Nějakou dobu se zabývám zpracováváním ilustrací ze starých atlasů. Moje láska k nim začala už v dětství, kdy jsme doma měli dvě "veliké" nádherně ilustrované knihy rostlin a motýlů. Tyto zvítězily nade všemi ostatními pro svůj dokonale ilustrovaný obsah, pro svůj formát a především asi i proto, že bylo zakázáno si je půjčovat.

Když jsem dospěla, knihy se dostaly k mé sestře. I když už jsem byla ve věku, kdy bych jim neblížila, stejně byl problém je od ní získat k zapůjčení. Nakonec jsem ji nějak přesvědčila a knihy pečlivě oskenovala. Nejdříve jsem je chtěla jen pro svoji vlastní potřebu, pak se ozval bratr, že by kopie také rád získal. A tak mě napadlo, obrázky vyretušovat a nabídnout i ostatním.

Rostliny - tab. 19 (r. 1898)

 

Protože jsem v té době začínala pracovat s nažehlovací folií, byl už jen krůžek k tomu rostlinky jednotlivě zpracovat a využít je touto formou. Myslela jsem přitom v první řadě na ženy, které rády suší bylinky a využijí je tedy k označení plátěných pytlíčků, ve kterých je sladují.


Takto "vyseparované" rostliny se postupně rozrostly na pěknou řádku, vzniklo pexeso, poté sešity a samolepky, motivy se začaly objevovat na zrcátkách, lékovkách a všem, co se dá najít v mém obchodě.

image

 

Ptačí pexeso
 
Stala se z toho vášeň. Začala jsem hledat další zdroje, abych mohla nabídnout i jiné staré krásné motivy. Tam už bohužel nemám vlastní skeny, a proto není v mých silách nabízet tak velké formáty jako u atlasu rostlin, kde jsem tiskla už i plakáty A1 pro jednu lékárnu. Ale na nažehlovačky a pexesa je jejich velikost dostatečná.
 
Pátrám a hledám co nejčistší zdroje, ale i tak se neobejdu bez retušování, barevné korekce, někdy kvůli kompozici odmazávám, nebo dotvářím obrázek, odstraňuji texty.

Dávám do toho všechej svůj cit a um, aby byl výsledek co nejpříjemnější, obrázky působily jednotně - kontrastem, barevným nádechem, proporcemi. Hraju si s každým jednotlivým obrázkem. Snažím se, aby dobře působily i samostatně a daly se s nimi ve formě nažehlovaček pěkně dotvářet dekorační předměty jako polštáře, tašky a podobně.

Nažehlovačky - Ptáci 2

Příklad

Na obrázku s kukačkou je možno vidět, že obrázek byl situovaný na výšku.

Aby se hezky vešel do čtvercového formátu, došlo by k velkému změnšení a originál by nedostačoval po stranách, nebo by po samičce v pozadí zbyl jen ocas. Vzhledem k proporcím ptáčků na ostatních kartičkách (viz obrázek sýkory parukářky) jsem se rozhodla pro variantu "b" s tím, že samiččin ocásek odretušuji. Na volné místo po odstraněném ocásku jsem použila list, který zůstal mimo čtevrcový výřez.

Výběr obrázků

Sešlo se mi mnohem více obrázků, než by se vešlo do jednoho pexesa. Vybírání bylo složité, snažila jsem se použít takové druhy, které je možné zahlédnout v naší přírodě. Některé ptáky jsem neznala, hledání podle latinských názvů pod obrázkem bylo často krkolomné, protože se mezitím změnily. Po rozluštění jsem kolikrát zjistila, že ten překrásný ptáček, je pro naše území tak trochu exotický, a tedy nepoužitelný.

Z výsledku jsem nadšená, je to čistá radost, že vám mohu přinést tolik krásných obrázků. A děti se snad s vaší pomocí naučí vidět přírodu kolem sebe a poznávat ji.

Zároveň věřím, že potěší i mnohé dospělé, a proto bych ráda nabídla pexeso i vcelku, tak jak si ho nosím z tiskárny (formát A3). Já ho kvůli snížení poštovného i snadnějšímu balení rozděluji na 5 částí, které si doma rozstříháte. Pokud by byl zájem pexeso použít jako obrázek na stěnu, ráda tak učiním (je třeba na to upozornit pod objednávkou).

Pexeso - ptáci

 

Kompletní obsah pexesa

Celou nabídku ptáčků si můžete lépe prohlédnout zde>>>.

Originálně se snažím ke každému pexesu vytvořit vlastní zadní stranu.

 

 

 Přeji příjemnou zábavu ;-).