Nedaleko Moravské Třebové v malé domácí dílně zrají na dřevěných roštech mýdla z rukou Renaty Dujsíkové. Výroba poctivého přírodního mýdla zabere čas - hodně moc času. A peněz. Než totiž vylijete obsah svého prvního, vytouženého "modelu", do formy, musíte nejen mnohé nastudovat, ale též jako hrdina z "Básníků" překonat mnoho razítek a formálních zdí. Více si o tématu povídáme s Renatou, kterou na Fleru najdete pod názvem "dílnička Krása".
Renatina přírodní mýdla nesou značku "ERDÉ", kterou do hotových mýdel otiskává osobitým razítkem. Jsou vyrobena z kvalitních tuků a olejů a barvena například i hráškem, okurkou, kopřivou, dýní...
Všechna mýdla musí mít požadované atesty, aby vyhověla normám, které český zákon na mýdla klade. A jen málo spotřebitelů ví, že každé v Česku prodávané mýdlo musí takový atest mít. Co všechno se za zabalením mýdla ještě skrývá?
Vám je na první pohled blízká myšlenka soběstačnosti a šetrného užívání přírody. Vzniklo tak i vaše první mýdlo?
My se doma především vyhýbáme všem obvyklým chemickým utrejchům. Začali jsme žít na vsi a chtěli jsme mít zdravé potraviny. Takže přišly slepice, pak kozy, kravička... No a mýdla. Už tenkrát, když jsme ještě měli kozy, mě napadlo, že bych udělala kozí mýdlo. Jak jsem tak pátrala po informacích, protože umím italsky, dostala jsem se přes Italy ke Španělům. A ti mají dodnes ohromnou tradici v mýdlech, téměř v každé druhé rodině se také mýdlo vyrábí. S trochou nadsázky bych řekla, že jak u nás máme slepice na dvorcích, oni mají mýdlárny. A tak jsem v té době díky internetu přišla na informace, které mi chyběly.
Teprve seznámením se s dlouholetými mýdlařkami jsem také pochopila proces a zákonitosti výroby mýdla. V té době ještě u nás nebylo žádné ucelené zmínky o tom, jak se vyrábí mýdlo, a propagace přírodních postupů také žádná. Navíc my jsme chtěli mýdla brutálně naturální, kdežto tehdejší zákazník chtěl mýdla, která jsou velmi voňavá. Ta nenaparfémovaná jim nic neříkala - uznávali je jen lidé s kožními problémy. A tak dnes díky všem těm pracně nabytým informacím a zkušenostem dělám mýdla neparfémovaná, parfémovaná i mýdla s přírodními éterickými oleji.
Je to časově náročné?
Musím říct, že pro mě to naprosto náročné není, protože vyrábět mýdlo mě nesmírně baví a pohlcuje.... I když technicky jde "jen" o přípravu olejů, zchlazení, smíchání s louhem a vylití do formy. Existují tisíce variant, jak vyrobit přírodní mýdlo, nabarvit je a dát mu tvar, jak zkombinovat různé bylinky se znalostmi vlastností olejů, jak zkrátka využít přírodu v náš prospěch a zdraví...
Samotná výroba jedné várky mýdla trvá tak hodinu, zrání mýdla pak záleží na jeho druhu. Mýdlo za studena zraje zhruba 4 týdny. Když se dělá šlehané mýdlo, musí zrát 6 týdnů - je dělané za ještě nižší teploty, tudíž je zmýdelňovací proces delší. A pak máme mýdla, která nenecháme projít gelovou fází, tudíž je nepřikryjeme. To se používá například na mýdla s mlékem, kdy nechceme, aby nám to přirozenou cestou nezežloutlo nebo nezhnědlo. Ta zrají tak 6 týdnů.
Jak se dělá u přírodního mýdla bílá barva?
Třeba mlékem. Jenže než do něj přimícháme louh, musíme mléko nejprve zmrazit a pak teprve pomalu rozmíchávat. A nebo bílým jílem, což už není úplně bílá, nebo oxidem zinečnatým. Ten obsahuje další minerály a látky prospěšné pokožce, takže ho lze v mýdlech s úspěchem použít. Při výrobě mýdel si nakonec každý mýdlař najde (a pečlivě chrání) své vlastní fígle.
