Nedávno jsme měli sraz s kamarády a většina z nich vyprávěla o svých kolezích z práce. Přišlo mi trochu líto, že se nemůžu taky zapojit, když jako šperkařka na volné noze žádné nemám (pokud nepočítám svoji rodinu, která je mým skvělým pracovním zázemím). Ale pak mi došlo, že to vlastně není pravda - já mám přece kolegů spoustu! A tyhle svoje kolegy jsem poznala hlavně díky fleru. Hodně jich znám jen přes jejich výrobky nebo z povídání na netu, ale spoustu z nich jsem za těch pár let stihla poznat i osobně a někteří se stali mými dobrými přáteli. A musím říct, že jsem se setkala vesměs s lidmi nesmírně ochotnými, milými a přátelskými. Nikdy mě nikdo nekopíroval nebo nepomlouval (anebo o tom nevím :D). 

A kdo ti mí kolegové vlastně jsou? Jsou to lidé, kteří chápou, že není problém utratit několik tisíc za materiál, že i zrezlý kanál může být inspirací a že je důležité s sebou nosit notýsek na nápady (a že je normální si návrhy kreslit během návštěvy nebo o půlnoci, protože je jinak zapomenu). Chápou, proč každých pár hodin topuju zboží nebo proč může být výroba šperku adrenalinovým sportem. Nediví se, že rozpoznávám cizí lidi podle jejich šperků a ne podle tváře. Je jim jasné, že někdy prostě potřeba dodělat náušnice spíš než vyžehlit prádlo nebo uvařit večeři (tento důležitý bod naštěstí chápe i můj manžel :D)

Díky svým kolegům jsem taky zažila věci, které bych jinak nezažila nebo nezvládla - uspořádala jsem společnou svatební výstavu, byla pozvána k účasti na výstavách jiných, objevila nejlepší sushi restauraci v Praze a našla si bydlení. Přestala jsem se bát chodit na puncovní úřad a objednávat materiál ze zahraničí, naučila se fotografovat a objevila kouzlo práce se stříbrem. Taky jsem prodávala v galerii, fotila s modelkami a cizí lidé mě oslovili s tím, "jestli jsem opravdu ta Eire a že mám úžasný šperky". A hlavně - díky vám jsem zjistila, kolik lidí se handmade živí (a že to jde) a kolik  umělců a řemeslníků s nádhernými výrobky tu je (a kolik dalších jich je v zahraničí!). To je můj nekončící zdroj inspirace a snahy být lepší a lepší :)

Takže velké díky vám, mí milí kolegové - ať už jste kdekoliv!

Úvodní fotku má na svědomí Věnina, která mě v nestřežené chvíli vyfotila během našeho kurzu :-)