Domů Zboží Od Kalkin

Topas, Brazílie, 7,54 ct., 12,9x10,6x7,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10146430
Zobrazení: 202x
Vloženo: 7.12.2018
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Topas / ID - TOP-0192 / Brus - Kapka, modifikovaný / Váha - 7,54 ct. / Rozm. - 12,9x10,6x7,5 mm / Čistota - VS /  Barva - Světle hnědá (Champagne)  / Úpravy - Heated / Původ - Brazílie

Velký broušený topaz z Brazilského naleziště s atraktivním odstínem champagne, velmi dobrou čistotou a plnou, bohatou jiskrou. 

Brus - dobrý (velmi lehce nepravidelný, širší rundista, proporčně velmi dobrý). Fasetace - velmi dobrá. Vyleštění - velmi dobré, ale škrábnutí v rundistě (při podledu shora není patrné).

Další topazy v mé nabídce naleznete zde.

 

TOPAS (TOPAZ)

Chemický vzorec - Al2(SiO4.(F,OH)2)

Barva - čirý, bezbarvý, žlutý, vínově žlutý, medový, zlatožlutý, oranžový, růžový, namodralý, modrý, červený, fialový, zelenkavý, zelený, hnědý, šedý, vícebarevný.

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Tvrdost - 8

Hustota – 3,49-3,57 (3,5 - 3,6)  g/cm3

Index lomu - 1,609 - 1,643

Dvojlom - 0.014

Lesk - skelný

Štěpnost - dokonalá podle {001}  (je patrná dronými vnitřními trhlinkami, na rozdíl od berylu a  od křemene)

Lom - lasturnatý, nerovný

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý

 

Topas je značně trvanlivý a tvrdý drahokam (uznaná drahokamová odrůda) - odolný proti poškrábání. Má vysokou brilanci, silný lesk a přirozeně se vyskytuje v mnoha barvách. V drtivé většině se ale nalézá v kamenech pouze velmi světle zbarvených a v nízké čistotě, ale i ve velkých kamenech. Kameny čisté a sytěji zbarvené jsou vzácné. Za nejhodnotnější odstíny se považují přírodní modrá, oranžová (tzv. Imperial topasy), červená a zvláště růžová. (Tyto barvy jsou většinou výsledkem ozařování a tepelného zpracování.) Nazván byl podle ostrova Topasos v Rudém moři, toto klasické naleziště je už velmi dlouho zcela vytěženo.

 Dnes nejpoužívanější barvou ve šperkařství je modrá. Což nebylo až do minulého století možné (v přírodě jsou velmi vzácné), protože prakticky všechny modré topazy vznikly ozářením nebo tepelnou úpravou. Některé formy modrého (např Ruské topasy) a žlutohnědé topasy mají tendenci ztrácet barvu dlouhodobou expozicí slunečního záření. Topaz je pleochroický drahokam (při pohledu z různých úhlů se mění intenzita jeho barvy).

Topaz je velmi tvrdý a trvanlivý mineral, který je velmi odolný poškrábání. Ale bohužel má dokonalou štěpnost - je náchylným k odštípnutí a prasknutí při nárazu. Na to je nutné dávat velký pozor při zasazování a formu zasazení volit takovou, aby byl kámen chráněn před nárazy. Ve zvýšených teplotách velmi snadno mění barvu (kromě bílého) a toto riziko často hrozí už při leštění šperku. V ultrazvuku lze relativně bezpečně čistit pouze kameny zcela bez defektů. V běžné zlatnické chemii se neporušuje - vyjímaje kyselinu fluorovodíkovou a zahřátou kyselinu sýrovou.

Topas je (pro vzácnost sytých přírodních barev) v drtivé  většině nějako formou ošetřován a rozšiřován a pokud není uvedeno jinak (a velmi často i pak) je vhodné předpokládat, že jsou kameny nějakou formou ošetřovány. Zcela běžné je vypalování (Heated) na pročistění a zlepšení barvy (nejčastěji lehké modré a hnědé-imperial odstíny). Velmi hojným ozařováním (Irradiated) se získává celá škála barev, nejznámější jsou růžové, zelené a hlavně modré topasy. Běžné je i  obarvení difuzí (Difusion), obarví se ale jen na povrchu a škrábanec či odštípnutí odhalí původní barvu (růžové-červené, zelené a modrozelené)Velmi rozšířené je i potahování-pokovení (Coated), kterým se získává celá škála odstínů, nejznámější je tzv Mystic topas. Další formy úprav jsou již méně hojné.

Topas je poměrně hojně imitován. Běžně se za topas vydávají kubické zirkonie a sklo (zvláště v korálcích), někdy i syntetické spinely, křemeny a korundy. Velmi časté jsou i záměny za jiné minerály. Za topas se často označují odrůdy křemene (záhněda, citrín), za růžové se vydávají rubelity, kunzity….. a spousty dalších. A naopak ozařované modré topasy se velmi často vydávají za hodnotnější akvamaríny (a přidávají se do balíčků tohoto minerálu), čirými se imituje diamant. Korálky z topazu se vyrábějí, ale jsou velmi hodnotné (zvláště neošetřované), obzvlášť v celých návlecích. Drtivá většina korálkového materiálu na trhu jsou imitace, nejčastěji se používá sklo a nebarvený i obarvený křemen (např. záhnědy se často označují obchodním názvem Brazilský topas...), ale zcela běžné jsou i obarvené pouze průsvitné chalcedony označované jako topas (nejvíc v modré, žluté a růžové).

Menu
--