Některá mýdla, která vyrábíte, také jemně voní. Uvnitř i navenek se v nich zobrazují použité suroviny. Zůstávají jejich pozitivní vlastnosti ve zrajícím mýdle zachované?
Ano, když mýdlo navoníte esenciálními přírodními oleji, pořád jejich složky pomáhají a umocňují vlastnost daného mýdla... Vždyť esenciální oleje jsou 100% přírodní silice z rostlin, takže mají své mocné léčivé vlastnosti. Musí být ovšem 100% přírodní - nepančované a ne polosyntetické. Všichni mýdlaři by měli vyžadovat po svém dodavateli tzv. "bezpečnostní listy", které obsahují výčet alergenů v daném výrobku. Sehnat u nás kvalitní esenciální olej s bezpečnostním listem, který je v pořádku, je ovšem velmi těžké.
Co všechno musíte mít, když chcete vyrobit nové mýdlo, nový druh?
Na každý druh mýdla je potřeba si především zařídit atest, který vydává Státní zdravotní ústav v Praze. Přitom vydání takového atestu se nedělá obratem, takže vrhnete mnoho sil a financí do mírně nejistého podniku. Také musíte mít předem schválenou technologickou dokumentaci (postup) pro každé mýdlo a k tomu si od dodavatelů všech surovin sehnat tzv. "bezpečnostní listy". Ty říkají, co přesně je ten daný produkt, který odebíráte, zač. Jaké má vlastnosti, barvu a složení. I tyto listy vám (jako mýdlaři) státní ústav schvaluje. Uvést na výrobek slovo "přírodní" tak není v Česku vůbec jednoduché. Podle mého by si bezpečnostní listy měli nejdříve nechat schválit ti, kdo nám chtějí ingredience prodávat.
Samotné schvalování mýdel pak prochází dvěma zkouškami. Jednou je mikrobiologická zkouška. A tou druhou evropská byrokracie. Žádný mýdlař nesmí v EU prodat mýdlo, aniž by prošlo "Bruselem". Tedy vy své výrobky musíte přihlásit k notifikaci v Bruselu, projít jeho registrací. No a nezapomeňte také na předem schválenou provozovnu. Suma sumárum, ještě jste první mýdlo neodlili a už jste o pár desítek tisíc korun lehčí.
Při použití těch nejkvalitnějších, atestovaných surovin, postupů a po absolvování všech úřadů ale bohužel nemůže pravé přírodní atestované mýdlo být levné. A možná i to trochu brzdí jeho cestu k zákazníkovi, i když já osobně si na to nemohu stěžovat.
Co podle vás ovlivňuje kvalitu mýdla?
Především jsou to použité tuky, másla a oleje. Ingredience a postup. Stále také pátrám, jaký je rozdíl mezi procesy "za tepla" a "za studena". Já sice zchladím vše na 30 °C, při studeném procesu, ale pak proběhne gelová fáze, kdy vystoupá teplota kolem 80 °C. Takže je sporné, zda použijete metodu za studena nebo za tepla, protože pěsticí složky a esenciální oleje vždy přidáváme na konci procesu, kde stejně dojde k určitému zahřátí.
Přírodní mýdlo může mít PH od 7 do 9. Lakmusový papírek ukazuje orientačně, musí se používat PHmetr. Každá šarže mýdla z mýdlařské dílny by měla mít toto PH takto změřené. Tak mýdlo nemůže nikoho pálit nebo štípat a nikomu neublíží.
Text a foto: Helena Görnerová
![]() |
Praktická žena duben 2014 Praktická žena je plná velikonočního tvoření! Pro děti přichystala originální obaly na vejce, přáníčka, chlapeckou pletenou vestu nebo košík na koledu, pro dospělé pak ubrus s aplikací, vyšívané slepičky, drátěnou polici do kuchyně či slaměný věnec se skořápkami. Vyzkoušejte v kuchyni pokličku na jahody s krémem nebo ochutnejte jarní recepty ověřené redakcí. Na stáncích i v elektronické podobě na publero.com najdete kreativní časopis Praktická žena již od čtvrtka 13. března. |