Každý měsíc se na jednom místě sejde kolem stovky výrobců mýdel z celého světa. Říká se tomu "Soap Challenge" a pro nás mýdlaře jde o báječnou příležitost k setkání, společnému zážitku a inspiraci. Většinou se podle jména či firmy totiž známe - vzájemně si prohlížíme a obdivujeme svá mýdla a v této soutěži pak hlasujeme každý pro své tři favority. Pro každé kolo této soutěže se vyrábí mýdlo vždy za použití předem dané techniky. Jednou z nich byla i technika "Peacock swirl". Jenže samotná technika ještě zdaleka není taková "challenge", jako pak samotná výroba mýdla... no posuďte sami :-)

Peacock swirl

Jedná se o pokročilý design, kdy je několik barev "lito" do podoby připomínající oka na pavích perech.

Jde o můj první pokus, takže čekám, že to nebude žádná sranda. Pojďme na to.

Mýdlo a jeho vlastnosti

Barva

Tentokrát jsem začala volbou barevné kombinace - potřebovala jsem tak 4-5 hezky kontrastních barev. Už před pár dny mě napadla kombinace podobná této paletě z design-seeds.com:

Materiál k namíchání barev mám, teď už jen zjistit, zda to také trefím. Barvy v mýdlech totiž ovlivňuje více faktorů - do hry vstupuje barva základní receptury, chemická reakce a dosažené teploty při výrobě... Barvu mění také aditiva a vonné oleje. Navíc pigmentů je třeba přidat právě tak akorát, aby vše fungovalo jak má.

Vůně

Inspirace se rodí většinou jako design nebo vůně, ale vždy jedno následuje druhé, takže teď doladit vůni. Mám ráda překvapení, rafinovanost, ideálně by vůně měla být nečekaná a přitom v souladu se vzhledem. Pro každé mýdlo chystám vlastní kompozici esenciálních olejů nebo i parfémových olejů, které jsou v mýdlech výraznější, déle vydrží a nabízejí pestrou škálu možností. Jaká vůně by se k daným barvám hodila vám? :-)

Já jsem se musela trochu probírat vonnými oleji, než jsem přišla na lákavé základní ladění. Je jemné, dosladka, dětský pudr s vanilkou. Navíc trochu letní a mořské vůně, limetka, máta, to bude ono. Některé oleje budu používat poprvé, tak jsem zvědavá, zda se budou "správně chovat". Jsou to totiž známí průšviháři - některé zrychlují chemickou reakci, jiné způsobují zrnitost, barví, anebo taky nemusí proces tvorby mýdla, tj. reakci s hydroxidem, vůbec přežít.

Receptura

Přichází na řadu rozhodnutí, z čeho budeme mýdlo vyrábět. Různé receptury jsou vhodné pro různé příležitosti. Vlastnosti mýdla jsou dány především složením mastných kyselin (stavebních kamenů tuků), které vstupují do reakce, aby se z nich stala sodná sůl - mýdlo. Pro recepturu tedy vybíráme oleje a tuky tak, aby jejich obsah a vzájemný poměr splnily naše požadavky.

A co vlastně od mýdla můžeme chtít? Můžeme ovlivnit především následující vlastnosti:  tvrdost, mycí schopnosti, příjemnost a šetrnost na kůži, bubliny, krémovitost a životnost. Každý mýdlař i každý zákazník dává přednost něčemu jinému. Já mám ráda mýdla jemná, krémovitá, příjemná, šetrná, co zároveň dlouho vydrží... hm, že by nesplnitelný cíl? Tady navíc chceme co nejbělejší základ a hlavně recept, kde chemická reakce postupuje pomalu! Abychom stihli vytvořit vytoužený Peacock Swirl. Zvolila jsem svůj ozkoušený recept pro složité designy, který obsahuje olivový olej (šetrnost a krémovitost), kokosový olej (mycí schopnosti, tvrdost, bubliny, bílá), sádlo (příjemnost, tvrdost, krémovitost, bílá), bambucké máslo (tvrdost, krémovitost, jemnost, šetrnost, bílá) a ricinový olej - pro bubliny.

