Dobrý den, ahojte, vítejte všichni!!

Rozhodl jsem se, že Vás nechám nahlédnout pod pokličku mé tvorby. Všiml jsem si, že většinu zboží zde tvoří náušnice, náramky, korále apod. Proto vás zavedu do stolárenské dílny, kde se podíváme jak vznikne z polínka vhodného na podpal svícen.
Aby jste si to nemuseli složitě představovat, vše jsem nafotil krok po kroku. Oblečme si tedy pracovní oblečení, vyrážíme do stolárny....

Smějící se

Všechno začíná tím, že si vyberu kus obyčejného dřeva. Já jsem přesně pro tento účel zvolil tohle polínko:

 

Je to obyčejný kousek dřeva. Teď se musí nějak upnout do soustruhu. Proto zvrchu předvrtám díru, kterou nasadím polínko na hlavu soustruhu. Aby dřevo pevně drželo, musí se přitlačit k hlavě soustruhu otočným trnem. Pokud by se tak nestalo, mohlo by dřevo vyleťet. Jestli je vše v pořádku můžeme zapnout soustruh.
Na obrázku vlevo je dřevo upevněno, na obrázku vpravo je už i roztočené.

Dřevo je správně upevněno a točí se. Může začít první hrubé opracování. To znamená že se musí srazit nejhrubší nerovnosti. Dřevo je nerovné a hodně háže. Na to používám zbroušený pilník z tvrdé ocely a velkou sílu:-) Po hrubém opracování vypadá polínko takto : ´

Hrubé opracování nám z původního polínka udělá tvar připomínající kužel. Tento již nemá tolik nerovností, tak  můžeme použít dlátka. Z hrubého polotovaru se musí udělat polotovar jemný, na který se už dají načrtnout hrubé tvary výrobku. Na zastaveném kuse je to jen pár čar :

 

Podle načrtlých čar uděláme dlátem hrubý tvar výrobku:

Pokud jste to dočetli až sem, tak začneme tvarovat. Tvarovat budeme menším dlátem a budeme odebírat menší kousky dřeva než při hrubém opracovávání. Hrubě natvarovaný polotovar vypadá takhle:
takže máme hrubý polotovar, který má už i nějaký tvar. Aby povrch nebyl tolik hrubý od dlátek budeme ho muset vybrousit. Já používám smirkový papír 80tku který je na takové pogumované látce. To jen proto aby se pořád nelámal a netrhal jako ten papírový. Tady je proces broušení:
Po broušení nám již vznikne pěkně tvarovaný kousek dřeva. Ale aby byl ještě hezčí zapravuji ho hoblinami. To je tak že vemu hrst hoblim a používám je na broušení jako smirkový papír. Dřevo to dokonale vyhladí:

Tak máme vybroušené a vyhlazené polotovary. Na další krok už musí jít každý zvlášť. Takže vezmeme polotovary na pilu kde je od sebe oddělíme. To je proto aby mohla vzniknout díra na svíčku.

Díra na svíčku se ještě musí zapravit, aby svíčka šla pěkně vložit.
Teď už máme téměř hotový svícen. Už nepřipomíná polínko ze začátku, ale ještě není úplně hotové. Ještě se musí zaleštit a ošetřit proti okolním vlivům. Na obě věci zaráz používám včelí vosk rozpuštěný v terpentinu. Je to přírodní materiál a krásně voní. přeleštěný výrobek vypadá takto:
A svícen je na světě! Vidíte jak jste šikovní pokud jste došly se mnou až sem:-) Ne každé polínko je zralé akorát do krbu nebo na opečení špekáčků. Stačí trocha fantazie, kousek práce a špetka trpělivosti a může vzniknout pěkná dekorace do bytu. Děkuji za návštěvu a hlavně za pozornost.
Hotové svícny poputují k zákazníkovi jako dáreček za objednávku.
 Na závěr ještě fotka hotového výrobku.
Váš expaniuma