní úpravy se objevují jen sporadicky, ale nelze je paušálně vyloučit (objevuje se např. plnění oleji nebo plyskyřicemi).

Spinel je snadno syntetizován (Flame fusion a Flux) a může být, přidáním příměsí zabarven do jakékoli barvy, může mít dokonce i barvoměnu. Syntetický spinel je po křemenech druhý nejčastěji vyráběný syntetický minerál (ne imitace!!, ale synt.kámen) a používá se k napodobení mnoha jiných přírodních drahokamů, jako je diamant, korund, akvamarín, přírodní zircon... Téměř všechny bezbarvé spinely jsou syntetické, protože bezbarvé se v přírodě vyskytují jen velmi vzácně. 

Klasické imitace nejsou hojné, ale občas se za spinel vydává sklo a samozřejmě kubická zirkonie. Někdy se za něj vydávají jiné minerály, např: rubín, safír, přírodní zircon, turmalíny, amethyst a granáty, za černý spinel se běžně vydávají černé turmalíny (Skoryl) a ještě častěji obarvené chalcedony-onyxy. V bižuterním – návlekovém materiálů se za spinel označuje celá škála materiálů, je třeba si uvědomit, že korálkový materiál se z velmi vzácného spinelu běžně nevyrábí (vyjímaje snad jen dostupnější černý spinel) a pokud se nějaký návlek objeví, je jeho hodnota velmi vysoká. 

Menu
--