Na základě ohlasů v klubu Cardmaking jsem se rozhodla pro další kolo diktátu pro tvorbu blahopřání zvolit pro změnu původní způsob zadání, abychom ani u něj nevyšly ze cviku. Při samotné tvorbě se řiďte co nejvíce zadáním. I když je většina prvků přání jasně daná, stále zůstal prostor pro vlastní invenci (jak se dočtete dále), proto doufám, že se sejde spousta krásných a hlavně různorodých výtvorů.

 

Potřebujeme:

- bílý (světlý) a jeden jiný odstín jednobarevného papíru
- max. 3 druhy vzorovaného či zdobeného papíru
- textové razítko
- razítkovací podušku
- stuhu či mašli
- lepidlo/oboustrannou lepící pásku (+ 3D polštářky)
- papírové výseky
a navíc můžeme využít další razítka, kamínky, perličky, hřebíčky, kytičky, ...

 

Připravíme si:

- obdélníkový základ přání s přehybem na kratší straně (A) o velikosti 10,5x14,8 cm ve složeném stavu (10,5x29,6 cm rozložený)

- ze stejného jednobarevného papíru:

  • obdélník o rozměrech 10,1x14,4 cm (B)
  • vlaječku o rozměrech 13,5x4 cm se zářezem cca 2 cm od středu kratší strany (C)
  • vlaječku o rozměrech 6-8 cm na délku a cca 1,5-2 cm na šířku (D)

- ze vzorovaných papírů (mohou být i embosované či jinak vlastnoručně zdobené):

  • obdélník o rozměrech 9,6x13,9cm (E),
  • vlaječku o rozměrech cca 13x3,5 cm (F)
  • 3 vlaječky ze stejného papíru: 2x menší o rozměrech 7x2,5 cm (G,H) a 1x větší 7,5x3,5 cm (I), přičemž zářezy všech tří vlaječek budou pod stejným úhlem

- vlaječku z bílého/smetanového (prostě světlého) papíru (J), která bude z každé strany cca o 2mm menší než vlaječka "D"

- 3 výseky či jiné ozdoby - všechny ve stejném duchu, 2 menší (K,L) a jedna větší (M) (přibližně o průměru 2,8 a 3,8 cm). Může se jednat buďto o čisté výseky zajímavých tvarů nebo výseky zdobené razítky, perličkami, atd. Místo výseku můžete použít kytičky, rozetky, knoflíky, ... Právě tyto tři součásti diktátu skýtají nejvyšší volnost ve vaší tvorbě, tak se nebojte to pořádně rozjet Smějící se

- mašli (N) - velikost nechám na vás - na předloze je mašle velká a přesahuje přes okraje přání, nicméně podobná se nemusí hodit ke každé kompozici

 

Postup:

  1. Lehce opatinujeme okraje prvku E, G, H, I.
  2. Obdélník E nalepíme do středu obdélníku B - vytvoříme tak vrstvení, kdy z části B bude vidět na každém okraji stejně široký proužek. Výsledek snažení nalepíme obdobně na základ přání A -> vznikne první celek X1. Naše přání bude orientováno na výšku s překladem nahoře.
  3. Podobné vrstvení jako v bodě č. 2 vytvoříme z vlaječky C a F (F nalepíme na C). Tuto dvouvrstvou vlaječku pak přilepíme na X1 tak, že cípy budou směřovat dolů - levý cíp bude cca 2,5 cm od levého okraje přání, levý horní roh cca 1 cm od horního a zároveň 1 cm od levého okraje přání. Vlaječka bude tedy umístěna v levé části blahopřání a bude mírně zešikma. Tímto vznikne celek X2.
  4. Nyní si vezmeme vlaječky G, H, I. Všechny tři budou pod sebou se stejnoměrnými rozestupy. Cípy vlaječek budou směřovat doprava, levá - krátká strana vlaječky bude vždy rovnoběžná s levým okrajem svislé vlaječky, která je v této chvíli nalepena na základu, a bude umístěna cca 5 mm od vnějšího levého okraje svislé vlaječky. Menší vlaječky (G,H) budou nahoře a dole (horní tak vysoko, aby se pravý horní cíp dotýkal okraje obdélníku E; dolní pak tak, aby byla jeho spodní strana těsně nad zářezem velké svislé vlaječky), větší (I) uprostřed - cípy budou tedy přečnívat více než u menších vlaječek.
  5. Světlou vlaječku J podlepíme vlaječkou D (vytvoříme tak opět vrstvení). Zde narazítkujeme požadovaný text a celek nalepíme do středu vlaječky I tak, aby cípy vlaječky s textem dosahovaly okraje blahopřání (+- pár milimetrů).
  6. Nyní si připravíme 3 výseky či jiné ozdoby. Budeme je umisťovat nad vlaječku C+F vždy v místě, kde ji překrývají vlaječky G, H, I a to tak, že dvě menší ozdoby (K, L) budou umístěny nad menšími vlaječkami a větší ozdoba (M) nad střední - větší vlaječkou.
  7. Nakonec na přání vlepíme mašli N tak, že její střed bude ležet na levém horním rohu vlaječky C+F a cípy mašle budou kopírovat strany vlaječky, které z tohoto rohu vycházejí (mašle tedy nebude ani vodorovně ani svisle, ale ze šikma). Máme hotovo!

 

Na jakékoliv nejasnosti v zadání mě, prosím, upozorněte do komentářů, v klubu nebo vnitřní poštou. Ráda vše vysvětlím a případně opravím zadání tak, abyste nebyly na pochybách.

Fotky vašich prací posílejte ve čtvercovém formátu do 12. října 2014.

Pro vítězku bude připraven malý balíček tvořivého materiálu.

Přeji krásné tvoření a těším se na vaše díla!

 

Pro klub Cardmaking připravila Blanka ReBell.