FLER PRODEJCI POD LUPOU


„Fler prodejci pod lupou“ je klub, který byl založen, aby Vám mohl týden co týden přinášet rozhovory s úspěšnými i méně úspěšnými prodávajícími. Cílem této aktivity není konkurovat rozhovorům, které znáte z titulní strany Fleru, ale umožnit Vám lépe poznat třeba i ty, kteří se na přední stranu nemají šanci dostat. 

V rozhovorech se můžete dozvědět zajímavé odpovědi na otázky týkající se jejich tvorby i běžného života. Chcete-li vědět více o prodávajících, které můžete na Fler.cz potkat, čtěte dále...

Pokud máte zájem o vlastní rozhovor nebo chcete mít přehled o již proběhlých rozhovorech, staňte se členy klubu!

Všechny prodávající zpovídá Elisa.Day a tímto děkuje za jejich čas, ochotu a spolupráci.


Dnes se Vám představuje Lenka alias lentilki


Motto: Střež se lidí, kteří nemají rádi kočky.

Kdo jsi, kde jsi a co děláš?

Jedna kamarádka o mně říká, že jsem „nestandardní" a asi na tom něco bude. Mimo jiné anomálie vykazuju např. výrazně mužský mozek - jak mi alespoň prozradil jeden test :) Můj přítel to občas těžce nese, ale on má údajně zase mozek ženský, takže nakonec se nějak domluvíme :D Jsem samotářská povaha a myslím, že nemám daleko do sociofoba, postupem let se to sice zlepšilo, i když teď mám zase pocit, že se to naopak zhoršuje, jen s tím rozdílem, že je mi to úplně jedno :D

Na druhou stranu miluju zvířata, asi pro jejich čistý charakter a neschopnost v jednom kuse něco blábolit :) Ráda s nimi trávím čas. Nejvíc jsem přilnula ke kočkám, možná proto, že jsme si podobné. Ale na tom nesejde.

S pár přestávkama bydlím celý život v Brně a vždy jsem si na tom zakládala, postupem let ale začínám rapidně pozbývat na brněnském patriotismu a dost se těším, až odsud vypadnu (do roka bychom se měli stěhovat na „samotu u lesa“).

Živím se klasickým kancelářským zaměstnáním, které je sice fajn, ale zdaleka nenaplňuje mého tvůrčího ducha, a tak se snažím vyřádit jinde ;)

Jak jsi se dostala k tvoření?

Nejspíš z nedostatku jiného vyžití v dětství. Když jsem nečetla (a četla jsem i při čištění zubů!), něco jsem kutila. Pamatuju se, že když rodiče procházeli kolem otevřených dveří mého pokoje, téměř vždy trousili poznámky typu „Už zase stříhá!" :D Papír byla moje vášeň, vyráběla jsem vše možné, od kresbiček, vystřihovánek, domečků na budík, rébusů, testů, hádanek, křížovek, přes deskové a karetní hry až po komiksy, knihy a encyklopedie cizokrajného ptactva z ještě neobjevených planet :)

Jak vzpomínáš na své začátky na Fler.cz?

Začala jsem tu jako nakupující, když jsem si pořídila dva miloučké obrázky, na kterých se vyskytovaly kočičky :) Loni mě napadlo, že prodej zde může sloužit nejen ke zmírnění tvůrčího absťáku, ale zároveň a především k pomoci potřebným zvířátkům. Veškerý zisk z prodeje věnuju kočičímu depozitu Brněnský Max.

Čeho bys na Fleru chtěla dosáhnout?

Chtěla bych mít tisíc oblíbenců a každý den aspoň dvacet objednávek :D Dělám si srandu, ale představ si všechny ty nakrmené a ošetřené kočičky, jak by si vrněly ;) Jen nevím, jak bych takovou poptávku stíhala uspokojovat :)

Popravdě bych byla vděčná za každého jednoho člověka, který si byť jen uvědomí, že ta bezprizorní stvoření živoří na ulici jen díky nám, lidem. A že je strašně málo těch, kteří se to snaží aktivně napravit. A pokud o tom začne opravdu přemýšlet, možná si řekne, že by mohl zkusit taky něco udělat. A pokud si tohle opravdu řekne, třeba i něco udělá – sám si osvojí kočičku nebo pejska, podpoří útulek finančně, doporučí jej zvířátkachtivým přátelům, pomůže s  venčením nebo s úklidem zvířecích ubikací, přesvědčí sousedy, že jednou vykastrovat kočku je lepší než dvakrát do roka topit koťata, vysvětlí své těhotné švagrové, že kočka opravdu není jejímu dítěti nebezpečná a není třeba se jí vzdávat... A třeba v tom nakonec i najde smysl, uvidí výsledky a bude ve svém konání chtít pokračovat a bude spokojený sám se sebou. A to je na tom asi to nejlepší :) No, tak to byla taková malá osvětová vložka ;)

Jak vznikla tvá přezdívka a co znamená?

lentilki mi před lety začala říkat má rakouská přítelkyně, prý to jejímu uchu zní podobně jako Lenka, což je mé pravé jméno. Malé písmeno na začátku jsem zvolila čistě z estetických důvodů :)

Co ti na Fleru dělá největší problémy?

