Před několika týdny jsme se s  Jeninas pustily do  Rozhovorů na síti (samozřejmě té internetové) kde vás každý týden chceme seznámit s jedním šikovným prodávajícím.

Dnes si popovídám s Jitkou, která je zde na Fléru známa jako Babička ovečka

 

1) Ahoj Jitko.  Vítám Tě na čtvrtém Rozhovoru na síti. Při pohledu na Tvůj profil si Tě představuji jako hezkou šedovlasou babičku sedící v houpacím křesle s pletacími jehlicemi v rukou.  Nedá mi to a musím se zeptat:"Odpovídá má představa realitě?"

Myslím, že spousta lidí si mě představuje právě takhle, ale realita je trošičku jiná. Jmenuji se Jitka Karlecová, je mi 54 let, nejsem hezká a nemám ani šedivé vlasy ani houpací křeslo. Babičkou už sice jsem - mám dvě vnučky, ale snažím se držet krok s mládím. Nejmladší z mých čtyř dcer je 16 let, tak se pořád mám co učit.

 

2) Kdo  Tě k jehlicím a háčku přivedl?

Plést a háčkovat jsem se naučila už jako školačka od trpělivé a neuvěřitelně šikovné sousedky. Potom jsem jehlice i háček na delší dobu opustila a vrátila se k nim až jako maminka. Oplétala jsem svoje holčičky, byly vždycky jako z cukru - samá růžová a bílá... Když vyrostly a zájem o pletené oblečení u nich opadl, začala jsem z nastřádaných zbytků klubíček zkoušek ponožky na pěti jehlicích.

 

image image


3) Zákaznice v Tvém obchůdku najdou spoustu krásných pletených i háčkovaných doplňků. Kde čerpáš inspiraci?

Často se inspiruji na internetu, některé nápady jsou čistě z mé hlavy. Mám ráda originalitu, veselé barvičky a miluju proužky.

image image


4) Co, nebo kdo Tě přivedl na Fler?

O Fleru mi řekla dcera, která na něj našla odkaz v časopise. Druhá dcera mi založila prodejní profil a přidělila mi Babičku ovečku, která se mi zdála a dodnes zdá hrozně infantilní, ale za tu dobu, co jsem na Fleru, už ke mně zkrátka patří.

 

5)  Uděláš si Ty osobně občas radost nákupem na Fleru? Máš tu nějaké oblíbené prodejce?

Dárky pro sebe na Fleru nenakupuji, ale když se blíží svátek, narozeniny nebo vánoce, nenápadně upozorňuji své blízké, co by se mi líbilo. Tak mám například krásný obrázek a magnetky od Zuzany Honsové, šátky od Cirkus.

Také já nakupuji na Fleru dárky: naušnice od Lottka Stylique, Publikaci nádhernch obrázků od Ferry, k nimž jsem napsala krátké verše, ručně malovaný zvonek na kolo od cvalda atd.

Dál mohu doporučit šikovnou pletařku YVY, Bílou pavučinku, která s háčkem přímo kouzlí a nádherné hračky z plsti od JolanaK.

 

6)  Blíží se čas vánoční. Připravuješ nějaké novinky do obchůdku?

Ráda bych ještě něco nového představila, ale nevím, zda to časově zvládnu - mám několik objednávek, na kterých usilovně pracuji a také se blíží Vánoce a mě čeká, jako každý rok, velké pečení cukroví. To je totiž můj druhý velký koníček. Každoročně tak zásobuji své stálé zákazníky domácími dobrůtkami.

 

7)  Obdarováváš svými výrobky i své blízké?

Občas na přání upletu něco pro svoje vnučky, ale není toho moc. Jsem ta pověstná kovářova kobyla, která chodí bosa.

image image

 

8) Jsem také pletařka a často se setkávám s názorem, že pletené věci se nevyplatí, že jsou drahé, špatně se udržují. Co by jsi těmto skeptikům vzkázala?

Myslím si, že ruční práce má svoje kouzlo, ať už se jedná o pletení či háčkování a přestože při něm bolí ruce, záda a kazí se oči, výsledek určitě stojí za to. Každý kousek je originál a že se setkáte se stejným modelem na někom jiném, je málo pravděpodobné.

Co se údržby pleteného a háčkovaného zboží týká, nemyslím si, že by se nějak lišilo od ošetřování např. jemného spodního prádla - pokud se o něj dobře staráte, bude vám dlouho sloužit a stále vás bude zdobit :-).

Jitko děkuji za příjemné popovídání. čtenářům děkuji za pozornost a doufám, že se vám u Jitky - Babičky ovečky bude líbit.

A za týden se těšte na další rozhovor, který si připravuje Jeninas.