Na Fleru je mnoho prodejců, kteří se věnují malbě na hedvábí. Někdy je mi líto, když vidím krásné šátky, které jsou barvené zažehlovacími barvami. I když jsou zažehlovací barvy kvalitnější, než tomu bývalo dříve, přesto je podle mě rozdíl mezi hedvábím obarveným napařovacími a zažehlovacími barvami velký.

image

Zažehlovací barvy vlákno obalí po obvodu, hedvábí do jisté míry ztratí některé své vlastnosti, jako je např. splývavost, lesk. Napařovací barvy (přesnější označení je barviva) pronikají do struktury vlákna. Hedvábí si ponechává své původní vlastnosti. Z kurzů vím, že i laik po tomto jednoduchém vysvětlení pozná rozdíl mezi hedvábím obarveným zažehlovacími a napařovacími barvami, má-li možnost porovnat dva vzorky.

Před lety jsem také začínala se zažehlovacími barvami, dnes už je používám zcela výjimečně. Mám ověřeno, že i v domácích podmínkách se dají vyrobit pěkné šátky malované napařovacími barvami. Ráda bych se s vámi podělila o své zkušenosti jak fixovat napařovací barvy.

Pro fixaci parních barev je ideální speciální fixační zařízení. Vzhledem k jeho ceně (cca 20 tisíc korun a více) je jeho pořízení pro ty, kdo se hedvábím zabývají jako koníčkem, nereálné. Existují naštěstí i způsoby fixace, které se dají použít i doma. Barvy, které v postupu zmiňuji, jsou značky Jacquard. Najdete je u mě v obchůdku. Pro fixaci barev Silk color GL je možno použít fixační lázeň připravenou z koncentrovaného fixativu (takto fixujeme namalované suché hedvábí) nebo fixaci v mikrovlnné troubě (takto fixujeme mokré hedvábí). Barvy Silk color můžeme doma fixovat pouze za mokra v mikrovlnné troubě (dále jen MT).

Fixace barev Silk color GL a Silk color v mikrovlnné troubě

Hedvábí se musí namočit do vody s octem a pak použít mačkanou techniku - nakrčit na igelit, nakapat barvy, více či méně je zapracovat (podle toho, jakého efektu chceme dosáhnout) a mokré hned dát do MT. Mně se osvědčilo vložit hedvábí do mikrotenového sáčku a položít na uhmělohmotnou misku, jaká se používá např. v rychlém občerstvení. Sáček nijak neuzlujte, pára musí mít možnost ucházet.

Šál 150 x 40 je třeba fixovat cca 8 minut (záleží mj. i na výkonu MT). Barvy červenou, žlutou a hnědou je lépe fixovat o něco déle, popř. přidat více octa (poměr může být i 1:1). Dáme-li octa více, může dojít k vytváření tmavých "prasklinek". Tento efekt je zajímavý, nemusí však být vždy žádoucí. Fixace v mikrovlnné troubě je vhodná např. pro mačkanou techniku, nedá se naopak použít např. u konturové techniky. Takto obarvené hedvábí však můžeme následně dozdobit konturou pro zažehlovací barvy. Konturu zafixujeme žehlením.

Po celou dobu fixace v MT je nutné hedvábí hlídat - musí být stále mokré, jinak by se spálilo a mohlo by začít i hořet.

Po fixaci je nutné hedvábí pořádně vymáchat – zprvu teče hodně barevná voda, protože většinou barvy dáme více, než je tkanina schopná pojmout. Barvy Silk color (pro fixaci pouze parou) jsou velmi koncentrované, mohou se naředit vodou až v poměru 1:1, pro dosažení světlých odstínů i více.

Ze správně zafixovaného hedvábí po opakovaném máchání neteče barva. Červené barvy jsou ale mršky – i když se vymáchají tak, že z nich barva neteče, při opětovném namočení mohou pustit trošku barvy (já je při použití mačkané techniky raději fixuji i za sucha).

Bez fixačního zařízení u barev Silk color bohužel nejde použít konturová technika, akvarel atp. (k tomu jsou zapotřebí barvy Silk color GL a fixativ). Pokud byste hedvábí namalovali, nechali uschnout a pak namočili do vody s octem, barvy by se vymyly. Já jsem před lety více než rok barvila pouze v MT a následně dokreslovala konturou, protože jsem byla napařovacími barvami tak nadšená, že se mi nechtělo k zažehlovacím vracet.

Fixování šátků za sucha v tlakovém hrnci nedoporučuji – zkoušela jsem jak balení do papíru, tak do speciální fixační punčošky, bohužel bylo vždy na jednom konci hedvábí i po vyžehlení vidět srolování. Chcete-li použít techniku, při které je nutné fixovat suché hedvábí, zvolte raději barvy Silk color GL a  koncentrovaný fixativ. Počítejte však s tím, že po fixaci v roztoku budou barvy tlumenější. Snad je to alespoň trochu vidět na doprovodných fotografiích – na první je šátek před fixací v roztoku, na druhé po fixaci.

image image

Věřím, že pokud se rozhodnete napařovací barvy vyzkoušet, budete jimi okouzleni tak jako já.