Domů Zboží Od Kalkin

Tanzanit, kočičí oko, 3,84 ct., 12,1x8,8x4,3 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 11695790
Zobrazení: 96x
Vloženo: 19.8.2020
Počet srdcí: 4x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: V obchodě Flér-Kalkin právě probíhá Slevová akce na všechno zboží s aktuální slevou - 16 % z ceny vystaveného zboží. K získání slevy je nutné vyplnit slevový kód ( D7E-X1I-H72 ) při vytváření objednávky. Akce probíhá do 30.3. 2024. Kompletní pravidla jsou uvedeny na profilu.

Tanzanit / ID - TNZ-2038 / Brus - Kabošon / Váha - 3,84 ct. / Rozm. - 12,1x8,8x4,3 mm / Čistota - I 2-3 /  Barva - Sytě fialově modrá / Úpravy - (pravděpodobně) Heated / Původ - Merelani Hills, Arusha, Tanzanie

Kabošon tanzanitu s atraktivním zbarvením a dobrou průhledností. Barva se lehce mění podle úhlu pohledu a zdroje světla. Kámen vykazuje slabší chatoyance efekt-kočičí oko (u tanzanitů poměrně vzácný), v reálu je výraznější než na fotkách - zvláště při pohybu kamene. 

Jedná se o pravý tanzanit, ne o na trhu běžné imitace. 

Na fotografiích v bodovém světle může být odstín kamene lehce pozměněn (odpovídá odstín na fotografiích "bez popisu" a uvedený v popisu kamene)).

Tvar - pravidelný-velmi lehce nepravidelný. Vyleštění - dobré-střední (drobné zaleštěné trhlinky na povrchu). 

Všechny tanzanity z mé nabídky naleznete zde.

 

 

TANZANIT

Chemický vzorec -  Ca2Al3(OH)(SiO4)3 (zoisit) + značná příměs vanadu

Barva - modrá, fialová, někdy pastelově šeříková (často se zelenými tóny), zelená. Před vypálením nejčastěji šedivě namodralý, šedivý, hnědý, žlutý, zelenožlutý, zelený.

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Tvrdost - 6,5-7 (6-7)

Hustota - 3,20-3,55 (3,35)

Lesk - skelný, matný, (mastný – diamantový?)

Index lomu - 1,685-1,705 (1,691-1,700)

Dvojlom - +0.009 (0,006-0,013)

Štěpnost – velmi dobrá, štěpení 1,1

Lom - lasturnatý, nerovný

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý

Charakteristické inkluze - malé krystalky různých barev, vlasové jehličky a větší tyčkové a destičkové krystalky

Tanzanit je drahokamová (zelená-) modrá - fialová forma nenápadného nerostu zoisitu. Byl objeven až v roce 1967, na trh byl uveden 1969 (Tiffany and Co.) a velmi brzo se stal obecně známým drahokamem (patří mezi uznané drahokamové odrůdy). Je znám z jediného světového naleziště, nachází se pouze v oblasti Arusha v Tanzanii (a podle některých zdrojů ještě přez hranice v Keni – stejná lokalita).

Tanzanit má silnou disperzi (rozklad světla na jednotlivé složky - barevné záblesky v kameni), ale slabší brilanci i lesk a je poměrně měkký (podobně jak křemen), jeho hlavní přitažlivost spočívá v krásné, čistě modré až purpurově modré barvě (tato barva je většinou výsledkem vypalování - Tanzanite Heated, viz níže) a velmi omezené dostupnosti. Kameny v zelených a nazelenalých odstínech jsou méně vyhledávané a ceněné. Je vysoce pleochroický a při pohledu z různých úhlů zobrazí různé sytosti barev. U broušených kamenů lze někdy sledovat záblesky nachové nebo žlutozelené barvy. Za nejhodnotnější se považují kameny sytě modré, bez červených a zelených tónů. Kvalitní kameny vykazují i drobnou barvoměnu (denní světlo - safírově modré nebo ultramarínové, při umělém, zářivkovém - jsou o poznání fialovější).

Má dokonalou štěpnost v jednom směru, proto se musí fasetovat i zasazovat velmi opatrně. Pozor je třeba dát i při nošení, aby byl kámen chráněn před silnými nárazy, vzhledem k jeho hodnotě je vhodné vždy volit nějakou formu ochranného zasazení. Tanzanit je relativně měkký drahokam a je třeba jej chránit před poškrábáním, jak při práci s ním, tak při nošení. Je citlivý na vyšší teploty, může vyblednout, změnit barvu či puknout. Má take velmi nízký odpor na ultrazvuk a nesmí být čištěn v ultrazvuku (může způsobit vznik trhlin).

Tanzanit - drahé kameny jsou v podstatě vždy tepelně upraveny - Heated, až díky této úpravě získává optické vlastnosti charakteristické pro drahokamy této odrůdy. U korálků, briolet a kabošonů se relativně často objevují i kameny obarvené, potahované a plněné oleji a různými pryskyřicemi.

Vzhledem k jeho hodnotě jsou imitace zcela běžné. Objevují imitace ze skla, syntetického spinelu, kubické zirkonie. Další již kvalitnější imitace se prodávají pod označením forsterit, chortanit nebo kortanit. Velmi často se za tanzanit vydává obarvený křemen, vzácněji přírodní iolit či safír. V návlekovém materiálu falešné "tanzanity" převládají a to i v korálcích nízké čistoty a surových zlomcích, nejčastěji se používá barvený křemen, občas Iolit a samozdřejmně sklo. Po nákupu doporučuji vždy si ověřit alespoň specifickou hmotnost (odhalí vám alespoň tu nejčastější levnou imitaci z obarveného křemene).

Menu
--