Domů Zboží Od Kalkin

Turmalín - Verdelit, 1,58 ct., 6,3x5,7x4,5 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9514148
Zobrazení: 249x
Vloženo: 27.4.2018
Počet srdcí: 3x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Turmalín / ID - TUR-0212 / Brus - Oktagon / Váha - 1,58 ct. / Rozm. - 6,3x5,7x4,5 mm / Čistota - SI-I1 /  Barva - Světle olivově zelená / Úpravy - Bez úprav / Původ - Nigérie

Klasicky broušený turmalín s jasným, světlým odstínem a dobrou čistotou. 

Brus - dobrý. Fasetace - dobrá. Vyleštění - velmi dobré.

Všechny Turmalíny v mé nabídce naleznete zde.

 

TURMALÍN

Chemický vzorec - proměnlivý (podle odrůdy)

Barva - různá podle odrůd, černá, zelená, červená, růžová, modrá, šedá, vicebarevná…. Méně často bílá, čirá, žlutá, hnědá. oranžová, fialová.

Transparentnost - průhledný, průsvitný, neprůhledný-opakní

Tvrdost - 7-7,5

Hustota - 2,9-3,2 g/cm? 2,82 až 3,32

Index lomu – 1,614-1,666

Dvojlom - 0.014-0,040 (-0,014 až 0,032)

Lesk - Skelný. Některé černé a hnědé vzorky mohou být téměř bez lesku.

Lom - Lasturnatý, nerovný, tříštivý

Štěpnost - nedokonalá podle {1011}

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý (někdy s barevným nádechem podle zabarvení odrůdy)

 

Turmalín není samostatný minerál, ale celá skupina jednotlivých minerálů s podobným složením a vlastnostmi. Jsou to jedny z nej-univerzálnějších drahých kamenů vůbec. Mají nižší, ale dostatečnou tvrdost, jsou silně brilantní a vyskytují se snad ve všech barvách (včetně vícebarevných kamenů). Převážná část vytěžených kamenů, ale bývá příliš tmavá nebo světlá a silně inkludovaná. Většina transparentních kamenů se nachází pouze v štíhlých krystalech malých rozměrů. Kameny bez inkluzí v jasných barvách jsou vzácné. Vzhledem k tvaru krystalů se nejčastěji brousí do štíhlých stupňovců a oktagonů, kameny v jiných brusech se objevují daleko řidčeji a mají vyšší karátovou hodnotu. Turmalín je vzácný a hodnotný drahokam (je zařazen mezi nejhodnotnější drahokamové odrůdy).

Do Evropy se dostal jako jeden z posledních drahokamů, až na začátku 18 století byly přivezeny první kameny z Cejlonu. Ve šperkařství se nejvíce používají kameny růžové, červené, zelené, modré a vícebarevné. Mnohé, hlavně zelené a modré vzorky, jsou silně pleochroické (dva odstíny barvy v různých úhlech pohledu). Některé turmalíny vykazují i efekt kočičího oka, ale jsou poměrně vzácné.

Nejznámější členové skupiny turmalínu jsou Elbait, Skoryl (černý turmalín) a Dravit. Minerální odrůda Elbait je zodpovědná za téměř ve všechny drahokamové odrůdy, např.: zelené formy turmalínu (např. Verdelit), Rubelit - červené nebo růžové kameny, Indigolit - modré odrůdy a Melounový turmalín - zelené a červené. Velmi vzácné jsou dravit (žluté-hnědé) a nejméně hojný achroit (čirý).

Turmalín je křehký minerál, při zasazování je třeba dát velký pozor na neopatrný úder i vyšší tlak. Zvláště při usazení do prstenu je vhodné volit ochranné zasazení. Zahřátím získává elektrický naboj a přitahuje prach, šperky je potřeba relativně často čistit. Pozor je třeba dát i na vyšší teploty, protože může dojít k nevratné změně barvy a v žáru i puknutí kamene. V ultrazvuku je možné čistit jen kameny zcela bez defektů. Běžné zlatnické chemii odalává bez poškození, leptá jej pouze kyselina fluorovodíková.

Velmi častou úpravou je vypalování (Heated), je trvalé a obecně akceptované, jiné ošetření se objevují pouze sporadicky, ale různé formy dobarvení či napouštění oleji či pryskyřicemi nelze vyloučit. 

Imitace jsou, vzhledem k jeho dodnotě, velmi časté, kvalitnější (broušený) materiál se imituje např. syntetickým spinelem, syn. Korundem i křemenem a kubickou zirkonií, dále se objevují imitace z obarveného přírodního křemene a skla (hlavně zelené a růžové kameny). Co se týče korálků a kabošonů, tak u nich jsou imitace ještě mnohem hojnější. Z minerálních imitací zcela převládá obarvený chalcedon a křemen (většinou obarvený na růžovo). Za bizardní považuji sytuaci, že se za turmalín běžně vydávají skleněné vícebarevné korálky a kabošony, které se turmalínu v podstatě ani nepodobají.

Menu
--