Přestat do těch stránek už konečně čumět a jít třeba vysát nebo se věnovat partnerovi :D

Co na Fleru postrádáš? Co bys ráda změnila?

Ocenila bych možnost vyhledávání v jednotlivých kategoriích (ale možná jsem to jen nenašla :) ). Jinak bych snad ani nic neměnila.

Chystáš ve svém obchůdku nějaké změny?

No, tak především bych do něj ráda vložila asi tak sto dalších kousků rozličných tabulek a jiných předmětů, kterých mám plnou hlavu a jednou je i vyrobím, ale to bude možné až poté, co někdo mocný konečně podpoří můj návrh na klasifikaci pátku jakožto dnu pracovního volna ;)

Kde všude tvoříš? Jak vypadá tvůj tvůrčí (ne)pořádek?

To raděj nechtěj vědět :D Tvořím doma a jelikož s přítelem a třema kočkama bydlíme doslova na pár metrech čtverečních a nemáme ani pořádný stůl, v praxi vypadá mé tvůrčí nasazení opravdu komicky. Jediné štěstí je, že kočky mé aktivity nezajímají a zatímco pracuju, ony většinou spí a nepřekáží. Asi tím taktně naznačují, že je nudím… No bodejť, když vydělávám na nějaké cizí kočky a ne na ně! :)

Jsou nějaké techniky, které by ses ráda naučila?

Ano, prosím! Soustružit ze dřeva. Až bude prostor, koupím stroj a dřevo, třes se! ;) Docela by mě lákala i keramika, ale to zase potřebujete kruh a pec a kam bych to dala. A taky se těším, až začnu šít, ale to je pro změnu potřeba prvně někde umístit šicí stroj. Jako bych si nemohla vybrat techniku méně náročnou na vybavení a prostor, že? No jo, nemohla :) Jsem ráda, že ses nezeptala, kde skladuju fošny :)

Nakupuješ nebo pouze prodáváš? Kolik věcí už sis na Fleru koupila?

Jak jsem zmínila výše, praktikuji obé. Kolik věcí jsem si koupila, opravdu nehodlám počítat, mohlo by to se mnou praštit ;)

Kolik času denně trávíš na Fleru?

Raději nevědět! Poněvadž – viz výše :)

Vyjmenuj 5 prodávajících (které obdivuješ, ráda bys doporučila, máš ráda, stojí za pozornost...):

Musím mrknout do oblíbených, mám jich tam docela hodně... hmmm, vezmu to namátkou:

-          dog fairy ... tu jsem si přidala teprve nedávno a okouzlil mě její profil (příhoda z veterinární ordinace) i něžné výrobky

-          AMA ... a její éterické drátkování a pípající kamení :)

-          jitka.j ... z těch vyzubených tlamiček se člověk musí hned smát :)

-          alda ... toho nesmím opomenout, jeho kočičáci jsou živější než vypadají :)

-          bordino ... „kolegyně v kočkách“, taky moc šikovná ;)

to už je pět? Ach jo :(

Co tě kromě tvoření ještě baví?

Ach, když mě baví skoro vše, hlavně věci nevyžadující interakci jiných osob :) Tak nějak si nejlíp vystačím sama se sebou :) Nejraději chodím do přírody, sama nebo se psem vypůjčeným z útulku. A to pak jdeme, fotíme, povídáme si a hlava se krásně čistí... a že ji mám zanesenou pořádně! A když nemůžu ven, tak si užívám domácího klidu, uvařím si v džezvě čerstvě namletou kávu, hodím si nohy na ten náš pseudostůl, kočku na klín a čtu. (Tak teď kecám, s mým čtením to jde poslední léta s kopce a pekelně mě to štve, protože na své image knihomola si zatraceně zakládám! ;) ) No a nebo něco vymýšlím, vlastně pořád něco vymýšlím. A občas z toho i něco vzejde :)

Jaká je tvá pozitivní vlastnost?

Jsem upřímná, tolerantní, přející, mlčenlivá, skromná, pozorná, umím naslouchat a raději nezištně pomáhám než škodím nebo pomáhám zištně :)

A nějaká špatná?

