Domů Zboží Od Human Nature

TYRKYS s MAGNESITEM -kabošon drahokam ARIZONA

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce170 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Human Nature

Katalogové č.: 13499442
Zobrazení: 53x
Vloženo: 21.8.2022
Počet srdcí: 6x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Vážení zákazníci, pokud chcete vytisknout fakturu ke zboží, prosím , napište do poznámky. Děkuji

Krásný kabošon TYRKYS s příměsí MAGNESITU - přírodní, broušený,úžasná kresba,oválný tvaŕ, 49 ct, původ ARIZONA pro výrobu nebo sběratele, vel. 36x24x6 mm

Natural Magnesite Turquoise Oval Shape Cabochon Gemstone 49 Ct 36X24X6mm 
Tyrkys je neprůhledný světle modrý, modrozelený až zelený nerost. Jako drahý a dekorační kámen je používán tisíce let. Jeho neobyčejně modrá až zelená barva závisí na obsaženém množství mědi, chromu, vanadu a železa. A právě jedinečnost a intenzita jeho modré nebo zelené barvy z něj udělala velice vzácný a ceněný kámen.

Nejvíce ceněné jsou tyrkysy čistě zelené a modré. Tmavé žilky mateční horniny (nebo jiných rud) v tyrkysu většinou jeho cenu snižují. Jsou však případy, kdy jeho cenu zvednou. Drahý kámen se musí líbit

Název tyrkys pochází z francouzského "pierre turquois" tedy "turecký kámen". Turci však tento kámen netěžili, ale "jen" s ním obchodovali (dováželi ho z historických perských nalezišť). Pozn.: Plinius starší tento minerál označoval jako Callait a Aztékové jej znali pod názvem Chalchihuitl.

Významným dodavatelem tyrkysu je Írán a to již nejméně 2000 let. V současné době je nejvýznamnějším producentem tyrkysu stát Arizona. Mezi další významné producenty patří: Afghánistán, Austrálie, Indie, Chile a Tibet.

VLASTNOSTI TYRKYSU

  • Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 5–6, matný, hustota 2,6–2,9 g/cm3, štěpnost dokonalá podle {001} a dobrá dle {010}, lom lasturnatý až nerovný.
  • Optické vlastnosti: Barva: tyrkysově modrá až modrozelená. Lesk voskový, průhlednost: může být i průhledný nebo průsvitný, vryp bílý, s nádechem do modra.
Menu
--