Aditiva

Přidáváme především pro zdůraznění některých výše uvedených vlastností. Sice riskuji, ale mé oblíbené podmáslí si neodpustím. Zrychluje reakci a barví dohněda, ale mám s ním zkušenosti, tak ho snad zmáknu.

Přípravy aneb improvizujeme...

Když mám v hlavě jasno, co chci a jaký bude postup, jdu si všechno přichystat. Pro tuto techniku jsou potřeba i speciální pomůcky, jenže jsme v Čechách, takže přichází trocha improvizace...

...a dál už standardní výbava: mističky, různá míchátka a nástroje...

...a to hlavní: navážit vonné oleje tak, aby ladily.

Namíchat barevné odstíny (používám hlinky a minerální pigmenty).

Připravit tuky a roztok hydroxidu sodného... a nesmím zapomenout na formu!

...a jedem!

Míchání, vrstvení a lití

Tato fáze je rychlá, svižná, precizní a je to už vlastní tvorba mýdla. Může trvat pět minut, ale také půl hodiny. Fotky bohužel žádné nemám, protože jsem měla plné ruce i hlavu...

Existuje mnoho různých postupů a variant výroby mýdla. Stručně, můj postup byl metodou za studena, při pokojové teplotě. Mým cílem bylo bílé nebo krémové mýdlo a vršek ozdobený soutěžní technikou "pavích ok". Chtěla jsem barvy s převahou modrozelených tónů, trochu méně by mělo být červenooranžové a bílé. Ráda bych, aby mýdlo prošlo tzv. stádiem gelu. Tady už vidíte stav těsně po nalití do formy:

Zatím jsem nadšená, že se mi vůbec složitý design povedl! :-)

Jenže... už teď vím o jedné odlišnosti od mých plánů - nevyšlo mi dost zelené. Na můj vkus je jí tam málo, červený tón je zase o hodně výraznější a barvy jsou tím pádem zatím trochu smutné.

Ale to se ještě může změnit. Teď bude pokračovat proces saponifikace svou vlastní cestou, mýdlo se může dokonce ještě celé pokazit... a to je právě na mýdlařině to zajímavé dobrodružství :-)

A jak dopadlo grand finále?

Jsem nadšená, že mě mýdlo podpořilo a připravilo si pro nás překvapení!

Vlevo vidíte původní fotku po nalití, vpravo zhruba o 12 hodin později již tuhé mýdlo ve formě:

Jak je to možné?

Použila jsem totiž některé nové, neozkoušené minerální pigmenty a modrá během chemické reakce vybledla do lososové. Prostě chemie -  mýdlo vzniká reakcí se silným hydroxidem a tento proces spousta látek "nepřežije". Někdy to kromě mikrobů odnesou i některé barvy, vůně, vitamíny i další látky.

Na obrázku je vidět, jak mýdlo ke konci už tuhlo - stihla jsem to taktak. Jinak se mé plány splnily, mýdlo se povedlo, vůně vyšla parádně, je jako jemný nasládlý dětský pudr s nádechem máty a citrusovými vrchními tóny. Barvy jsou sice úplně jiné než jsem zamýšlela, nejsou tak výrazné, ale myslím, že k té vůni teď kupodivu pasují ještě líp.

...a zrajeme ... a zrajeme...

Než bude mýdlo připravené k použití, musí ještě uzrát. Každá receptura vyžaduje jinou dobu, toto mýdlo by mohlo být hotové za 4 - 6 týdnů. Během zrání se ještě trochu změní vzhled, vůně a především vlastnosti mýdla. A to mě právě na tom všem baví.

Ne vše mohu ovlivnit a vždycky se těším, jak které mýdlo dopadne...

image

A jak to vidíte vy?

Napište mi, jestli se vám líbí mýdlo více před, nebo po ztuhnutí.

A jestli se vám ještě nechce ze světa barev a vůní, můžete techniku peacock swirl zadat třeba na YouTube. Ale pozor, asi se jen tak neodtrhnete... :-)

 

Redakční dovětek:
Jak jsme vám v MAGu slíbili, když budete pilně psát pěkné blogy, budeme ty nejzajímavější z nich vytahovat na oči širokému obecenstvu do MAGu. A jak jsme slíbili, plníme :-) Takže - pište blogy!