Jsem nespolečenská, netrpělivá, nerozhodná, zapomnětlivá, zmatená, popudlivá, protivná, urážlivá, vzteklá, trpím samomluvou a sprostě nadávám :)

Jakou hudbu ráda posloucháš?

Nemám vyhraněný vkus. V autě teď střídám hlavně Arcade fire, Xaviera Baumaxu, Pixies, Radůzu a Grey Album od Danger Mouse.

Co ráda čteš a jaké filmy máš ráda?

Ale vesměs všechno, snad jen historie, politika a ucajdané romány mě neinteresují. Knížky už nemám kam dávat. Když se mi nějaká líbí, musím ji mít. Nejlépe i v originále. Kdybych to tak ještě stíhala číst. Až jednou budu normálně bydlet, pořídím si knihovnu až do stropu, k ní takové ty pojízdné schůdky a knihy si krásně roztřídím do oddílů: beletrie, fauna, ornitologie, kočkologie, pohádky, kočičí pohádky, krimi, kočičí krimi... A budu tam jezdit ode zdi ke zdi jak šílenej profesor! :D

Máš nějaký cestovatelský sen?

Jo, zatím nesplněná Madeira a Island a vlastně bych jela zase kamkoli, ideálně sama na nějaký pořádný trek mimo civilizaci.

Jaká je tvoje oblíbená barva a jakou naopak nemusíš?

Růžová a oranžová v kombinaci s černou vedou. Teprve nedávno jsem obohatila svůj šatník o zelenou a jsem za to ráda. Myslela jsem, že mi dělá ještě zelenější obličej, než mám obvykle, ale není to tak hrozné :) Naopak se musím vyvarovat hnědé, kterou mám ale jinak docela ráda.

Co zpravidla snídáš?

Nic. Ráno jsem v kómatu a neschopna cokoli pozřít. Jím až v práci. Většinou nějaké pečivo a čokoládu. Přítel před pár dny přišel, že začne snídat. Koupil si pro ten účel vánočku. No ležela tam týden a pak jsme ji snědli v klidu o víkendu :)

Jsi noční sůva nebo ranní ptáče?

Ani jedno. Večer lehnu a okamžitě spím. Ráno se nemohu probrat před osmou. Mám s tím dost problém.

Jakou část svého těla nemáš ráda?

Ráda bych řekla, že jsme se postupem let smířila se všemi částmi svého těla. A vlastně i ano, jen ten ciferník s klikou od blázince kdyby mi nekazil každý krásný účes! :D

Jsi pověrčivá?

Ne.

    

     

Co nejíš?

Radši bych říkala, co jím :) Nepozřu kašovité a rosolovité pokrmy. Buchtičky s krémem. Fuj. Nudle s mákem. A maso z prasat a mláďat. Kromě kuřat teda...

Třídíš odpad?

Ne tak, jak bych měla a chtěla. Nedávno se mi podařil fakt kousek. Sbalila jsme do pytle PET lahve, že je odvezu do jejich nádoby, pobrala jsem další věci, zamkla byt a vyrazila k autu myslíc na kdovíco, no a až cestou v autě jsem si uvědomila, že jsem ten pytel automaticky hodila do popelnice za barákem jako klasické smetí… :(

Odkud mačkáš zubní pastu?

Myslím, že od konce.

Bonusová otázka od rolnicky z předchozího rozhovoru:

Kdyby sis mohla vybrat jakéhokoli prodejce z Fleru, se kterým by mohl být hned zítra další rozhovor, kdo by to byl a proč?

Chtěla bych rozhovor s Aldou, protože mě baví jeho kočičáci a ráda bych poznala i jejich živé předlohy a samozřejmě jejich sluhu (totiž pána!) :)

Chtěla bys něco sdělit na závěr?

Ráda bych se omluvila za svůj slovní průjem :D Můj mluvený projev je o poznání horší, a proto i stručnější :) Tak snad jen nějaká moudra na závěr: přistupujte ke svým snům a plánům pozitivně – když v ně nebudete věřit, nikdy se nesplní a vice versa. A všechno zlé je fakt i pro něco dobré - i když možná zjistíte až za delší čas, co to bylo, to dobré. Jo a střežte se lidí, kteří nemají rádi kočky ;)

+ Bonusová otázka pro příštího dotazovaného – na co by ses chtěla zeptat?

Kdybys dostal/a milión korun a nesměl/a jej použít pro sebe či svou rodinu, co bys s nimi udělal/a?

 

Na odpověď se můžete těšit v příštím rozhovoru!

A kdo bude příštím dotazovaným? Nechte se překvapit!